Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, simpleNICKpl napisał:

spróbuj sprzedać, jak jakieś mniejsze rozmiary to ludzie często kupują, sam się tak pozbyłem łysych opon z tlki

Większość jest dziurawa i leżą może że 20lat więc raczej nawet za darmo nikt nie weźmie. Dzwoniłem do jednej firmy to powiedzieli ze 1700zl za kontener a powyżej 120cm średnicy to 800zl tona.

Opublikowano

Z oponami ciężki temat, ja chciałem sobie kombinować z pirolizą ale jak poczytałem i zobaczyłem kilka efektów niedopilnowania gdzie ja mam skłonność do latania gdzie popadnie to sobie odpuściłem, ale kiedyś może by się udało coś takiego zrobić legalnie, bo towaru dużo i zarobek też dobry, za opony ci płacą i jeszcze za produkt dostajesz

Panowie, jeszcze jedno pytanie, szukam samozbierającej, głównie do zbierania na bieżąco ale też by się przydało coś mieć jak by się chciało jakąś pryzmę zrobić, i pytanie, pottinger czy Deutz, bo w okolicach jedynie te są w normalnych pieniądzach i stanie ( tak do 8 tys) bo więcej nie widzi mi się wydawać

https://sprzedajemy.pl/przyczepa-samozbierajaca-deutz-fahr-k550-zloczew-2-e30984-nr67842192

https://sprzedajemy.pl/samozbierka-potinger-na-rotorze-z-nozami-trend-2-a-grodkow-2-e30984-nr64583152

Czy może Mengele? I tylko rotor, ew na widełkach, bo łańcuchy przerobiłem z marnym skutkiem

https://sprzedajemy.pl/samozbierajaca-mengele-law-310-goszczanow-2-e30984-nr67724690

Opublikowano
6 godzin temu, soltys48 napisał:

Minimum 50x50x4

Na boki główna rama 80

To coś czuję, że zrobię teraz, co mam zrobić, tak jak jest, a później stary porozcinam, poprostuje i powzmacniam.

Pytanie pozakonkursowe, bo we właściwym temacie nie było odpowiedzi. 

Szukam czegoś do posiania teraz - na mase zielona do stalerzowania w sierpniu pod ozimine - bez żadnych zabiegów po drodze. Najlepiej coś, co da dużo masy, przykryje ziemię, nada się na miejscami bardzo ciężka glebę, rozsieje rozsiewaczem, wyjdzie jak najtaniej. Im więcej czytam, tym mniej wiem. 

Ktoś coś doradzi, albo może ma na sprzedaż jakieś nasiona? 

Opublikowano
27 minut temu, daron64 napisał:

To coś czuję, że zrobię teraz, co mam zrobić, tak jak jest, a później stary porozcinam, poprostuje i powzmacniam.

Szukam czegoś do posiania teraz - na mase zielona do stalerzowania w sierpniu pod ozimine - bez żadnych zabiegów po drodze. Najlepiej coś, co da dużo masy, przykryje ziemię, nada się na miejscami bardzo ciężka glebę, rozsieje rozsiewaczem, wyjdzie jak najtaniej. Im więcej czytam, tym mniej wiem. 

Darek groch 

26 minut temu, jaco512 napisał:

Groch/peluszka, wyka jara, gorczyca, gryka,słonecznik, coś z tych

Pierwsze dwa jak najbardziej

Gryka i gorczyca za szybko i będą próbowały wytworzyć plon i moment zakwitną

Wyka jara sama to ciężki temat

Opublikowano
33 minuty temu, daron64 napisał:

Jeszcze rzepa oleista może być ale też będzie próbowała wydać plon ale w zbożu łatwa do zniszczenia 

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, jaco512 napisał:

Groch/peluszka, wyka jara, gorczyca, gryka,słonecznik, coś z tych

Taka ogólna odpowiedź, co jest dobre jako poplonowa roślina to sobie znalazłem. Bardziej chodziło mi o dopasowanie do tych moich wymagań.

22 minuty temu, soltys48 napisał:

Darek groch 

Pierwsze dwa jak najbardziej

Gryka i gorczyca za szybko i będą próbowały wytworzyć plon i moment zakwitną

Wyka jara sama to ciężki temat

Grykę kiedyś siałem na próbę - kwitła i potem w zbożu się pokazała, bo ale wymarzla oczywiście. Ale najgorsza nie była tak ogólnie. Gorczycę miałem w mieszance z czym innym, to średnio wyszła. Wykę to zawsze z czymś śmialiśmy kiedyś.

