Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany takie pytanie, w sumie mocno teoretyczne, ale trochę odnośnie ogłoszenia powyżej.

Parę lat temu robiłem remont obory/chlewa- z bydła już schodziliśmy wtedy, świń już nie było, ale matula chciała się jeszcze pobawić z tym bydłem, to tam kupkę (jak na moje możliwości) pieniędzy w ten budynek się włożyło - dach, okna, bramy, tynk, przebudowa części budynku itd, ale wewnatrz nie pomyślałem, żeby to przerobić tak żeby pozbyć się stropów. No i mam nadzieję, że już na jesieni budynek zostanie pusty. W środku tak jakby cały budynek składa się z 3czesci - jedna  boku to dobudówka do szczytu - ale tu bez problemu - można wszystkim wjechać,  druga strona, to dawny chlew - wąskie drzwi, wąski korytarz, po bokach boksy - tu mogłoby zostać tak jak jest, no i środkowa część - jak to w starej oborze - po prawej i po lewej bydło, tyłem do środka (korytarza),wylewki że spadkiem do środka, do kanałów. Przez środek wzdluz słupy wspierające główny balek, na którym są wsparte z kolei poprzeczne balki - w sumie wysokość poniżej 2.5m, długość ~11m, szerokość myślę ~8m, niskie drzwi - bez możliwości ich podwyższenia, nie mam możliwości żeby tam czymś wjechać.

Da się to jakoś sensownie rozegrać zmijkani i podajnikami, żeby taki budenk wykorzystać na magazyn na zboże i się przy tym nie za***ac szuflowaniem? Nie mam dużo ornego, a przy tych ich śmiesznych zmianach z dopłatami to już w ogóle nie wiem jak to się potoczy, ale taka powierzchnia jak tam jest by całkowicie rozwiązała mój problem z miejscem magazynowym. Do tego budynek jest przy samej drodze, więc i z wjazdem samochodami nie byłoby problemu. Tylko zastanawiam się, czy jakby chciał to dobrze zrobić, czy taniej by nie wyszły silosy - choć teraz ceny też do góry.

Jak mówiłem, to takie plany bardziej w perspektywie dwóch - trzech lat, ale ja tak zawsze dość wcześnie zaczynam robić rozeznanie w sytuacji

Opublikowano
6 minut temu, daron64 napisał:

Pany takie pytanie, w sumie mocno teoretyczne, ale trochę odnośnie ogłoszenia powyżej.

Parę lat temu robiłem remont obory/chlewa- z bydła już schodziliśmy wtedy, świń już nie było, ale matula chciała się jeszcze pobawić z tym bydłem, to tam kupkę (jak na moje możliwości) pieniędzy w ten budynek się włożyło - dach, okna, bramy, tynk, przebudowa części budynku itd, ale wewnatrz nie pomyślałem, żeby to przerobić tak żeby pozbyć się stropów. No i mam nadzieję, że już na jesieni budynek zostanie pusty. W środku tak jakby cały budynek składa się z 3czesci - jedna  boku to dobudówka do szczytu - ale tu bez problemu - można wszystkim wjechać,  druga strona, to dawny chlew - wąskie drzwi, wąski korytarz, po bokach boksy - tu mogłoby zostać tak jak jest, no i środkowa część - jak to w starej oborze - po prawej i po lewej bydło, tyłem do środka (korytarza),wylewki że spadkiem do środka, do kanałów. Przez środek wzdluz słupy wspierające główny balek, na którym są wsparte z kolei poprzeczne balki - w sumie wysokość poniżej 2.5m, długość ~11m, szerokość myślę ~8m, niskie drzwi - bez możliwości ich podwyższenia, nie mam możliwości żeby tam czymś wjechać.

Da się to jakoś sensownie rozegrać zmijkani i podajnikami, żeby taki budenk wykorzystać na magazyn na zboże i się przy tym nie za***ac szuflowaniem? Nie mam dużo ornego, a przy tych ich śmiesznych zmianach z dopłatami to już w ogóle nie wiem jak to się potoczy, ale taka powierzchnia jak tam jest by całkowicie rozwiązała mój problem z miejscem magazynowym. Do tego budynek jest przy samej drodze, więc i z wjazdem samochodami nie byłoby problemu. Tylko zastanawiam się, czy jakby chciał to dobrze zrobić, czy taniej by nie wyszły silosy - choć teraz ceny też do góry.

