Skocz do zawartości

Dopłaty za susze

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, rbit napisał:

Jeśli przyszła  mi kalkulacja i zestawienie upraw z czerwonym wykrzyknikiem to mogę składać wniosek do agencji czy to znaczy że jest odrzucony? Jakieś szkody naliczyli (tylko łąki i pastwiska mam i produkcja zwierzęca), ale jakoś nie mogę się z tego rozczytać która to pozycja?

Ile masz strat? jeśli nie pobrałeś kalkulacji ani raportu to co chcesz składać?

Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Desperado napisał:

Ile masz strat? jeśli nie pobrałeś kalkulacji ani raportu to co chcesz składać?

Pobrałem kalkulację i zestawienie upraw. Takie są szkody w kalkulacji:

Szkody w produkcji roślinnej

Procent średniej rocznej produkcji 19.53%

Szkody w produkcji zwierzęcej (bez produkcji ryb)

Procent średniej rocznej produkcji 3.54%

Wysokość oszacowanych szkód

Procent średniej rocznej produkcji 7.43%

Przy takich szkodach mogę to składać dalej do ARiMR tj. wydruk kalkulacji i zestawienia jako załączniki + wniosek o pomoc klęskową  rodzinie ? Potrzebne są faktury do wniosku za zakupione dodatkowe pasze dla zwierząt jak również akt małżeństwa?

Edytowane przez rbit
Opublikowano
3 godziny temu, Desperado napisał:

Nic nie przyjdzie, trzeba samemu pilnować.

Nie ma żadnej szansy, bo składanie wniosków o oszacowanie strat już się skończyło.

Właśnie złożyłem w ostatniej chwili i się zastanawiam kiedy przyjdzie i czy jest możliwy 1%

Opublikowano

jak masz obszary objęte suszą to tak. znaczy jak tam w mapach pokazuje.

Opublikowano (edytowane)

Jak wydrukujesz te raporty to będzie ich 3 strony podpisz je ty albo ona bez różnicy 

Dodatkowo na wniosku badajze 5i6 strona podpis składa współwłaściciel gosp czyli zapewne tam też powinna się podpisać chyba że sam, jesteś właścicielem to nie dołączam tych dwóch stron

Edytowane przez szymonidas9
Opublikowano
6 godzin temu, rbit napisał:

Pobrałem kalkulację i zestawienie upraw. Takie są szkody w kalkulacji:

Szkody w produkcji roślinnej

Procent średniej rocznej produkcji 19.53%

Szkody w produkcji zwierzęcej (bez produkcji ryb)

Procent średniej rocznej produkcji 3.54%

Wysokość oszacowanych szkód

Procent średniej rocznej produkcji 7.43%

Przy takich szkodach mogę to składać dalej do ARiMR tj. wydruk kalkulacji i zestawienia jako załączniki + wniosek o pomoc klęskową  rodzinie ? Potrzebne są faktury do wniosku za zakupione dodatkowe pasze dla zwierząt jak również akt małżeństwa?

Że też ludzie mogą być tacy nieporadni -szok . Pomoc będzie ci przysługiwać jeśli przekroczysz 1% średniej rocznej produkcji , masz 7,43% - to masz więcej czy mniej niż 1% ? bo chyba to już rozróżnisz czy 7 jest więcej , czy mnie od 1 . Dalej -żadnych faktur nie dajesz , tym bardziej aktów małżeńskich , Pobierasz druk - tam jest wszystkiego bodajże z 5 stron wypełniasz ten druki , jak masz współwłaściciela to to kartę o współwłaścicielu wypełniasz , a jak nie to wyrzucasz ją do kosza , a resztę wypełnioną oddajesz do arimr wraz z protokółem i kalkulacją którą pobrałeś i tyle . I nie ma co z siebie robić kogoś kto nic nie rozumie , wystarczy czytać tyle razy aż dotrze to do ciebie co jest napisane , chyba że faktycznie nie możesz tego pojąć , to trzeba iść po prostu do doradcy zapłacić i niech ktoś zrobi to za ciebie , bo 10 stron jest tu o tym samym w koło pisane i jak jeszcze ktoś nie może załapać , to się powinien za to nie brać 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, mysza103 napisał:

Że też ludzie mogą być tacy nieporadni -szok . Pomoc będzie ci przysługiwać jeśli przekroczysz 1% średniej rocznej produkcji , masz 7,43% - to masz więcej czy mniej niż 1% ? bo chyba to już rozróżnisz czy 7 jest więcej , czy mnie od 1 . Dalej -żadnych faktur nie dajesz , tym bardziej aktów małżeńskich , Pobierasz druk - tam jest wszystkiego bodajże z 5 stron wypełniasz ten druki , jak masz współwłaściciela to to kartę o współwłaścicielu wypełniasz , a jak nie to wyrzucasz ją do kosza , a resztę wypełnioną oddajesz do arimr wraz z protokółem i kalkulacją którą pobrałeś i tyle . I nie ma co z siebie robić kogoś kto nic nie rozumie , wystarczy czytać tyle razy aż dotrze to do ciebie co jest napisane , chyba że faktycznie nie możesz tego pojąć , to trzeba iść po prostu do doradcy zapłacić i niech ktoś zrobi to za ciebie , bo 10 stron jest tu o tym samym w koło pisane i jak jeszcze ktoś nie może załapać , to się powinien za to nie brać 

a nie potrafisz podpowiedzieć bez wymądrzania ? dał byś radę?

