Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W ogóle chłopak jakiś z forum chciał niektóre rzeczy, napisał co  - i jeszcze to by wziął i tamto by wziął i tamto i szkoda, że tak daleko (200km). Napisałem niech spokojnie zaznaczy mi na fotach, które części by chciał, to wyślę, a 200km to w sumie też nie są kosmiczne odległości i pieniądze na paliwo. A przy cięższej paczce to jeszcze w ogóle nie tak źle wychodzi. No i napisałem mu to i już uj, nic nie odpisał 🤷 także wszystkie tryby i całe sprzęgła idą ja złom.

@bratrolnika 

Wujas był u mnie jakiś czas temu jak mnie nie było i matki pyta, kto mi robił instalacje w warsztatach, matka mówi, że sam robiłem. Wujas powiedział, że niemożliwe, pokiwał głową i poszedł. Teraz pytał mnie czy mu lampy jakieś pozakładam koło warsztatu 😅 zrobiłeś ze mnie elektryka 🙃

Ale byłem u niego zobaczyć, co on tam chce, to faktycznie - taka pajęczyna, że coś okropnego. Dobrze, że akurat to co chce zrobić to żadnej filozofii nie ma i nie trzeba nic dochodzić.

Poszedłem składać zetorka, bo zlikwidowałem wyciek (okazało się, że jak składaliśmy wszystko, to zasilenie na dodatkowy rozdzielacz tylko nakrętke przyłapaliśmy chyba palcami 🤦) no i przy okazji zamówiłem nowy siłownik pomocniczy. No i tak go składam powoli i poszedłem na elektrykę popatrzeć, bo oświetlenie w kabinie mi przestało działać i wycieraczka. 

Tak podłączona wycieraczka jest. Prąd przychodzi od prawej żółtym kablem, w tej wtyczce od żarówek łączy się z czerwonym, czerwonym jak widać idzie na silniczek. Na silniczku żółty przewód jest pod napięciem, wraca na te wtyczkę od świateł i nie łączy się z niczym. Niebieski kabelek jest w ogóle do niczego nie podpięty. A czarny we wtyczce łączył się z czarnym (tu się rozłączyło) i szedł dalej do kabiny w podsufitke, gdzie w peszlu zmieniał się magicznie w biały kabel, który szedł na masę. Jak zobaczyłem jak ida przewody od tego oświetlania w kabinie, to chyba daje sobie z tym spokój. Najlepiej to by było wszystko wy***rdolić i położyć od nowa.

IMG_20230111_131244_copy_2000x1125.jpg

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, hubertb napisał:

Wyjadę się ok. 

A na co Ci te wałki sprzęgłowe ?

Opublikowano

Czeska elektryka pomimo starannego zaprojektowania ma upierdliwy osprzęt. Ja u siebie czeskie mam zegary, chociaż obrotomierz najchętniej zmienił bym na ten z Bizona. 

14 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

A na co Ci te wałki sprzęgłowe ?

Dla centrowania tarczy. 

Opublikowano

Elektryka jak to było nowe to może było ok, ale jak to ma po ponad 30 lat, uj wie ile osób tam paluchy pchalo. Weź teraz dochodz po kolei co jest co. Kabli niepodłączonych - od groma. Wycieraczka działa tylko na jednym biegu. Nawiewy w ogóle (piszczały, więc i tak trzeba by było zmienić wentylatory). Światła jednego dnia działają, następnego już nie itd. A ja nie mam wystarczająco dużo samozaparcia żeby to porobić na tip top. Podstawowe światła działają, dołożone działają, klakson działa, wycieraczka działa. Więcej się nie dotykam.

A może takie pozostałości chce, bo też lecą na przyczepę? Już kiedyś pytałem o nie, ale tak coś jeszcze znalazłem, to myślę jeszcze zanim wyrzucę to spytam, bo że znajomych wszyscy już janolastik przeszli, ja też i nie nieootrzebne do niczego

IMG_20230111_141746_copy_1600x900.jpg

IMG_20230111_141753_copy_1305x734.jpg

Opublikowano
7 minut temu, daron64 napisał:

Nawiewy w ogóle (piszczały, więc i tak trzeba by było zmienić wentylatory).

Nie pomoże, nie są zbyt trwałe. Ja w końcu przerobiłem ten nawiew na inny typ silnika. 

Resztę elektryki też należy przerobić. Zetor wykorzystywał osprzęt elektryczny skody 105/120. Kto posiadał ten samochód ten wie że tam również było kolorowo jeśli chodzi o elektrykę. 

Silnik wycieraczek ja w 7211 mam od Poloneza. Przełącznik wycieraczek i manipulator świateł mam od jelcza. 

PRZEŁĄCZNIK ŚWIATEŁ KIERUNKÓW JELCZ STEYR BOVA 75645 za 134,99 zł z Wrzosowa - Allegro.pl - (12990287124) 

Wiązkę kładłem od początku nową. Wywaliłem też oryginalną skrzynkę bezpieczników i wstawiłem taka na bezpieczniki płytkowe. Tanio to jednak nie wychodzi i czasu mnóstwo trzeba spędzić. 

Opublikowano
43 minuty temu, daron64 napisał:

Wujas był u mnie jakiś czas temu jak mnie nie było i matki pyta, kto mi robił instalacje w warsztatach, matka mówi, że sam robiłem. Wujas powiedział, że niemożliwe, pokiwał głową i poszedł. Teraz pytał mnie czy mu lampy jakieś pozakładam koło warsztatu 😅 zrobiłeś ze mnie elektryka 🙃

niniejszym przyznaję ci uprawnienia SEP😁

Uprawnienia-SEP-Eksploatacja.jpg

Opublikowano
7 minut temu, daron64 napisał:

Może trzeba sobie profesje zmienić. Albo się szkolić i na emeryturze dorabiać.

