Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
konteno napisał:

2 godziny temu, slawek74 napisał:

tylko weż tu mapęd dołuż 🤦‍♂️ 20tys mało 🙆‍♂️

to trzeba z czegoś innego rzeźbić i dorabiać za grosze żeby taniej wyszło , szukać trupa zachodniego po pożarze lub ewentualnie z koparko ładowarki / mniejszej ładowarki teleskopowej ciężarówki z przodkiem żeby szerokością się zgrywało i kombinować z przystawką i przełożeniami 

skoro mosty z aut/ciężarówek lądują w 330/360 to i tam coś by dorzucił ale o oryginalnym podpięciu na sprzęgło eh i prowadzeniu wału z boku można zapomnieć choć to konstrukcyjnie za niski traktor by wał puścić pod misą olejową i przystawkę chyba nawet nie ma gdzie pod skrzynię wsadzic 

dobrze się czujesz 🤔 chyba nie najlepiej...

• Like 1
Opublikowano

Takie pytanie. Do case z rozsiewaczem znajomy dał łącznik centralny od MTZ. Mówił, że wszystko na nim robił. Najcięższe, co będzie targał na plecach to amazonka za-u 1801 z max 1.5t zasypu. To wystarczająca śruba do takich ciężarów, czy szukać czegoś innego? Oczko przy ciągniku ma srednice podobna do jabłka w śrubie (czyli ta mniejsza średnica w MTZ)

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Takie pytanie. Do case z rozsiewaczem znajomy dał łącznik centralny od MTZ. Mówił, że wszystko na nim robił. Najcięższe, co będzie targał na plecach to amazonka za-u 1801 z max 1.5t zasypu. To wystarczająca śruba do takich ciężarów, czy szukać czegoś innego? Oczko przy ciągniku ma srednice podobna do jabłka w śrubie (czyli ta mniejsza średnica w MTZ)

Mało prawdopodobne żeby nie wytrzymał. Ja na takim łączniku pracuję z pługiem obrotowym czteroskibowym o masie 1250 kg...

3 godziny temu, rafal3939 napisał:

Czy dobrze liczę? Poznaniak poszerzony z 2.7 na 3m, próba wtedy na 17 obrotów będzie?

Raczej na 18. 1793 obroty na hektar według instrukcji...

Opublikowano

rafal3939 napisał:

Czy dobrze liczę? Poznaniak poszerzony z 2.7 na 3m, próba wtedy na 17 obrotów będzie?

robię na 17 i zawsze wychidzi dobrze, na asfalcie może i 18 sie obkreci ale w polu jest spory poślizg

Opublikowano
1 godzinę temu, Grzechooo napisał:

Uzasadnij swoją teorię.

Nie chce mi się - musiałbym zmierzyć obwód koła. Po  prostu tak podaje instrukcja siewnika S056 "Poznaniak 3": 1793 obr/ha podzielone przez 100 i wychodzi 17,93 obr/ar - zaokrąglając - 18...

44 minuty temu, robi57362 napisał:

robię na 17 i zawsze wychidzi dobrze, na asfalcie może i 18 sie obkreci ale w polu jest spory poślizg

"Kręcę" próbę na 18 i też jest dobrze na pewnych "kawałkach". Na większych, dłuższych, regularnych dodaję "kreskę" żeby wysiało się tyle ile chcę, a na krótkich, szerokich itp. "klinach" odejmuję. Generalnie powtarzalność wysiewu jest. Z tym że jest poślizg to się zgodzę - inaczej się sieje po orce zimowej, inaczej po jesiennej - szczególnie jak tylko raz zrobię agregatem (sieję "solo"). W dużym stopniu są temu winne wąskie koła, planuję zmienić na takie od "kosa" ale nie mogę się do tego zebrać, nie sprawdzałem nawet czy taka przeróbka jest możliwa...

Opublikowano
2 godziny temu, hubertb napisał:

Więc w skrrócie chodzi tylko o średnicę gwintów w rurze centralnej. Bo sworznie wytrzymają na pewno. 

2 godziny temu, wlamaj1 napisał:

Mało prawdopodobne żeby nie wytrzymał. Ja na takim łączniku pracuję z pługiem obrotowym czteroskibowym o masie 1250 kg...

Szukać z hakiem? Wygodne to to? Przy niemarkowych nie ma.problemu z wypinaniem się? Jutro pomierze długości i średnicę i będę szukał. 

