Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
HF86 napisał:

Ty nie przyjeżdżasz, ja nie kupuję @Bananek  już psa z budu wygonił i już 2 hfki po 300 zł zaparkowane 🤭

ni uja, nie mam ostatnio ciśnienia na cieluny. Dawno już sam dzwoniłem żeby coś kupić. Zbieram tylko to co gospodarze dzwonią, a skoro dzwonią to znaczy, że chcą się pozbyć. A jeśli chcą się pozbyć to nie ma co ich rozpieszczać ceną. 😉

• Haha 1
Opublikowano

No to teraz będzie ciekawie 😂 co mi grozi? Jeden z kupionych cieląt ma według IRZ 8 dni. Wiadomo, sprzedający ma kontrolę i w najłagodniejszym przypadku upomnienie lub mandat. A kupujący czyli ja? 🤔będzie wesoło? 😅

Opublikowano
2 godziny temu, karol091193 napisał:

No to teraz będzie ciekawie 😂 co mi grozi? Jeden z kupionych cieląt ma według IRZ 8 dni. Wiadomo, sprzedający ma kontrolę i w najłagodniejszym przypadku upomnienie lub mandat. A kupujący czyli ja? 🤔będzie wesoło? 😅

A to nie tyczy sie tylko przewozu ponad 80km od miejsca zamieszkania?

Opublikowano
3 godziny temu, Cybulek17 napisał:

Skupujący rzeźne mają chyba podobne podejście 

Bo to się dzwoni  i trzeba być mało zainteresowanym  sprzedażą 

A potem telefon masz pan jeszcze te byki  no i jest wyncyj 🙂

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Tak czytam te forum i trudno cokolwiek wywnioskować. Nigdy nawet się nie zbliżyłem sprzedając bydło do cen tutaj podawanych. To co wy bierzecie netto to ja ledwo osiągam brutto. HF po 11.5 netto , u nas nieosiągalny poziom, nie piszę tu o hf typu ncb, tylko , który jest gładki, błyszczący ale nie R. Ciekawe ilu jest tutaj rolników?. Sprzedawałem simy to wy tutaj na forum netto bierzecie co ja brutto, chyba że moja waga na podwórku zaniża ceny i ciągle powoduje kryzys rynku wołowiny u mnie?.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

W tygodniu co Ja sprzedawałem wuja za kanion hf potrafił dać cenę 13.2 netto byłem u gościa i mi się chwalił kasa na termin 

Złotówa wyncyj jak reszta świata 🙂

Opublikowano

Rodzina na liście najbogatszych Polaków to co to dla nich. W tych czasach wziąć kredyt na tak dobrych warunkach to chyba recepta na sukces w tym dzikim kraju. Odda z laską i finansuje imperium

Opublikowano
1 godzinę temu, ab23 napisał:

W tygodniu co Ja sprzedawałem wuja za kanion hf potrafił dać cenę 13.2 netto byłem u gościa i mi się chwalił kasa na termin 

Złotówa wyncyj jak reszta świata 🙂

Taki stary a dalej nie zrozumiałeś że wuja to wuja....

@AdamRomax krowa w naszym kochanym kraju ile?

Próbuje ustalić czy mnie w bambuko nie robią 

Opublikowano
23 godziny temu, soltys48 napisał:

@HF86Podlaskiej rasy bydła mięsnego zostało mi 3sztuki i więcej nie mam zamiaru tego sprowadzać no chyba że......🤑🤑🤑

Ciekawe określenie rasy 😄 rok temu wysprzedałem takie ostatnie sztuki w klasie P i też tego nie chcę.

9 godzin temu, marulekk napisał:

Pilna sprawa, potrzebuje namiary na kogoś kto kupuje byczki na rzeź, najlepiej północ lubelskiego. 

Pytaj może w wohyniu.

9 godzin temu, rolnikw napisał:

Mimo że karencja minie to sobie jedz takie mięsko naszprycowane

To co z takim robić? 

Z zachodu co przyjeżdża  to jeszcze gorsze jesz bo stare i śmierdzące

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, soltys48 napisał:

Taki stary a dalej nie zrozumiałeś że wuja to wuja....

@AdamRomax krowa w naszym kochanym kraju ile?

Próbuje ustalić czy mnie w bambuko nie robią 

10-11 netto. W zależności od wagi i klasy. Z twojej wagi , oczywiście ;)

Opublikowano

A wuja jak to wuja, auto z mięsem i 48 godzin pod rampą potrafi stać.

3 minuty temu, soltys48 napisał:

Na wbc max, najlepiej jeszcze z osi 🤭

Policz wybicie i już nie jest tak kolorowo . Przeważnie na młodym 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 24.02.2023 o 22:57, karol091193 napisał:

Dziś przywiozłem 6szt hf za 4tys. Ale wiek powyżej 2 tyg. 2 sztuki to może już miesiąc mają ale weź sprawdź wiek jak paszportów nie ma 🤬

Jest pewien sposób na sprawdzenie, szczerze mówiąc to nawet panie w agencji o tym sposobie nie wiedziały, a więc już tłumaczę:
Wchodzisz na irz, następnie przechodzisz w zakładkę Zwierzęta, po prawej stronie masz 3 pionowe kropki, klikasz na nie, rozwija Ci się lista, musisz wybrać odnośnik Dane podstawowe, następnie ukazuje się fajna stronka, wklepujesz nr kolczyka i masz podstawowe dane o zwierzęciu przypisanym do danego nr kolczyka.

A dla testów bo np na grupach na FB nie wierzyli, że da się tym sposobem sprawdzić inne zwierzęta aniżeli tylko ze swojej siedziby stada wklejam nr kolczyka mojej krowy: PL005239856442

@danielhaker Może dla ułatwienia innym przypniesz ten post w górze aby każdy wiedział jak sprawdzić zakup bydła przed dokonaniem finalizacji zakupu by sprzedający nas nie okantował np z wiekiem cielaka

1.

1.png

2.

2.png

Edytowane przez WitekRolnik
  • Like 6
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v