Opublikowano
13 minut temu, Pafnucy napisał:

a nie potrafisz podpowiedzieć bez wymądrzania ? dał byś radę?

No popatrz , jakoś nie mogę bo już w tym temacie co najmniej kilku krotnie to wyjaśniałem i inni też to robili , i jeśli ktoś nadal nie może tego zrozumieć , no to ni by jak można wytłumaczyć ? raczej się nie da . Po drugie co porę postów jest wstawiane że pomoc jest przyznawana od 1% , a chłopak wstawia kalkulacje gdzie ma ponad 7% i się dopytuje czy mu przyznają , bo nie wie ile ma strat , i teraz napisz w jaki sposób to wytłumaczyć bez zirytowania , że ktoś z 10 stron pisania cały czas o tym samym i tłumaczenia co i jak trzeba zrobić  , nadal nie może zaskoczyć 

Opublikowano (edytowane)

sam pisałem. i to już w kilku tematach.

myślisz że ludzie lubią czytać tak w tył?

a skoro nie masz ochoty to nie pisz, . .

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
3 godziny temu, robi57362 napisał:

napiszcie krok po kroku jak sprawdzić czy jest juz protokół. wchodzę w ta apke gov.... chce sie zalogować a tu caly czas jest serwis niedostępny

Próbuj, w końcu się uda. Robisz wszystko dobrze. Spróbuj kilka razy bez przerw.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Pafnucy napisał:

sam pisałem. i to już w kilku tematach.

myślisz że ludzie lubią czytać tak w tył?

a skoro nie masz ochoty to nie pisz, . .

Nie wierzę że ktoś wchodzi w temat i nie czyta ostatnich postów , a na ostatniej stronie było wspomniane że pomoc przysługuje od 1% , z 6- 7 razy . Sam dwa razy pisałeś  o tym że przysługuje tym którzy mają mniejszy % niż 30.  Mi jak by zależało to bym te 10 stron przewertował od 1 do ostatniego posta , bo tak że nie każdemu się chce czytać w tył to można powiedzieć w temacie ceny nawozów, czy innych , a nie w takim temacie że trzeba coś wypełnic , a nie wiem jak , to wtedy czytam cały wątek , a jak nie zrozumie to czytam od nowa , ewentualnie tak jak powiedziałem zlecam to komuś innemu , kto się na tym zna , chyba że nie jestem zainteresowany tą dotacją , to wówczas olewam temat , i piszę jakiś post ,ale nie staram się dowiedzieć czegoś więcej z tych postów co już są napisane.

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

W instrukcji nie ma mowy o formalnym związku tylko jest użyte słowo 'faktycznym''

Poniżej definicja

W uzasadnieniu wyroku Sąd wskazał m.in., że faktyczny związek, o jakim mowa w powołanym przepisie, oznacza codzienne współdziałanie osób, zmierzające do lepszego zaspokojenia ich potrzeb bytowych, w tym mieszkaniowych, żywnościowych i polegających na zapewnieniu dochodu stanowiącego źródło utrzymania (zarobkowych).

Czyli by wychodziło że jednak nie trzeba być w związku małżeńskim czy gdzieś indziej może jest inaczej zapisane?

Opublikowano

Samotny rolnik nie dostanie pomocy suszowej?

W związku z tym, że pomoc jest dla rodziny, niektóre Biura Powiatowe ARiMR informują, że pomoc suszowa w 2022 r. nie przysługuje rolnikom samotnym prowadzącym gospodarstwo rolne. Pracownicy biur powołują się na zapis w instrukcji wypełniania wniosku, który mówi, że pomoc przysługuje rodzinie, w skład której wchodzą osoby pozostające w faktycznym związku, wspólnie zamieszkujące i gospodarujące. 

Z tego wynika, że pomoc nie należy się ani samotnym rolnikom, ani żyjącym na tzw. kocią łapę.

Opublikowano

Faktyczny związek to nie to samo co formalny. 

Moim zdaniem ktoś to źle zinterpretował.

Samotnym faktycznie by wtedy się nie należała ale już żyjącym na tzw. ''kocią łapę '' by przysługiwała.

• Like 1