Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja bym podpiął coś, byle przyczepę czy cokolwiek. Wom też warto byłoby sprawdzić pod obciążeniem - no i zobaczyć czy bez obciążenia zatrzymuje się wajcha przy kierownicy. 

Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

Pierdolenie. 5lat jako główny na 30ha, bez wzmacniacza i jakoś wszystko porobione na czas. Orka w zależności od gleby masz 3 biegi (3/I, 1/II, 4/I) Na najlżejszej ziemi u siebie szedł mi (tylko tak jak pisałem wcześniej - z napędem) w pługu 4skibowym ~8km/h na spokojnie. Oczywiście jak ciężka glina to i poniżej 5km/h. Talerzówka jak lekkie ziemię i nie mocno mokro to i 2/II, czyli tam pod 10km/h, na 3 już za ciężko zdecydowanie. Jakimś agregatem, to też w zależności od warunków te same biegi.  Wiadomo, że jak jest i działa, to fajnie, ale bez też nie ma jakiejś udręki - moim zdaniem. 

Ja mam Zetora 6 garowego, to trochę inna moc, ale skrzynia ta sama. U mnie w pługu 5x40 chodził na 4 I. 2 II na żółwiu to prawie to samo co 4 I na zającu. A 1 II jest wolniejsze niż 4 I. No i używanie 4 I ma tą zaletę że lewa ręką zmieniasz przód -tyl i masz prawie rewers😉 a żółw / zając to używam tylko przy prasie belujacej. W talerzowce 3,15 m chodzi na 2II, w agregacie ścierniskowym 3 m też, w takim 4 metrowym na 4 I.

Opublikowano

Wszystkie graty z pompą to ponad 2k. W lokalnym sklepie jak mi liczyli to ~2500.

Ale kuzyn i siebie w 6t robił już kilka razy i cały czas coś mu się z tym pier**li.

Mała zmiana tematu - taka głupia sprawa. Założyłem pompę, pozakladalem węże, poczyscilem go trochę i odpaliłem bez dysz, żeby ewentualny  syf z przewodów wypompowal, ale mam taki problem, że...lance mi nie chcą opasc...siłownik jest jednostronnego działania i przedtem pod własnym ciężarem opadały, a teraz uj - podniosłem i nie chcą opasc. Nawet na odpietym wężu chciałem spuścić z niego ciśnienie i olej, ale tylko lekko się sączy i lance ani drgną. WTF?

IMG_20230325_151803400_HDR~2_copy_1290x797.jpg

IMG_20230325_151706858_HDR~2_copy_1541x882.jpg

Opublikowano

Dziś już nie zdążyłem. Dławika nie widziałem. Prowadnice czyste. Próbowałem nawet ruszac cała belka, ale bez rezultatu 🤷 jutro muszę na wieś zajechać, to go obejrze dokładnie. 

A tak jeszcze w temacie opryskiwacza. Mam u góry zbiornik na czystą wode. Przedtem podłączone było tak, że wąż ze zbiornika głównego i wąż ze zbiornika na czystą wodę dochodziły do jednego zaworu, którym wybieralo się źródło i z zaworu dalej szło na pompę. zawór był pęknięty. Dziś w sklepie nie mieli na miejscu nic, ale w katalogach patrzył, to wszystkie były na schemacie narysowane tak, że zasilenie z jednego miejsca i dalej za zaworem można było wybrać dwa kierunki. To tylko poglądowo, czy takim zaworem nie podepnie się dwóch źródeł i trzeba szukać jakiegoś specjalnego?

Opublikowano
56 minut temu, daron64 napisał:

tak jeszcze w temacie opryskiwacza. Mam u góry zbiornik na czystą wode. Przedtem podłączone było tak, że wąż ze zbiornika głównego i wąż ze zbiornika na czystą wodę dochodziły do jednego zaworu, którym wybieralo się źródło i z zaworu dalej szło na pompę. zawór był pęknięty. Dziś w sklepie nie mieli na miejscu nic, ale w katalogach patrzył, to wszystkie były na schemacie narysowane tak, że zasilenie z jednego miejsca i dalej za zaworem można było wybrać dwa kierunki. To tylko poglądowo, czy takim zaworem nie podepnie się dwóch źródeł i trzeba szukać jakiegoś specjalnego?

Nie wiem jak duże tam są srednice, przekroje, ale pewnie najtaniej to byłoby trójnikiem połączyć dwa zawory, i zależnie od tego który otworzysz to tam woda poleci 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ty to masz łeb @bratrolnika

Trzy dni bym myślał i bym nie wymyślił 😅

A tak w ogóle zwykle zawory metalowe zdadzą egzamin, czy plastikowe?

Przejrzeć co mam w domu z metalowych, co najwyżej jakieś króćce, złączki będę musiał dokupić, ale i trójnik mam i zawory mam. Coś się skleci z tego

Edytowane przez daron64
Opublikowano
40 minut temu, daron64 napisał:

Ty to masz łeb @bratrolnika

Trzy dni bym myślał i bym nie wymyślił 😅

A tak w ogóle zwykle zawory metalowe zdadzą egzamin, czy plastikowe?

Przejrzeć co mam w domu z metalowych, co najwyżej jakieś króćce, złączki będę musiał dokupić, ale i trójnik mam i zawory mam. Coś się skleci z tego

Załóż plastiki, metalowe ci przyłapią po sezonie, a w końcu zgnija :o

Opublikowano

Wracając do serii ciężkiej, jeśli WOM jest sprawny to pompa również. Koszt remontu są zależne od usterki ale żeby to działało trzeba naprawić dokładnie wszystko łącznie z sprzęgłem WOM, rozdzielaczem uszczelnieniami itp. Tego nie da się tak na szybko policzyć bo jeśli już rozjedziesz silnikiem to dojdą pewnie inne elementy do naprawy. 

@daron64 według mnie był tam zamontowany zawór priorytetu. Zastąpić go można trójnikiem z odpowiednio zmodyfikowanym zaworem zwrotnym. 

Opublikowano
16 godzin temu, vat napisał:

Podobno jeszcze pół roku temu handlarze wywozili takie sprzęty na złom...

nie widziałem , chyba że na zbyt małej liczbie złomów jeszcze byłem

12 godzin temu, Grzechooo napisał:

ja się do niej zraziłem po zakupie myjki.

jakiej ? prawda taka że dla makity robi myjki kto inny tzn pewnie włosi 

jak mały model wziąłeś i pałowałeś w gospodarstwie to nie dziwi mnie długo nie pochodziła , to na jakieś auta mniejszych segmentów i jakiś mały kawałeczek kostki 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v