Tak myślałem i grochu, tylko ile takie minimum wypadałoby wysiać?

16 minut temu, stempos1980 napisał:

Edytowane przez daron64
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, igor10246 napisał:

Z oponami ciężki temat, ja chciałem sobie kombinować z pirolizą ale jak poczytałem i zobaczyłem kilka efektów niedopilnowania gdzie ja mam skłonność do latania gdzie popadnie to sobie odpuściłem, ale kiedyś może by się udało coś takiego zrobić legalnie, bo towaru dużo i zarobek też dobry, za opony ci płacą i jeszcze za produkt dostajesz

Panowie, jeszcze jedno pytanie, szukam samozbierającej, głównie do zbierania na bieżąco ale też by się przydało coś mieć jak by się chciało jakąś pryzmę zrobić, i pytanie, pottinger czy Deutz, bo w okolicach jedynie te są w normalnych pieniądzach i stanie ( tak do 8 tys) bo więcej nie widzi mi się wydawać

https://sprzedajemy.pl/przyczepa-samozbierajaca-deutz-fahr-k550-zloczew-2-e30984-nr67842192

https://sprzedajemy.pl/samozbierka-potinger-na-rotorze-z-nozami-trend-2-a-grodkow-2-e30984-nr64583152

Czy może Mengele? I tylko rotor, ew na widełkach, bo łańcuchy przerobiłem z marnym skutkiem

https://sprzedajemy.pl/samozbierajaca-mengele-law-310-goszczanow-2-e30984-nr67724690

Moja lw330 na łańcuchu i trzeba dość wolno jechać. Wałki z tyłu fajna rzecz bo ubijanie jest wtedy lżejsze, no i łamany dyszel, wg mnie jeśli wybierać między jednym a drugim to wybrałbym dyszel łamany. 

Druga sprawa w Mengele to posuw, patrz żeby był albo na przekładni, albo hydromotor. Ten targaniec dobry ale do siana, w mokrej trawie zapadka przeskakiwała a cena nowej powaliła mnie z nóg. Założyłem hydromotor i teraz to aż się chce jeździć.

Edytowane przez szymon09875
  • Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, jasiuhonda napisał:

Jak jesteś zainteresowany zbierająca to znajomy ma na sprzedaż. Zadzwonię się zapytam co i jak, miał byś blisko traktorem byś przeciągnął.

To chodź na tzw priv,

14 godzin temu, daron64 napisał:

Facelia, i saradela poza wymienionymi

Opublikowano
13 godzin temu, soltys48 napisał:

200kg/ha sieje na poplony i jest ok

Kurcze drogawo wychodzi. Teraz z nowymi dopłatami pewnie jeszcze cena wszelkich tego typu nasion pójdzie do góry.

A tak, żeby nie szukać po świecie to pod nosem mam - gryka (kuzyn ma, tylko nie wiem jak z wysiewem rozsiewaczem), rzodkiew oleista, ostropest - te dwie rośliny ktoś blisko sprzedaje i patrząc po cenach nasion/normie wysiewu wyszłoby stosunkowo najtaniej (z tych nasion, które sprzedaje). 

1 godzinę temu, igor10246 napisał:

Facelia, i saradela poza wymienionymi

Facelia, z jej nasionami, chyba słabo z siewem rozsiewaczem.

Opublikowano
3 godziny temu, Karol06 napisał:

@jahooo Tzn ile przykładowo korpus kosztuje?

Już sprawdziłem, no sporo 

Można wszystko przerobić na głowicę potrójne i zwykle węże zamiast rurek ale to już jakiś koszt. Ewentualnie dbać o to aby w zimie nie zostawić wody. Jak używasz rsm to musisz za każdym razem zmieniać dysze.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jaco512 napisał:

Rzodkiew wyjdzie sensownie, norma wysiewu ok 20-30kg, dla gryki 80kg

Rzodkiew ma po 6zl, nie wiem po ile kuzyn by chciał za grykę. Może jutro go będę widział, to zagadam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v