Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Mieciu24 napisał:

Odpowiedź na pytanie od kiedy u handlarzy drożeje 🤔. Bo ja którego się pytam zawsze po niedzieli w dół 😎

Raz się z Tobą muszę niestety zgodzić.

Opublikowano

dziś dzwoniłem  do ABP Pniewy to byk na WBC 21 zł w klasie O spadek 40 groszy w tygodniu a ZM Skiba spadek 60 groszy na WBC cena za O byk 20,60 więc leci w dół masakra byle oskubać biednego rolnika.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, jacu napisał:

dziś dzwoniłem  do ABP Pniewy to byk na WBC 21 zł w klasie O spadek 40 groszy w tygodniu a ZM Skiba spadek 60 groszy na WBC cena za O byk 20,60 więc leci w dół masakra byle oskubać biednego rolnika.

Mleko 20-50gr w dół,pszenica o 200zl na tonie od żniw w dół,byk w dół jak żyć panie prezesie?

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
8 minut temu, jacu napisał:

Czyli dobrze, że moje odjechały w ostatnią drogę 🤭 W poniedziałek telefon, wtorek samochód a dziś rano kasiorka na koncie 😄

żeby w wtorek nie odebrał kierowca, to w środę i przez najbliższe 2 może 3 tygodnie nie wjechał by kierowca ich odebrać taki piękne bagno się zrobiło 🤪

Opublikowano
1 godzinę temu, Bugii napisał:

No według cen gazu na giełdzie. A nimi przez ostatnie lata tłumaczyli podwyżki cen nawozów. To saletra powinna być po 2 tys, bo gaz obecnie spadł na 60 euro. Niestety jakoś w dół to tak szybko nie idzie jak w górę.

To zobacz czy gaz idzie w dół? 🤔 bo ja widzę że 0, 50 poszedł w górę 🤔

27 minut temu, Plutekz1 napisał:

Jakie ceny na byki .Od nowego tygodnia.

U handlarzy 0,50 w dół😎

Opublikowano

już był panicz piini. 

włoskie metody w połączeniu z polskim prawem. 

oj będą fajerwerki 🙉

Opublikowano
6 minut temu, czaro napisał:

Podobno w poniedziałek pierwszy byk ma być ubity we włoskim zakładzie w Sochocinie. Oj długo trzeba było czekać 😀 Od razu byk będzie drożał 😀

Znamy już komentarz byka, który zostanie ubity jako pierwszy:

Opublikowano
6 minut temu, HF86 napisał:

już był panicz piini. 

włoskie metody w połączeniu z polskim prawem. 

oj będą fajerwerki 🙉

No z prawem to nie poradził sobie nawet minister Wilczek, który to zaczął budować ładne parę lat temu 😄

Opublikowano
18 godzin temu, MariuszDe napisał:

Mleko 20-50gr w dół,pszenica o 200zl na tonie od żniw w dół,byk w dół jak żyć panie prezesie?

Pszenica 300-350 zł na tonie w dół, mleko jeszcze nie wiem od stycznia ile w dół ale na krowie już straciłem ok 1 tys. Paliwo drogie , nie wiem czy ta gospodarka ma sens, za grudzień zarobiłem 4600 żona z premia wzięła tyle samo. Za cały miesiąc przy krowach też wyszło 5 , jak by były te godziny to lepiej pole niech leży ugorem, jedna krowa dla siebie i wyjebane na wszystko .

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, Damianek20 napisał:

Pszenica 300-350 zł na tonie w dół, mleko jeszcze nie wiem od stycznia ile w dół ale na krowie już straciłem ok 1 tys. Paliwo drogie , nie wiem czy ta gospodarka ma sens, za grudzień zarobiłem 4600 żona z premia wzięła tyle samo. Za cały miesiąc przy krowach też wyszło 5 , jak by były te godziny to lepiej pole niech leży ugorem, jedna krowa dla siebie i wyjebane na wszystko .

Bez paniki mleko w górę od stycznia 0,20 

Opublikowano
59 minut temu, jacu napisał:

tak w dół mleko też w pomorskim 30gr na litrze a sól potasowa 60 za 4500 tona wykończa wszystkich 

Albo znów podnoszą nawozy żeby znów obniżyć i zrobić szum jak to rząd obniżył nam nawozy . 

Przy tych kosztach to tylko opłaty i życie na inwestycje brak i oby nic się po drodze nie zesralo poważnego. 

1 godzinę temu, Mieciu24 napisał:

Bez paniki mleko w górę od stycznia 0,20 

W sklepie tak 

Opublikowano
20 godzin temu, jacu napisał:

W poniedziałek dostałem jeszcze z ZM Skiba za klasę O 21.20 a za R 21.70

Opublikowano

Nie robić sobie jaj bo nie na premi 0,20w górę tylko podstawy. A jak wam wychodziło po 3 a nam po 2 to jeszcze macie więcej jak my. A według mnie powinno być równo, tylko do parametrów powinna być premia 🤩

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v