Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Michal014d napisał:

Bo chyba trzeba bedzie jeździć i po staremu zglaszac i nie babrac sie na tym irz po "ulepszeniu" aplikacji... 

Tylko, że tu jest mały haczyk bo jak do tej pory robiło się wszystkie zgłoszenia poprzez portal to wtedy już nie obowiązywała papierowa księga rejestracji bydła, a jak zrobisz choć jedno zgłoszenie papierowe to niestety już Cię obowiązuje papierowa księga i tu też nie ma jednoznacznej odpowiedzi bo co oddział to jest inna interpretacja tego ale w większości gdzie się upewniałem to wszyscy podobnie twierdzili, a jaka jest prawda to szczerze mówiąc mało kto wie. Nie mniej jednak ja osobiście nie zamierzam z tego portalu rezygnować, bo nie oszukujmy się ale ten portal to bardzo duża wygoda i dużo cennych informacji w nim znajdziemy, miejmy nadzieję, że zaraz wszystko wróci na właściwe tory.

Edytowane przez WitekRolnik
  • Like 1
Opublikowano
16 minut temu, WitekRolnik napisał:

Tylko, że tu jest mały haczyk bo jak do tej pory robiło się wszystkie zgłoszenia poprzez portal to wtedy już nie obowiązywała papierowa księga rejestracji bydła, a jak zrobisz choć jedno zgłoszenie papierowe to niestety już Cię obowiązuje papierowa księga i tu też nie ma jednoznacznej odpowiedzi bo co oddział to jest inna interpretacja tego ale w większości gdzie się upewniałem to wszyscy podobnie twierdzili, a jaka jest prawda to szczerze mówiąc mało kto wie. Nie mniej jednak ja osobiście nie zamierzam z tego portalu rezygnować, bo nie oszukujmy się ale ten portal to bardzo duża wygoda i dużo cennych informacji w nim znajdziemy, miejmy nadzieję, że zaraz wszystko wróci na właściwe tory.

Tylko powiedz mi, czy to nie jest to samo jaka kolwiek zmiana faktyczna w stadzie za pomocą irz i przy pomocy papierka w agencji? Ja nie widzę żadnej różnicy i czy zgłosimy w ten sposób czy inny to efekt końcowy jest taki sam. Nie oszukujmy się j*bią nas z każdej strony jak chcą 😡

• Thanks 2
Opublikowano
39 minut temu, WitekRolnik napisał:

Ty zgłaszasz padnięcie i kto padlinę zabrał, nie przemieszczenie. Chyba widzisz różnicę czy nie?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, karol091193 napisał:

Tylko powiedz mi, czy to nie jest to samo jaka kolwiek zmiana faktyczna w stadzie za pomocą irz i przy pomocy papierka w agencji? Ja nie widzę żadnej różnicy i czy zgłosimy w ten sposób czy inny to efekt końcowy jest taki sam. Nie oszukujmy się j*bią nas z każdej strony jak chcą 😡

Otóż to dokładnie, tak jak mówisz jedno i drugie daje to samo, no ale nasi rządzący są nieźle oderwani od rzeczywistości i skutki tego widzimy na każdym kroku. Zamiast nam wychodzić na przeciw i udoskonalać oraz ułatwiać to i owo by gospodarzyło się lepiej to oni na każdym kroku wszystko komplikują i jeśli dalej tak będzie to po prostu z biegiem czasu ta gałąź gospodarki powoli zacznie zamierać bo nie oszukujmy się ale jak tak dalej rząd będzie wspierał to za kilka lat całkiem nie będzie polskiego rolnictwa bo wielu młodych ludzi wybiera inne gałęzie gospodarki aniżeli rolnictwo, a starsi rolnicy przecież wiecznie żyć nie będą

1 godzinę temu, jacu napisał:

więc panowie olać aplikacje irz i ruszamy w pole na świeże powietrze, zimy brak to  w lutym siejemy ☺️

Panie do siania to jeszcze trochę czasu jest, nie mniej jednak korzystając z tak pięknej i łagodnej zimy cały czas działamy na grubo w temacie :)

Snapchat-856277731.jpg

1 godzinę temu, dzikidaniel napisał:

Ty zgłaszasz padnięcie i kto padlinę zabrał, nie przemieszczenie. Chyba widzisz różnicę czy nie?

No dobrze wzory są deczko inne, ale tak jak Karol wyżej wspomniał, skutek tego działania jest taki sam, czy Ty de facto złożysz w wersji elektronicznej czy specjalnie pofatygujesz się do miasta by złożyć to w papierku to i tak końcowy efekt będzie identyczny.