Ten kto teraz wejdzie w systemy SMART ten wygra kupę dobrze płatnej roboty. 

Opublikowano

@bratrolnika 

Nie, to trochę ponad rok wcześniej już zlikwidowali. Kumpel opowiadał, że całe postępowanie mieli skonczone przed wejściem w życie nowych przepisów, ale przesunęli im rozpoczęcie kursu specjalnie żeby nie zalapali się na stare zasady. 

Tam tej emki za wiele by nie było po 15, ale zawsze to jakiś komfort psychiczny jest. 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Pozwól że zapytam, ty łapiesz się na ten 15-letni okres służby???

Kolega teraz przechodzi... 34 lata. W wojskowej straży pożarnej robił w Świdwinie. Żeby poradzić sobie w życiu w cywilu dostał od państwa kurs c+e, no i oczywiście odprawę. Pracował bedzie nadal w straży tam tylko już jako pracownik cywilny, żeby pobierać emeryturę.

• Like 1
Opublikowano
daron64 napisał:

Elektryka jak to było nowe to może było ok, ale jak to ma po ponad 30 lat, uj wie ile osób tam paluchy pchalo. Weź teraz dochodz po kolei co jest co. Kabli niepodłączonych - od groma. Wycieraczka działa tylko na jednym biegu. Nawiewy w ogóle (piszczały, więc i tak trzeba by było zmienić wentylatory). Światła jednego dnia działają, następnego już nie itd. A ja nie mam wystarczająco dużo samozaparcia żeby to porobić na tip top. Podstawowe światła działają, dołożone działają, klakson działa, wycieraczka działa. Więcej się nie dotykam.

A może takie pozostałości chce, bo też lecą na przyczepę? Już kiedyś pytałem o nie, ale tak coś jeszcze znalazłem, to myślę jeszcze zanim wyrzucę to spytam, bo że znajomych wszyscy już janolastik przeszli, ja też i nie nieootrzebne do niczego

IMG_20230111_141746_copy_1600x900.jpg

IMG_20230111_141753_copy_1305x734.jpg

Wystaw te wtyczki na fb i wszystkie pójdą, jedno nowe kosztuje około 100zł

Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Kolega teraz przechodzi... 34 lata. W wojskowej straży pożarnej robił

Kolega też e tym roku idzie na emeryturę, 36lat. W policji jest. Ale powiedział że nie chce tej roboty, jakąkolwiek inną byle nie w policji

• Like 1
Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

A tu fetorek sialon Polska  https://www.olx.pl/d/oferta/zetor-7211-oryginal-salon-polska-CID757-IDSD2rS.html

porządny sprzęt jak z salonu🤔 myślałem że zetory były na przydziały i do odebrania w agromie, ale ten jest salonowy to dlatego taka cena🤔

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, szymon09875 napisał:

Kolega teraz przechodzi... 34 lata. W wojskowej straży pożarnej robił w Świdwinie. Żeby poradzić sobie w życiu w cywilu dostał od państwa kurs c+e, no i oczywiście odprawę. Pracował bedzie nadal w straży tam tylko już jako pracownik cywilny, żeby pobierać emeryturę.

Wojsko to inna sprawa. Mon pod.wzgledem finansowym/socjalnym cały czas bdb stoi.

1 godzinę temu, SamaPrawda napisał:

Wystaw te wtyczki na fb i wszystkie pójdą, jedno nowe kosztuje około 100zł

A Ty, kurcze wstawiałem na FB swoje graty, ale chyba zdjęcia z tymi wtyczkami nie wrzuciłem. Aż popatrze zsraz. Tylko ile za to w takim stanie krzyknąć 🤔

54 minuty temu, bratrolnika napisał:

Kolega też e tym roku idzie na emeryturę, 36lat. W policji jest. Ale powiedział że nie chce tej roboty, jakąkolwiek inną byle nie w policji

Przedtem mieliśmy często służby z policją i co Wam mogę powiedzieć, to jest to w ch*j niewdzięczna praca. Wszędzie jadą na te policję, trafiają się debile (jak wszędzie, jak np teraz ten przypadek z tymi małolatami), ale naprawdę praca jest nie do pozazdroszczenia. Jakby się jeden przysłowiowy Seba z drugim przejechał na kilka interwencji i musiał się pouzerac z patola, to może by zmienił trochę swoje zdanie. 

Od nas jak odchodzą po trochę ponad 20latach, to z tego co mówili emka kręci się w okolicach 4k.

1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

Co rusz pojawia się nowy rodzynek, widocznie jeszcze sporo ich stoi pod kocem

https://www.olx.pl/d/oferta/ursus-c-360-3p-226-mtg-oryginalny-jak-nowy-kolekcjonerski-CID757-IDSzThq.html  

A tu fetorek sialon Polska 

https://www.olx.pl/d/oferta/zetor-7211-oryginal-salon-polska-CID757-IDSD2rS.html

A czy przypadkiem oba już nie były tu wstawiane?

Edytowane przez daron64
  • Like 2
Opublikowano
Grzechooo napisał:

tytanowyJanusz napisał:

A tu fetorek sialon Polska  https://www.olx.pl/d/oferta/zetor-7211-oryginal-salon-polska-CID757-IDSD2rS.html

porządny sprzęt jak z salonu🤔 myślałem że zetory były na przydziały i do odebrania w agromie, ale ten jest salonowy to dlatego taka cena🤔

w 1990 roku juz wolny rynek bez przydziałów ale i ceny poszybowały 🙆‍♂️

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Nie dziwię się. W policji też bym nie chciał iść. W wojsku o wiele lżej z tego co od znajomych słyszałem którzy są. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v