Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, Mikruss napisał:

@jaco512 internet swoja droga a w domu ojciec kupil w 1990 roku 2  nowe 7211 i w ksiazkach byly moce rozpisane kazdego modelu i jeszcze pamietam co tam bylo....

W instrukcji z 1988 r.  jest podana moc ale na WOM i np. dla zetora 7211 wynosi 43 kW czyli 58 KM. I tylko w ten sposób jest tam podawana moc dla wszystkich modeli...

Opublikowano
30 minut temu, gregor1284 napisał:

Slawek?

a to wredota..:D

toż tam jest napisane że Jan...

Opublikowano
4 minuty temu, wlamaj1 napisał:

W instrukcji z 1988 r.  jest podana moc ale na WOM i np. dla zetora 7211 wynosi 43 kW czyli 58 KM. I tylko w ten sposób jest tam podawana moc dla wszystkich modeli...

jeszcze trzeba patrzeć, czy moc DIN czy SAE

Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

a to wredota..:D

toż tam jest napisane że Jan...

Taki chyba cytaty i pisaty jak autor ogłoszenia. 😩

Opublikowano

no ale z drugiej strony... bardziej się takie ogłoszenie rozpowszechnia.. 🤔

Opublikowano

7011 podobne jak nie takie same pompy co 6911 biegi innaczej kabiny... ogólnie w zetorach jest więcej ròżnic niż się komuś może wydawać...

miałem 7011 i 6045 i moc na silniku odczówalnie była mniejsza w 6045

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, slawek74 napisał:

7011 podobne jak nie takie same pompy co 6911 biegi innaczej kabiny... ogólnie w zetorach jest więcej ròżnic niż się komuś może wydawać...

Jakby porównywać nowe to miałoby to sens. 

W 40 letnim ciągniku rzeczywiście te kilka koni to będzie odczuwalne... 

Opublikowano
szymon09875 napisał:

29 minut temu, slawek74 napisał:

Jakby porównywać nowe to miałoby to sens. 

W 40 letnim ciągniku rzeczywiście te kilka koni to będzie odczuwalne... 

Szymon oba co miałem w podobnym wieku 😎😁

• Like 1
Opublikowano

Od takiej sipmy zaczynałem u siebie. Ojciec nowa że składnicy przyprowadził. Robiła około 200 bel siana rocznie i około 1000bel słomy. Wąski podbieracz trochę przeszkadza. Przy swoim kombajnie dołożyliśmy ruszt zwężający wałek. Jak będziesz oglądał to sprawdź mocowania siłowników do komory bo u mnie spawane były. Wadą jest też właśnie wycieranie się belek sterujących w podbieraczu. U mnie ojciec po 2 wymianie wspawal pręty w środek. Wytarta belka ukrecala się i dodatkowo giela się prowadnica. Generalnie kupa roboty. Ale ja ją lubiłem jeździć. Z początku była pod zetorem 5211 i był za słaby ale jak zegar wysiadł to cały sezon na dźwięk silnika robiłem bele. Potem 80tka to już była bajka traktor do tego. Ja mam dobrą opinię o tym sprzęcie. Zmieniliśmy na warfame teraz i jest trochę ulepszoną wersja. 

Opublikowano

Dobrze że łańcuchowa,jeśli masz wybór by kupić prasę ,to lepiej kup z szerokim podbieraczem i sznurkiem ,niż z wąskim podbieraczem i siatką . Z szerokim masz 2 razy prędsze kręcenie beli  [ ukręcisz 2 w czasie wąskiego  jednej] i po bokach nic nie gubisz . Ta z wąskim cię wykończy i w dodatku nikomu już jej nie ożenisz .