No ja teraz sypalem po 1200kg + masa rozsiewacza i nic się nie działo, ale jakaś zbędna kasę mam teraz, to chciałbym kupić jakiś łącznik i wałek przekaznika (tu akurat jakiś choć ciut lepszy)

Choć w sumie widzę nawet jakieś "zwykle" ale niby cbm za niecałe 600zl 🤔

Np coś takiego

https://allegro.pl/oferta/lacznik-centralny-gorny-cbm-kat-2-630-980mm-m36x3-12218828667?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_czesci-samochodowe_pla_pmax&ev_campaign_id=17996333742&gclid=CjwKCAjwiOCgBhAgEiwAjv5whP7vOUFCLYdcgcbPjE7nff2kbZtQAUaDgIt8XzLn6_A7pk0odFTHkhoCqPwQAvD_BwE

Opublikowano
wlamaj1 napisał:

Nie chce mi się - musiałbym zmierzyć obwód koła. Po  prostu tak podaje instrukcja siewnika S056 "Poznaniak 3": 1793 obr/ha podzielone przez 100 i wychodzi 17,93 obr/ar - zaokrąglając - 18...

Kolega Rafał napisał że ma poznaniaka przerobionego z 2,7 na 3m i obwód koła 1,95m. Więc 100/(3×1,95)=17,09

Opublikowano
5 minut temu, daron64 napisał:

Szukać z hakiem? Wygodne to to? Przy niemarkowych nie ma.problemu z wypinaniem się? Jutro pomierze długości i średnicę i będę szukał

Masz dobrą ruską "śrubę" to po szukasz innej. No chyba że kasa Cię "świerzbi" albo pochodzenie łącznika Ci nie pasuje 😉. Jeśli chodzi o hak to mam ale używam tak jak zwykłej. Generalnie jest to ruska śruba z dospawanym hakiem w Narwii - oryginalna śruba do Pronara. Nie wiem czy hak jest markowy (oznaczony literką "W" chyba w rombie) - nic się nie wypina. Jak masz zamiar w każdej maszynie mieć sworzeń z kulą to możesz szukać z hakiem , ale nawet wtedy raczej nie przyspieszy to znacząco podpięcia maszyny, może jest ciut wygodniejsze...

Opublikowano
4 minuty temu, Grzechooo napisał:

Kolega Rafał napisał że ma poznaniaka przerobionego z 2,7 na 3m i obwód koła 1,95m. Więc 100/(3×1,95)=17,09

Wszystko zależy od sposobu pomiaru tego obwodu. Ja zaznaczam pionową kreskę na oponie, jadę aż do momentu ponownego stuku kreski z podłożem i wychodzi mi 2.02m i dlatego wg obliczeń wychodzi mi 16.5, a kręcę 17. Jeżeli mierzyłem sznurkiem obwód koła, to wychodziło mi trochę mniej, właśnie coś koło 195 cm

Opublikowano
10 minut temu, Grzechooo napisał:

Czy oryginalny 3-metrowy czy przerabiany to raczej nie ma znaczenia. Twoje wyliczenia są prawidłowe poza błędem w zapisie - powinno być wszystko dzielone. Ja podałem to co jest w instrukcji i wychodzi na to że przyjęli tam obwód koła 1,86 lub uwzględnili jakieś inne czynniki - może obwód koła bez bieżnika...

Opublikowano
21 godzin temu, jaco512 napisał:

w polsce tego nie sprzeda, ogólnie to ciekawa jest historia z tymi ciągnikami, ogólnie to tak taniocha bo w szwecji jest wystawiony za 900tys 

https://www.mascus.se/lantbruksmaskiner/traktorer/other-swed-trac-180/s5mflgrb.html

3 godziny temu, hubertb napisał:

Tam nie powinien być taki łącznik? Patrz na zdjęcie.

spacer.png

ja mam u siebie na zwykłej kuli od ciągnika, i z drugiej hak, generalnie to jak @wlamaj1 napisał, jeśli nie masz potrzeby to po co wymieniać ruskie też dobre   

17 minut temu, wlamaj1 napisał:

Masz dobrą ruską "śrubę" to po szukasz innej. No chyba że kasa Cię "świerzbi" albo pochodzenie łącznika Ci nie pasuje 😉. Jeśli chodzi o hak to mam ale używam tak jak zwykłej. Generalnie jest to ruska śruba z dospawanym hakiem w Narwii - oryginalna śruba do Pronara. Nie wiem czy hak jest markowy (oznaczony literką "W" chyba w rombie) - nic się nie wypina. Jak masz zamiar w każdej maszynie mieć sworzeń z kulą to możesz szukać z hakiem , ale nawet wtedy raczej nie przyspieszy to znacząco podpięcia maszyny, może jest ciut wygodniejsze...

ja u siebie mam z hakiem i wszystkie maszyny których tylko ihc podpinam to z na stałe kule już są i to przyśpiesza zwłaszcza przy cięższych maszynach robi robotę  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v