Skocz do zawartości

Dopłaty za susze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Celownik07 napisał:

trzeba szybko składać przed wejściem rozporządzenia ;)

A co to za problem by cię wezwali byś uzupełnił dokumentację? Czy każdego innego co już złożył a nie ma faktur.

9 minut temu, Desperado napisał:

Ale co to za rolnik co sprzedaje za gotówkę dzisiaj, no chyba że ma parę kur i jaja sprzedaje, żaden rolnik.

No ja się też mogę śmiać, że żaden rolnik. Ale wielu tych żadnych rolników to wyborcy pisu dlatego ja się jeszcze bardziej cieszę niż ty. Bo kolejna partia wkur na pis będzie.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, hubertuss napisał:

A co to za problem by cię wezwali byś uzupełnił dokumentację? Czy każdego innego co już złożył a nie ma faktur.

niech wyjdzie rozporządzenie to się będzie myślało nad fakturami. Zaraz jeden sasiad drugiemu bedzie wystawial

swoja droga niezle te kalkulacje.

pomagalem 2 osobom:

1 -tylko strąki pod dopłaty ok 4-5ha strata przerzuciła 30%

2- zboża jare/ozime ok 8ha + zwierzyna strata ledwo co przerzucila 1%

oba gospodarstwa 5km od siebie

kek

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Celownik07 napisał:

niech wyjdzie rozporządzenie to się będzie myślało nad fakturami. Zaraz jeden sasiad drugiemu bedzie wystawial

swoja droga niezle te kalkulacje.

pomagalem 2 osobom:

1 -tylko strąki pod dopłaty ok 4-5ha strata przerzuciła 30%

2- zboża jare/ozime ok 8ha + zwierzyna strata ledwo co przerzucila 1%

oba gospodarstwa 5km od siebie

kek

Tak tak możesz sobie myśleć jak ten przysłowiowy indyk. Czuj się jak ci ktoś lipną fakturę wystawi z sierpnia tego roku albo wcześniej. Zwłaszcza jak mu powiesz, że do armir potrzebujesz. Co do tego jak jest ustalana susza była już dyskusja i chyba zostało to wyjaśnione. Nie widzę tu nic dziwnego.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, bezbarwny napisał:

Ciekawe podejście. 

Noż kuwa mać, żeby przez kilka miesięcy nie mieć żadnej faktury, to jest rolnik? Chyba do brania socjalu. Oj się Duda weźmie za takich, oj się weźmie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

49 minut temu, Pafnucy napisał:

@jacus mówisz że wiecej zrobiłeś.

Zobacz. Ja już na zimę się przygotowałem 

16680011460284067793493396219033.jpg

Dasz się na tym dżaznąć? nie Ty usiądziesz na saneczkach a ja Twoim Zetorkiem 5211 będę śmigał z Twoją Małżonką na bocznym siedzonku.    :D Po kuligu robimy grilla suto zakrapianego wodą ognistą, ja stawiam.   :P

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
9 minut temu, hubertuss napisał:

Tak tak możesz sobie myśleć jak ten przysłowiowy indyk. Czuj się jak ci ktoś lipną fakturę wystawi z sierpnia tego roku albo wcześniej. Zwłaszcza jak mu powiesz, że do armir potrzebujesz. Co do tego jak jest ustalana susza była już dyskusja i chyba zostało to wyjaśnione. Nie widzę tu nic dziwnego.

80% malorolnych nie wie co to faktura a co mowic o wystawianiu jak nie sa vatowcami itd. Tu raczej bedzie chodzilo o jakikolwiek dowod zakupu/ sprzedazy- podpis data. Czekamy na nowe rozporzadzenie

Opublikowano
8 minut temu, Desperado napisał:

Noż kuwa mać, żeby przez kilka miesięcy nie mieć żadnej faktury, to jest rolnik? Chyba do brania socjalu. Oj się Duda weźmie za takich, oj się weźmie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dasz się na tym dżaznąć? nie Ty usiądziesz na saneczkach a ja Twoim Zetorkiem 5211 będę śmigał z Twoją Małżonką na bocznym siedzonku.    :D Po kuligu robimy grilla suto zakrapianego wodą ognistą, ja stawiam.   :P

No to wstępnie żeśmy umówieni 😄

Opublikowano

O kurła to Rysiu nie dostanie? On chyba po rynkach i olxach sprzedawał 😁 i prawidłowo

Tak się śmieją drobne ryczałciki, że vat oddajemy, a tu masz klops, faktur ni ma, kasy ni ma. Prawidłowo 👍 

• Haha 2
Opublikowano
32 minuty temu, Celownik07 napisał:

80% malorolnych nie wie co to faktura a co mowic o wystawianiu jak nie sa vatowcami itd. Tu raczej bedzie chodzilo o jakikolwiek dowod zakupu/ sprzedazy- podpis data. Czekamy na nowe rozporzadzenie

W agrobiznesie jakiś facet mówił, ze do rozporządzenia wydłużającego termin dodadzą zmianę o aktywnych rolnikach jak to nazwał. Dodowem będzie dowód sprzedaży płodów od września 2021 do sierpnia 2022.

Mam już swój plik 19,91 %.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem co tam autor miał na myśli bo u tych nieuków burdel jest. Ale mówił wyraźnie, że chodzi o udokumentowanie sprzedaży płodów rolnych od września 2021 do sierpnia 2022. Zobaczymy jak to będzie czy tylko straszą czy coś zechcą.

Pewnie wiele będzie zależeć od tego ile wniosków faktycznie się załapie. Bo teraz wielu składało nie patrząc czy dostaną czy nie a wiele wniosków może się nie załapać na ten 1 %.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Desperado napisał:

Możesz się śmiać, ja umiem z moją się bawić w towarzystwie.

W dobrym towarzystwie to proste.

Szon nie czytałem. Bo trochę czasu nie mam. Powiesz mi? 

Trzeba dodać teraz faktury jak już złożyłem? Czy jak to tam?

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
1 godzinę temu, Desperado napisał:

Przecież można prowadzić sprzedaż bezpośrednią(czy jak to tam się nazywa) zarobić do 40 tyś bez podatku, po socjal nie biegać i faktur żadnych nie mieć. 

Opublikowano (edytowane)

No i macie wyjaśnionych rolników aktywnych zawodowo. Szykujcie faktury.

https://wiescirolnicze.pl/newsy/pomoc-suszowa-polowa-wnioskujacych-odpadnie-wazna-zmiana/spotkanie-z-mr-28/

- Przymierzamy się do tego, żeby uwzglednić w rekompensatach, tych rodzinnych i w przyszłym roku tych już prawdziwych, takich uzupełniajacych tylko tych, którzy w ostatnim półtora roku czyli od 1 stycznia 2021 r. do 30 września 2022 r. mieli sprzedaż produktów rolnych. Szacuje, że to 5 tysięcy to jest taka kwota, która jeśli cokolwiek ktoś ma to za 5 tsyięcy sprzedał, jak nie mleko to trzoda, to zboże itd. I tylko ci będą uwzglednieni reszta nie. Wszystko po to, żeby rzeczywiście pomóc rolnikom a nie tym, którzy na grzbiecie rolników żerują - powiedział wicepremier Kowalczyk

I wychodzi z tego to co pisałem. Zbierajcie faktury bo w przyszłości to będzie kryterium dostawania różnych dopłat i to jest w tej wypowiedzi.