Jak mówiłem, to takie plany bardziej w perspektywie dwóch - trzech lat, ale ja tak zawsze dość wcześnie zaczynam robić rozeznanie w sytuacji

Nie żebym reklamował, ale możesz ta żmijkę dać pod pryzmę i zrobić skosy żeby zlatywało albo dorobić zgarniającą która by jeździła wzdłuż 

Kubełek też mam

Opublikowano
23 minuty temu, daron64 napisał:

Zrobić zsyp, podajnik kubełkowy w górę  i rozprowadzenie na większa powierzchnię rurami na dół

z wyładunkiem zawsze jest problem w płaskim magazynie  - raczej tur lub ładowarka, albo długa żmijka przez okno

Opublikowano
1 godzinę temu, Mecha napisał:

Nie żebym reklamował, ale możesz ta żmijkę dać pod pryzmę i zrobić skosy żeby zlatywało albo dorobić zgarniającą która by jeździła wzdłuż 

Kubełek też mam

To tak jak mówię - perspektywa kilku kolejnych lat. Teraz chyba priorytet będzie wymiana dachu na garażach, bo mam stary eternit i trochę mi już widzę w paru miejscach popękał. 

Ciekawe jakby zrobił bardziejcstoma wylewka tam gdzie po bokach stoją krowy i spadek na środek i tam dać taki podajnik poziomy, który by wygarnial w stronę wyjścia. Tylko wtedy jak zrobić na końcu 🤔 no i jakieś po bokach trzebaby było chyba ścianki i zasuwy żeby te zboże pomuszczacnwedlug potrzeb. 

52 minuty temu, jahooo napisał:

Zrobić zsyp, podajnik kubełkowy w górę  i rozprowadzenie na większa powierzchnię rurami na dół

z wyładunkiem zawsze jest problem w płaskim magazynie  - raczej tur lub ładowarka, albo długa żmijka przez okno

Ale że zsyp w którym miejscu? 

No właśnie w tym budynku ani tur, ani ładowarka - jest za nisko, do tego te słupy na środku. Trochę sobie pluje w brodę, że jak robiło się ten remont - trzeba było na szczycie zrobić bramę szeroka, wywalic strop i byłby git. Teraz to już musztarda po obiedzie.

Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

Policz sobie czy nie taniej i nie lżej później byłoby jakbyś dmuchawę ssąco tłocząca kupił. Miałbyś problem załadunku jak i rozładunku rozwiazany

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, szymon09875 napisał:

Policz sobie czy nie taniej i nie lżej później byłoby jakbyś dmuchawę ssąco tłocząca kupił. Miałbyś problem załadunku jak i rozładunku rozwiazany

Dmuchawa chyba do rozładunku byłaby luks, bo rurami bym sobie skierował gdzie bym chciał, ale jak z załadunkiem do sprzedaży? Żeby się nie zaszuflowac na śmierć 

• AgroTeam
Opublikowano
soltys48 napisał:

6 minut temu, daron64 napisał:

A jaka to to może mieć wydajność?

Różnie,nawet naście ton na godzinę 

ssąco tloczasa 15kW robiła około 8t/h

Opublikowano

@griga a na jakim odcinku?

W ogóle wartości z linku @jaco512 są takie w miarę realne? 

Do tej pory do załadunku pożyczałem od wujasa ciągnik z turem. Te 25t załadować zajmowało mi 2-3h. Tak jak mam teraz wystarczyłoby na odległość ~10 m. Jakby w tej oborze chciał to zrobić, to ~20  byłoby fajnie

Opublikowano

Problem z dmuchawą jest tylko taki, że duży silnik 15-18kW potrzebuje sporych zabezpieczeń i w porownaniu ze żmijką ciągnie do ch... pradu

Żmijka o wydajności 8t/h potrzebuje silnik 2,2kW, a taka 3kW da ci z 10t/h. Ja bym pokombinował z dłuzszą żmijką, ewentualnie dwoma - jedna podaje dalej  z druga na auto czy na przyczepę.

U mnie ludzie schodzą z dmuchaw nawet jak ktoś ma silos

Poza tym ze ssawką wydajność spada, te 8t to będzie przy zasypie na szyberek

Opublikowano
3 godziny temu, fergi99 napisał:

napisz ty do mnie pw bo ja już 3 razy próbowałem do Ciebie i za każdym razem po wysłaniu brak odbiorcy

griga ma zawsze zabitą skrzynkę, pisz na FB do niego

Opublikowano

@krilan06

Jak się nie rozmysliles, to dawaj na priv dane do wysyłki - imię, nazwisko, mail, nr telefonu i jaki paczkomat.

Prosiłbym tylko o zrobienie najpierw przelewu (i screen czy tam zdjęcie nawet telefonem potwierdzenia żeny nie czekać aż do mojego zjebanego bs dojdzie przelew).

Do tej pory wysyłałem i jak ktoś odebrał paczkę, to mi przelewał kasę, ale ostatnio nadziałem się na forum - o kasę od jednego użytkownika musiałem się dopominać, a inny (dość dużo się udzielał) z kolei za dwie paczki nie zapłacił mi w ogole 😐 

Pisze tutaj, żeby nie było, że kręcę. Parę osób ode mnie też coś kupowalo, to ewentualnie mogą się wypowiedzieć.

IMG_20230621_125745730_copy_918x1632.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v