Opublikowano

Pisałem ok 2 tyg temu o oponach 16.9 r28. Udało się kupić oponę mitas w bdb stanie za 650zł. Już nie wiem kto pisał, ale polecił załatwić transport przez clicktrans i udało się także dzięki. A co do jakości opon, znajomy wczoraj wymieniał 4-letnie kabaty 12.4 r28 całe popękane 

• Like 2
Opublikowano
14 godzin temu, ZetorMisio napisał:

A nie lepiej odrazu z szerokim podbierakiem i siatka???🤔

Podałem alternatywę co lepiej ,a nie najlepiej 😉. jeszcze lepsza opcja to z działającym centralnym smarowaniem ,odrzutnikiem bel ,szerokimi oponami,czy ,,klapą'' nad podbieraczem ,czy napędzanym bębnem nad podbieraczem ,rotorem czy tam dalej rozwijać wodzę fantazji . Ale tu były podane prasy bardzo ,ale to bardzo nisko budżetowe .

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

Podałem alternatywę co lepiej ,a nie najlepiej 😉. jeszcze lepsza opcja to z działającym centralnym smarowaniem ,odrzutnikiem bel ,szerokimi oponami,

Ale tu były podane prasy bardzo ,ale to bardzo nisko budżetowe .

Pierwsza część Twojej wypowiedzi spełnia Warfama. 

Chociaż druga w sumie też😉

Opublikowano

Warfama ,ma szerszy podbieracz ,ale nie szeroki . Szeroki jest w Sipmie np. Miałem welgerkę 12 w ful opcji ,lecz na wąskim ,i to była katastrofa zbierać suche krutkie ,a słomę to już wogóle . Aktualnie mam warfamowskiego ursusa . Ta prasa d*p. nie urywa ,ale welgerkę z wąskim podbieraczem kilkakrotnie w tyłek wsadza . Warfama nie ma szerokiego podbieracza ,ale ten co jest ,no jest tak naciągano wystarczający ,i ma ,,łapy'' zabierające materiał do komory . Wąskie podbieracze ,to nie dość że wąskie ,to na dodatek wyższe ,i ten materiał z palców bezpośrednio podawany do komory . Z racji wysokości ,materiał jest po prostu zwiewany poza ,i nie pomogą jakieś ekrany ,czy koła podgarniające ,to jest po prostu,, niescenscie''. Zostają ci 2 rządki po bokach i ni to zostawić ni to z powrotem zgrabiać 

Opublikowano

Coś ok 2 metrów szerokości w Warfamie ( muszę zmierzyć dokładnie) to nie jest szeroki ????

Gdzieś słyszałem że Warfama dokąd robiła pod swoją nazwą była OK ( no w miarę OK) a że jakość popsuła Die jak przeszli pod nazwę Ursusa 🤔?

Opublikowano

To jest jeden i ten sam Uj  . Daruj mierzenie ,policz po ,,blachach''podbieraka ,tu i tu ,gdzieś na internecie . Według danych fabrycznych jest szersza niż sipma ,a tu ni uja ,inaczej mierzą . Nie trudż się porównywałem .

Opublikowano

Dzięki za komentarze, szukam coś budżetowego, no ale też nie na siłę coś kupić tylko aby się tym dobrze robiło. Szerokie podbieraki napewno lepsze tylko inna pólka cenowa. Cos takiego jeszcze w moich okolicach jest: https://www.olx.pl/d/oferta/prasa-metal-fach-CID757-IDTWO2n.html?reason=observed_ad i 

https://www.olx.pl/d/oferta/prasa-belujaca-szeroki-podbierak-stan-bdb-sipma-CID757-IDTscWK.html?reason=observed_ad

Opublikowano

Poszukuję solidnych dużych lamp na tył ciągnika z jebitnym bardzo wyrazistym kierunkowskazem, bo ten który mam teraz to jakoś kierowcy ze stolicy ignorują i w ciągu tygodnia już drugi raz ktoś mi prawie w bok wjechał jak skręcałem w lewo. Oczywiście kierunkowskaz jest normalny i widać go bez problemu tylko kierowcy nie patrzą na sygnały świetlne tylko na lewy pas czy jest miejsce do wyprzedzania. Pomyślałem że trzeba założyć coś oczojebnego bo jak dojdzie do kolizji to jeszcze moja wina będzie że sie wpieprzylem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v