Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja bym podpiął coś, byle przyczepę czy cokolwiek. Wom też warto byłoby sprawdzić pod obciążeniem - no i zobaczyć czy bez obciążenia zatrzymuje się wajcha przy kierownicy. 

Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

Pierdolenie. 5lat jako główny na 30ha, bez wzmacniacza i jakoś wszystko porobione na czas. Orka w zależności od gleby masz 3 biegi (3/I, 1/II, 4/I) Na najlżejszej ziemi u siebie szedł mi (tylko tak jak pisałem wcześniej - z napędem) w pługu 4skibowym ~8km/h na spokojnie. Oczywiście jak ciężka glina to i poniżej 5km/h. Talerzówka jak lekkie ziemię i nie mocno mokro to i 2/II, czyli tam pod 10km/h, na 3 już za ciężko zdecydowanie. Jakimś agregatem, to też w zależności od warunków te same biegi.  Wiadomo, że jak jest i działa, to fajnie, ale bez też nie ma jakiejś udręki - moim zdaniem. 

Ja mam Zetora 6 garowego, to trochę inna moc, ale skrzynia ta sama. U mnie w pługu 5x40 chodził na 4 I. 2 II na żółwiu to prawie to samo co 4 I na zającu. A 1 II jest wolniejsze niż 4 I. No i używanie 4 I ma tą zaletę że lewa ręką zmieniasz przód -tyl i masz prawie rewers😉 a żółw / zając to używam tylko przy prasie belujacej. W talerzowce 3,15 m chodzi na 2II, w agregacie ścierniskowym 3 m też, w takim 4 metrowym na 4 I.

Opublikowano

Wszystkie graty z pompą to ponad 2k. W lokalnym sklepie jak mi liczyli to ~2500.

Ale kuzyn i siebie w 6t robił już kilka razy i cały czas coś mu się z tym pier**li.

Mała zmiana tematu - taka głupia sprawa. Założyłem pompę, pozakladalem węże, poczyscilem go trochę i odpaliłem bez dysz, żeby ewentualny  syf z przewodów wypompowal, ale mam taki problem, że...lance mi nie chcą opasc...siłownik jest jednostronnego działania i przedtem pod własnym ciężarem opadały, a teraz uj - podniosłem i nie chcą opasc. Nawet na odpietym wężu chciałem spuścić z niego ciśnienie i olej, ale tylko lekko się sączy i lance ani drgną. WTF?

IMG_20230325_151803400_HDR~2_copy_1290x797.jpg

IMG_20230325_151706858_HDR~2_copy_1541x882.jpg

Opublikowano

Dziś już nie zdążyłem. Dławika nie widziałem. Prowadnice czyste. Próbowałem nawet ruszac cała belka, ale bez rezultatu 🤷 jutro muszę na wieś zajechać, to go obejrze dokładnie. 

A tak jeszcze w temacie opryskiwacza. Mam u góry zbiornik na czystą wode. Przedtem podłączone było tak, że wąż ze zbiornika głównego i wąż ze zbiornika na czystą wodę dochodziły do jednego zaworu, którym wybieralo się źródło i z zaworu dalej szło na pompę. zawór był pęknięty. Dziś w sklepie nie mieli na miejscu nic, ale w katalogach patrzył, to wszystkie były na schemacie narysowane tak, że zasilenie z jednego miejsca i dalej za zaworem można było wybrać dwa kierunki. To tylko poglądowo, czy takim zaworem nie podepnie się dwóch źródeł i trzeba szukać jakiegoś specjalnego?

Opublikowano
56 minut temu, daron64 napisał:

tak jeszcze w temacie opryskiwacza. Mam u góry zbiornik na czystą wode. Przedtem podłączone było tak, że wąż ze zbiornika głównego i wąż ze zbiornika na czystą wodę dochodziły do jednego zaworu, którym wybieralo się źródło i z zaworu dalej szło na pompę. zawór był pęknięty. Dziś w sklepie nie mieli na miejscu nic, ale w katalogach patrzył, to wszystkie były na schemacie narysowane tak, że zasilenie z jednego miejsca i dalej za zaworem można było wybrać dwa kierunki. To tylko poglądowo, czy takim zaworem nie podepnie się dwóch źródeł i trzeba szukać jakiegoś specjalnego?

Nie wiem jak duże tam są srednice, przekroje, ale pewnie najtaniej to byłoby trójnikiem połączyć dwa zawory, i zależnie od tego który otworzysz to tam woda poleci 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ty to masz łeb @bratrolnika

Trzy dni bym myślał i bym nie wymyślił 😅

A tak w ogóle zwykle zawory metalowe zdadzą egzamin, czy plastikowe?

Przejrzeć co mam w domu z metalowych, co najwyżej jakieś króćce, złączki będę musiał dokupić, ale i trójnik mam i zawory mam. Coś się skleci z tego

Edytowane przez daron64
Opublikowano
40 minut temu, daron64 napisał:

Ty to masz łeb @bratrolnika

Trzy dni bym myślał i bym nie wymyślił 😅

A tak w ogóle zwykle zawory metalowe zdadzą egzamin, czy plastikowe?

Przejrzeć co mam w domu z metalowych, co najwyżej jakieś króćce, złączki będę musiał dokupić, ale i trójnik mam i zawory mam. Coś się skleci z tego

Załóż plastiki, metalowe ci przyłapią po sezonie, a w końcu zgnija :o

Opublikowano

Wracając do serii ciężkiej, jeśli WOM jest sprawny to pompa również. Koszt remontu są zależne od usterki ale żeby to działało trzeba naprawić dokładnie wszystko łącznie z sprzęgłem WOM, rozdzielaczem uszczelnieniami itp. Tego nie da się tak na szybko policzyć bo jeśli już rozjedziesz silnikiem to dojdą pewnie inne elementy do naprawy. 

@daron64 według mnie był tam zamontowany zawór priorytetu. Zastąpić go można trójnikiem z odpowiednio zmodyfikowanym zaworem zwrotnym. 

Opublikowano
16 godzin temu, vat napisał:

Podobno jeszcze pół roku temu handlarze wywozili takie sprzęty na złom...

nie widziałem , chyba że na zbyt małej liczbie złomów jeszcze byłem

12 godzin temu, Grzechooo napisał:

ja się do niej zraziłem po zakupie myjki.

jakiej ? prawda taka że dla makity robi myjki kto inny tzn pewnie włosi 

jak mały model wziąłeś i pałowałeś w gospodarstwie to nie dziwi mnie długo nie pochodziła , to na jakieś auta mniejszych segmentów i jakiś mały kawałeczek kostki 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v