Edytowane przez WitekRolnik
Opublikowano
3 godziny temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

To znaczy że władza jak zwykle się nie przygotowała należycie ,bo jest chaos i nic nie działa jak należy

Co ma władza do piernika? Pan Jarosław Kaczyński nie jest w stanie zapanować nad wszystkim i choćby przyszło tysiąc kotletów to nie zapanuje i jeszcze więcej pieniędzy na rolnictwo i służbę zdrowia niczego niezałatwi. Problem tkwi w nas rolnikach i służbie zdrowia i lekarzach pierwszej opirki i nietylko. Zepsute wszystko od góry do dołu od zwykłego robaczka świętojańskiego po zjadacza chleba powszechnego. Pan Prezes Jarosław już tyle dał kwotę i wszystko rośnie, za co jest odpowiedzialny a niż mamy demagogiczny choć 500 plus dał to kobiety w Polsce nie chcą współżyć a zagranicą się rozmnażają a w Polsce za żłobkowe plus miast iść do pracy odprowadzają do żłobka dziecko a one w tem czasie robią pazury laminowane i brwi hybrydowe i ogólnie są do niczego się nienadawają.

• Haha 2
Opublikowano
20 minut temu, Dublin napisał:

Co ma władza do piernika? Pan Jarosław Kaczyński nie jest w stanie zapanować nad wszystkim i choćby przyszło tysiąc kotletów to nie zapanuje i jeszcze więcej pieniędzy na rolnictwo i służbę zdrowia niczego niezałatwi. Problem tkwi w nas rolnikach i służbie zdrowia i lekarzach pierwszej opirki i nietylko. Zepsute wszystko od góry do dołu od zwykłego robaczka świętojańskiego po zjadacza chleba powszechnego. Pan Prezes Jarosław już tyle dał kwotę i wszystko rośnie, za co jest odpowiedzialny a niż mamy demagogiczny choć 500 plus dał to kobiety w Polsce nie chcą współżyć a zagranicą się rozmnażają a w Polsce za żłobkowe plus miast iść do pracy odprowadzają do żłobka dziecko a one w tem czasie robią pazury laminowane i brwi hybrydowe i ogólnie są do niczego się nienadawają.

nie myślałeś o leczeniu?        tak z ciekawości pytam...

Opublikowano
12 minut temu, jacu napisał:

a co kawaler to nie człowiek, jak mu się  z kobietami nie układa to co chłop ma  zrobić a Ty od razu hejtujesz

Nie mam nic do kawalerów.  Hejtuje roszczeniowe podejście do kobiet i reklamę polityczną powyższego delikwenta

Opublikowano
25 minut temu, Dublin napisał:

i choćby przyszło tysiąc kotletów

I choćby przyszło tysiąc atletów

a każdy zjadłby tysiąc kotletów

a każdy nie wiem jak się natężał

to Pan Prezes Jarosław Kaczyński NIE UDŹWIGNIE

taki to ciężar.(cytowane z pamięci-)🤣

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano

Panowie pamiętajcie o tym że, ten pan i ta cała partia rządząca to tak naprawdę nie ma nic wspólnego z rolnictwem, a jedyne Co robią to szkodzą interesom polskiego rolnictwa.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, WitekRolnik napisał:

Otóż to dokładnie, tak jak mówisz jedno i drugie daje to samo, no ale nasi rządzący są nieźle oderwani od rzeczywistości i skutki tego widzimy na każdym kroku. Zamiast nam wychodzić na przeciw i udoskonalać oraz ułatwiać to i owo by gospodarzyło się lepiej to oni na każdym kroku wszystko komplikują i jeśli dalej tak będzie to po prostu z biegiem czasu ta gałąź gospodarki powoli zacznie zamierać bo nie oszukujmy się ale jak tak dalej rząd będzie wspierał to za kilka lat całkiem nie będzie polskiego rolnictwa bo wielu młodych ludzi wybiera inne gałęzie gospodarki aniżeli rolnictwo, a starsi rolnicy przecież wiecznie żyć nie będą

Zapominasz że pisiory rządzą tylko w Polsce, a z gospodarką jest źle w całej UE, patrz co się dzieje we francji czy niemczech. Puki banda darmozjadów nudzi się w unijnych komisjach i bzdury wymyślają tyle czasu nie będzie lepiej a gorzej. Niestety, nie ma w bliższej perspektywie żadnych nadziei na zmianę tego ujowego kierunku.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

@dzikidaniel Nie no fakt masz rację, po prostu pisząc na szybko wziąłem tylko pod uwagę wizję "własnego podwórka". Ale nie mniej jednak miejmy nadzieję, że z czasem sytuacja poprawi się.

Także kończymy temat bo szkoda robić "burdel" w temacie nieadekwatnym do naszej rozmowy :)

Pozdrawiam :)

Opublikowano
1 godzinę temu, Cybulek17 napisał:

Oferty na byki 12.5 - 12.7 netto 

Jak za Twój towar i ilości to chyba nie za tęgo... Przecież już cały grudzień umawialiśmy się na sprzedaż przed królami to czego żeś czekał 😉

Opublikowano

Bo one 20msc mają 😏 będą stały dalej narazie. 

Odziwo zainteresowanie bardzo duże i prawie wszyscy mówią żeby czekać 

Jak rzepak podrożeje to niech stoją choćby do września 🤣

Opublikowano

Moje sim-y pojechały dzisiaj... 5 sztuk.... Waga średnia 780 netto... Wiek sedziwy 26 /27 miesięcy  Przed chwilo SMS że cena 13,5 brutto... Uj problem z głowy 

1 godzinę temu, Cybulek17 napisał:

Oferty na byki 12.5 - 12.7 netto 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v