Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jakie macie przekroje przewodów w prostownikach? Teraz patrzę w swoim, a tam tak pięknie zarobiona końcówka. Tylko  nowe oczko zalozyc i zarobić lepiej, czy od razu sobie zmienić na grubszy (może ciut dłuższy?) przewód?  Ten jest 16mm i ~2m - prostownik z rozruchem.

W starym to w ogóle kiedyś dałem go do elektryka, bo coś tam nie działało i mówię niech mi od razu zmieni przewody na dłuższe, to o takie o grube założył (prostownik bez rozruchu)

IMG_20231014_153128116_HDR_copy_1148x2040.jpg

IMG_20231014_153134530_copy_1148x2040.jpg

IMG_20231014_153814859_copy_918x1632.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano
11 minut temu, superfarmer02 napisał:

Lakier niby wygląda na fabryczny ale coś za dużo rzeczy wymienione jak na ten przebieg. Co się mogło stać przy nie całych 2 tyś przebiegu że jest nowa felga czy pokrywa rozrządu🤔🤔

dużo, to tylko Ursus

Opublikowano
20 minut temu, jahooo napisał:

dużo, to tylko Ursus

Jak szukałem ciągnika 5 mięs temu to za 21 była siuntka z turem, prawie nowa kabina ale pęknięty plecak i strach koło silnika stać bo tłukło. Za Zetora 47.18 z turem bez papierów chciał 25 i ani złotówki mniej 

Opublikowano
15 minut temu, superfarmer02 napisał:

Jak szukałem ciągnika 5 mięs temu to za 21 była siuntka z turem, prawie nowa kabina ale pęknięty plecak i strach koło silnika stać bo tłukło. Za Zetora 47.18 z turem bez papierów chciał 25 i ani złotówki mniej 

Pojebało ludzi z tymi cenami. Zresztą dopóki będą ludzie, którzy będą za tyle kupować, dopóty beda ludzie, którzy będą za tyle wystawiać.

Rozumiem, że kupujący nie ma zrobić, jak po tyle wszędzie wystawiają, ale to naprawdę momentami robi się chore.

15 minut temu, jaco512 napisał:

kojarzy ktoś ogłoszenia z pługami na części

Wpisz w olx Kiwity, Rokitnik - sciągaja dużo sprzętu, ogłaszają mało. Mają sporo złomu na części.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Dużo osób woli przepłacać jak widać że jest coś w dobrym stanie. Ja za swój ciągnik przepłaciłem ale jak narazie dołożyłem do niego 50zł za trójkąt i opony których mógłbym na dobrą sprawę nie zmieniać ale tamte mi się nie podobały 🤦 no i teraz muszę zmienić dróżek kierowniczy za aż 140zł🙆.sąsiad teraz kupił mtz z napędem, sporo taniej ale, 13 lat starszy, opony spękane, większość regulacji typu odciągi stoi. Czynny tylko jeden bak, luzy na kierownicy ¾ obrotu. Jeden bieg wyskakuje, przy kultywator 2.1 łapie 85 st co jak na mtz jest dużo. Cieknie z kilku miejsc i mógłbym tak jeszcze wyliczać. W skrócie jak by go chciał doprowadzić do takiego stanu jak mój to wyniesie go pewnie sporo drożej niż ja dałem. Jedyny + że ma naped ale za to sporo starszy i jeszcze wisienka na torcie, na 80% robił w lesie 

• Like 1
Opublikowano
53 minuty temu, superfarmer02 napisał:

robił w lesie 

Będę nudny i znów powtórzę to, co mi mówił znajomy, który ma ZUL.

Cytuje

"Darek - nigdy, ale to k**wa nigdy, nie kupuj ciągnika, który robił w lesie"

Koniec cytatu.

Ja po swoich "przygodach" też jestem zdania, że lepiej dopłacić za coś w naprawdę dobrym stanie, niż zapłacić mniej i potem próbować doprowadzić to do porządku. Nie mówię, że to zła droga, ale zdecydowanie nie dla mnie.

• Like 1
Opublikowano

To chyba z wiekiem tak przychodzi. Kiedyś kupiliśmy zdezelowaną (wizualnie) c360 i człowiek się cieszył jak ją w mak rozebrał, poprawiał co tam było, malowanie, instalacja, itp. Efekt cieszył oko 

Tak samo z autami, kupowało się w stanie do poprawek ale tańsze i się samemu robiło 

A teraz??? Kupić takie żeby mieć, użytkować i grosza nie dokładać 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, superfarmer02 napisał:

Lakier niby wygląda na fabryczny ale coś za dużo rzeczy wymienione jak na ten przebieg. Co się mogło stać przy nie całych 2 tyś przebiegu że jest nowa felga czy pokrywa rozrządu🤔🤔

2 godziny temu, jahooo napisał:

dużo, to tylko Ursus

Dużo? Popytajcie w sklepach ile części kosztują do tylko takiego ursusa. Jedna głowica, chłodnica czy rozdzielacz...Nie te czasy że za dobrą c360 15tys wystarczyło dać. Jak ktoś nie chce może kupić zachodni, ale tu trzeba mieć  też  konkretnie zasobny portfel. 

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Dużo? Popytajcie w sklepach ile części kosztują do tylko takiego ursusa. Jedna głowica, chłodnica czy rozdzielacz...Nie te czasy że za dobrą c360 15tys wystarczyło dać.

chodziło mi o to, że w czasie 1700MTH mogło się naet w teoretycznie nowym ciągniku w tamtych czasach zepsuć

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

To chyba z wiekiem tak przychodzi

Mi by zwyczajnie brakowało czasu. Jakbym kupił coś, co by trzeba było w mak rozbierać, to by mi już chyba doby brakło. Do tego samemu marudna taka robota. Ja jeszcze nie jestem jakiś dokładny w wykończeniach, to nie wiem czy oko by to potem cieszyło 😅

1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Kiedyś za 10 tys kupił by siuntke z papierem i jeszcze by się jakoś kulała a teraz za tyle będzie pewnie bez papierów i kwalifikująca się do remontu 

Mam. 60 u nas ponad 40lat.

Minusy:

- brak kwita jakiegokolwiek

- silnik raczej do remontu (kopci, bierze oleju, ale moc normalnie, nie ma problemów z paleniem, nie grzeje płynu etc)

- plecak wzięty po regeneracji, ale zacięty z ramionami w górze i pieni olej (na starym się tak stało, wziąłem po regeneracji na wymianę i to samo, więc to chyba nie plecaka wina 🤷 ale u nas nie ma nikogo, kto by nawet tak prosta hydraulikę ogarniał)

- elektryka do zrobienia

- tylnie błotniki mocno średnie

- brak kabiny, choć jak siedziałem w kilku z kabiną, to nie uznałbym jej braku za taki wielki minus.

Plusy

- skrzynia ok

- chłodnica nowa (przez "nowa/y/e" rozumiem kilkuletni, ale ciągnik w tym czasie w  zasadzie w ciągu roku pracował dosłownie kilka godzin)

- Aku nowe

- alternator nowy

- rozrusznik nowy

- pompa hydrauliki nowa

- sztywny przód po regeneracji

- opony tył kormoran bdb

- opony przód nie pamiętam marki - ok

- dorzucam co tam znajdę (części do skrzyni, półosie, pompa wtryskowa, jakieś lampy nowe itd)

- możliwość przejechania się ciągnikiem, na którym uczyłem się jeździć 😁

Dawaj dychę i zabieraj 😅

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v