Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, soltys48 napisał:

Faktury za zboże trzymałem 11 lat

Faktury za bydło mam wszystkie może z 20 lat już mają. Boje się liczyć ile to kasy z nich wszystkich było i gdzie te miliony. Ile teraz za MM na żywo dają?700 plus byczki

Opublikowano
11 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Co skitka nie dogadana 🤔

Rutyna mnie zgubiła 

Zostałem obrażony potrąceniem 6% z U klasowe byki 

Adam a to 5% co napisane na tej umowie to jak się ma do rzeczywistości !

Opublikowano

nawet Woźnicki dzisiaj po Podlasiu grasował, i okoliczny handlarzyna wszystkie swoje skrupki po bydło wysłał. 

żniwa w pełni 🤣

Opublikowano
10 minut temu, AdamRo napisał:

Miałem pytać. Przecież miałeś umowę.

Widocznie papierek gówno warty 

Chyba muszę być grzeczny bo jeszcze cenę zmienią🙂

Opublikowano

Sztuczny tłok robio tam na Podlasiu.

2 minuty temu, HF86 napisał:

nawet Woźnicki dzisiaj po Podlasiu grasował, i okoliczny handlarzyna wszystkie swoje skrupki po bydło wysłał. 

żniwa w pełni 🤣

Przed chwilą, ab23 napisał:

Widocznie papierek gówno warty 

Chyba muszę być grzeczny bo jeszcze cenę zmienią🙂

Nie bieduj . Ktokolwiek kupił od Ciebie te byki to nawet potrącając 6% umoczył dużo pieniędzy.

Opublikowano

toto są takie panikarze że siok, a jak jeszcze agrobiznesu się na oglądają 🙉🤣

Opublikowano
5 minut temu, HF86 napisał:

żniwa w pełni 🤣

Powściągnij swą radość bo może z Ciebie będą się śmieli na jesieni, że za tanio było Ci po 20zl oddajesz po 15 😉 Dzisiaj wszystko możliwe. Co się dzieje ze zbożem i mlekiem...

Opublikowano

wiem i radości brak. tylko widzę owczy pęd. 

mi już mało zostało i mam dosyć tej produkcji. 

tu trzeba młodych i ambitnych 🤭

Opublikowano

ab 23.w ostatniej chwili ja też .żeśmy zpierdolili w dobrej jeszcze cenie ,u mnie poszły jałówki cały samochód po 14.5,a teraz  tylko 13 i trza prosić.moze się odbije cena jak u itajlanca woda opadnie .

Opublikowano
5 minut temu, Cybulek17 napisał:

Handlarze czytają ten temat i utwierdzają się,  że jeszcze można spuszczać 

Jest dołek , trzeba wstawiać cielaki 😁

Po ile teraz za SM 

Opublikowano

z 10 zł toto i dosyć. 

dobrze że wogóle chce zabrać 🤣

Opublikowano
44 minuty temu, HF86 napisał:

żniwa w pełni 🤣

Zapchane zakłady nie odbiorą całego towaru lub ograniczają ubój w oczekiwaniu na ustabilizowanie i niektórzy zostaną ze swoimi zakupami na kolejny tydzień. Po niedzieli w dół i po żniwach. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Cybulek17 napisał:

Handlarze czytają ten temat i utwierdzają się,  że jeszcze można spuszczać 

Jest dołek , trzeba wstawiać cielaki 😁

Poczekać trzeba jeszcze z tydzień bo na razie jeszcze dopłatowcy ciągną aby tylko dychał nie ważne kolor i kondycja 😁

W Tykocinie abp tydzień czekają za odbiorem więc chyba jest towaru opór. 

Opublikowano

Bydło nie idzie z UA więc trochę się wstrzymać ze sprzedażą niech jeżdżą i tracą na paliwo, sami sobie jesteśmy winni że oddajemy po ile oni chcą a kupujemy po ile sprzedający chce nam sprzedać.  

• Like 6
  • Thanks 1
Opublikowano
10 godzin temu, HF86 napisał:

wiem i radości brak. tylko widzę owczy pęd. 

mi już mało zostało i mam dosyć tej produkcji. 

tu trzeba młodych i ambitnych 🤭

Złożyłeś już wniosek o dopłaty? Pasy kwietne i wolce da się żyć wg zielonego ładu?

Opublikowano

Nie zostawiał ja nie prosiłem o to. Nie znam gościa to nie bardzo mi się chciało wdawać z nim w dyskusję, powiedziałem 14 a on 13 i podziękowałem . Postal jeszcze na posesji z 10 minut i pojechał w cholerę . 2 jałówki lm i 1 mieszaniec SIM z hf 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v