Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, soltys48 napisał:

Też szukam właśnie i coś takiego wpadło mi w oko. Zamówię,ale jak nie spełni moich oczekiwań to zwrócisz mi 💰💰💰? 😅 

Dużym bykom idzie wsadzić nowe kolczyki, czy wcześniej trzeba robić dziurę?🤔

Edytowane przez karol091193
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak wy możecie chodować bydło po 12,50 zł dla mnie koszty wyszły po przeliczeniu wszystkiego że żeby wyjść na 0 musiałbym dostać za mieszańca 16,5zł(bez pracy własnej) co w chwili obecnej jest mało prawdopodobne więc rachunek jest prosty z 40szt. Zostanie 10 bo coś z łąkami trzeba zrobić. 

Stary łuniewski płacił jeszcze w miarę. Młode patrzą tylko żeby coś ukręcić. Wypłacalni może i są ale chyba chcą się za szybko dorobić.

Jak nie poubojowo to najlepiej przeważyć u nich na wadze każdą sztukę. 😂

Edytowane przez pogromca200
  • Like 1
Opublikowano
13 minut temu, pogromca200 napisał:

Nie wiem jak wy możecie chodować bydło po 12,50 zł dla mnie koszty wyszły po przeliczeniu wszystkiego że żeby wyjść na 0 musiałbym dostać za mieszańca 16,5zł(bez pracy własnej)

bo  satysfakcja jest bezcenna dla niektórych ... i szepty na wsi że ma ładne byki...

Opublikowano

Tak to prawda hodowla opasów jest mało opłacalna. Za cielaka mieszańca trzeba dać od 1200-1500. Taki cielak wypije jeszcze co najmniej 2-3 worki mleka. Jeszcze jak potem dawać same zboże i kiszonki to trzeba dłużej chować ale jest większy zysk że sztuki a jak kupywać im cały czas pasze i dodatki to szybciej urośnie ale mniej w kieszeni.  🤑🤑🤑🤑 Można też kupić hfa 100% za 600-800 co może nie być gorszym rozwiązaniem bo cena o połowe mniejsza a jeszcze lepiej rośnie jak byle jaki mieszaniec np hfa z anguzem lub hfa z limuzenem. 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, pogromca200 napisał:

Nie wiem jak wy możecie chodować bydło po 12,50 zł dla mnie koszty wyszły po przeliczeniu wszystkiego że żeby wyjść na 0 musiałbym dostać za mieszańca 16,5zł(bez pracy własnej) co w chwili obecnej jest mało prawdopodobne więc rachunek jest prosty z 40szt. Zostanie 10 bo coś z łąkami trzeba zrobić. 

Stary łuniewski płacił jeszcze w miarę. Młode patrzą tylko żeby coś ukręcić. Wypłacalni może i są ale chyba chcą się za szybko dorobić.

Jak nie poubojowo to najlepiej przeważyć u nich na wadze każdą sztukę. 😂

Dokładasz do sztuki po  3tyś i jeszcze 10 chcesz zostawić ? Bogaty z domu albo hipokryta

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

zaraz beda szukac cielakow bo zboza beda tanie a z mieszankami nie bedzie co zrobic kto w ostatnich latach zlikwidowal tuzy to w tym roku musi je odnowic bo unia nakazuje takze siano bedzie i zboze

Opublikowano
42 minuty temu, Cybulek17 napisał:

Dokładasz do sztuki po  3tyś i jeszcze 10 chcesz zostawić ? Bogaty z domu albo hipokryta

Jak zostają grunty orne na objętościowe to jak najbardziej dokładam. Jak z produkcji roślinnej rzepaku dyni czy kukurydzy jestem w stanie wycisnąć około 5 tyś na czysto bez pracy cały rok to nie widzę sensu więcej trzymać. 

Opublikowano
4 minuty temu, pogromca200 napisał:

Jak zostają grunty orne na objętościowe to jak najbardziej dokładam. Jak z produkcji roślinnej rzepaku dyni czy kukurydzy jestem w stanie wycisnąć około 5 tyś na czysto bez pracy cały rok to nie widzę sensu więcej trzymać. 

W tym nadchodzącym też? Pewność i rolnictwo ciekawe

• Like 1
Opublikowano

gdyby te 5 na plus było pewnikiem, to nikt by zwierzęcej nie trzymał. 

chwilowe zaburzenia raczej. 

Opublikowano

Lepiej zarobić 2 i się nie narobić jak wyjść na zero i pracować cały rok. Zawsze można w coś innego zainwestować. Ale starzy rolnicy wolą się orobić i pracować na podwórku jak wyjść z jakąś inicjatywą inwestycyjną różnicujacą działalność.

Opublikowano (edytowane)

Pany, które się zaznacza przy sprzedaży bydła?

porobiły jakies pies wi co.

przybycie do rzeźni i ubój??

@soltys48 weź no napisz jak to teraz ??

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
3 godziny temu, soltys48 napisał:

Idzie,kolczykuje tym bydło , kozy owce i swiniory wszystko idzie dobrze 

A po co Ci kozy 🤔

Opublikowano
9 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Pany, które się zaznacza przy sprzedaży bydła?

porobiły jakies pies wi co.

przybycie do rzeźni i ubój??

@soltys48 weź no napisz jak to teraz ??

Wybycie jak sprzedałeś 

2 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

A po co Ci kozy 🤔

Wiesz ile u nas było kóz....

Córka miała skazę białkową 

Opublikowano (edytowane)

gdzie kliknac potwierdz czy jak to ?

a coś jest że konserwacja... musi nie działa...

byki, jałówka - wszystko po 13,2 brutto jak by co...

fajna ta moderacja.... by go....

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
42 minuty temu, krzycho3333 napisał:

Mam ta czerwona ponad 10 lat wielkim hodowca nie jestem ale z 300 sztuk zakolczykowalem i nie ma żadnego znaku na niej, żadnej zgiętej igły czy podobnych historii.

O widzisz, a ja ostatnio na 6 bykach 18+ miesięcy 3 igły. Igły brane nowe od razu z kolczykami. Można? Można 🤣

Opublikowano

Kto mądry dopiero zakłada kolczyki w takim wieku.

3 godziny temu, pedro2 napisał:

I umiejętności operatora, refleks. Małego dociśnie i przytrzyma, ale ciężkiemu duplikat wbić to i czasami iglicę zgiąć można

Duplikat zakłada się w tą samą dziurkę w uchu co był stary kolczyk i nie ma problemu.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v