Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tak, tylko jak nie masz nikogo do pomocy i byki coś rozwalą to trzeba iść do nich i poprawić, nawet jeśli cie przewróci czy coś to radź se sam, nikt nie pomoże. Mi się nigdy nic takiego nie zdarzyło ale jak zdarzy to może być ostatni raz 😁 

Opublikowano
3 godziny temu, raven18 napisał:

No tak, tylko jak nie masz nikogo do pomocy i byki coś rozwalą to trzeba iść do nich i poprawić, nawet jeśli cie przewróci czy coś to radź se sam, nikt nie pomoże. Mi się nigdy nic takiego nie zdarzyło ale jak zdarzy to może być ostatni raz 😁 

Kupowałem rozplodnika czystorasowego LM .. przyjechałem do gościa , wskoczyłem do kojca gdzie stało 6 byków i czekam .. człowiek trochę zdziwiony , podchodzi do mnie byk , zaczyna mnie wąchać opiera łeb na na kolanie i zaczynam go czochrać .. byk sam się wybrał z kojca .. sprzedałem go ponad rok temu w wadze 900 kg i do końca tak to wyglądało że nawet na pastwisku przychodził do mnie na czochranie .. teraz mam podobnie z Herefordem .. można wierzyć lub nie ale kiedyś na starym kanale YouTube to pokazywałem 😁

Opublikowano

przed ścieleniem ;) obornika musi być dużo bo to najwięcej co z tych byków przecież zostaje :) zdjęcie robione od strony koryta a ścielone mają z drugiej strony, czasami ładnie rozwalą balota po całości a czasami walczą z nim tam na końcu. Ale jaka cena za takie miśki? 13netto się dostanie?

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, mat22889 napisał:

przed ścieleniem ;) obornika musi być dużo bo to najwięcej co z tych byków przecież zostaje :) zdjęcie robione od strony koryta a ścielone mają z drugiej strony, czasami ładnie rozwalą balota po całości a czasami walczą z nim tam na końcu. Ale jaka cena za takie miśki? 13netto się dostanie?

Ci zwolennicy suchych legowisk na ochotnika do środka na ścielenie jak zaczyna się taniec w boksie. Deski nie pękają, to jakiś dąb?

Opublikowano
1 godzinę temu, fuji napisał:

Jak mają stać w czystym miejscu to napewno lepiej

A Ty wolałbyś być brudny i biegać codziennie czy stać w miejscu,  wstawać i kłaść się? Swoją drogą nigdy nie widziałem czystrzych byków na łańcuchu niż luzem.  A było kiedyś kilkadziesiąt sztuk na łańcuchach,  scielone do bólu dwa razy dziennie i wygarniane ładowarką

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Marcin133 napisał:

To 10.50 netto za hf to chyba nie najgorzej. Łódzkie 

No nawet b.dobrze u nas po sąsiedzku świętokrzyskie za hf dają 10 brutto a za dobrego byka w tej chwili ciężko dostać więcej niż 12 brutto

Opublikowano
2 godziny temu, Cybulek17 napisał:

A Ty wolałbyś być brudny i biegać codziennie czy stać w miejscu,  wstawać i kłaść się? Swoją drogą nigdy nie widziałem czystrzych byków na łańcuchu niż luzem.  A było kiedyś kilkadziesiąt sztuk na łańcuchach,  scielone do bólu dwa razy dziennie i wygarniane ładowarką

U mnie są XD raz dziennie ściele tyle że u mnie krowy wychodzą jeszcze na pastwisko. Większość mam na kracie. A jednak krowy prościej jest trzymać na łańcuchach, do dojenia np. Byki imo nie. 

Opublikowano
4 godziny temu, MariuszDe napisał:

No nawet b.dobrze u nas po sąsiedzku świętokrzyskie za hf dają 10 brutto a za dobrego byka w tej chwili ciężko dostać więcej niż 12 brutto

10 czy 11 to i tak zostaje  tylko gnój z tego całego biznesu Tak jak i  cenami za ten biznes krzyczą że tanieje  3 tygodnie temu sprzedałem byki  przedwczoraj dzwonię  pytam się o cenę podrożały  60  groszy UJ wie o co chodzi  w tym całym handlu  , jak  nie mają bydła do uboju to i cenę podnoszą.

Opublikowano
Marcin133 napisał:

Brzeziny. Brali krowę ciężka średniej budowy ponad 800. 8.3 netto i oglądał byki tyle zaproponował. Chyba pojadą w tym tyg

kto z Brzezin ? Byli u mnie kilka dni temu z tych okolic i za byki od 10 do 12. Jak nie chcesz na forum to zapraszam na pv

Opublikowano
2 godziny temu, Marcin133 napisał:

Brzeziny. Brali krowę ciężka średniej budowy ponad 800. 8.3 netto i oglądał byki tyle zaproponował. Chyba pojadą w tym tyg

Jaroszki ?  bo od Brzezin chyba już wiecej nikt nie kupuje

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v