Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, limousine napisał:

A jakby po łubinie wpisał poplon łubin/pszenżyto ozime, zasiałby same pszenżyto, a na drugi rok wpisać pszenżyto jare bez przesiewania, przeszłoby to? Ewentualnie pokombinować z żytem/pszenżytem jarym, żeby nazwy mniej kuły w oczy?:)

ja bym nie kombinował zwłaszcza, że to pierwszy rok tego dziadostwa i niby wszystko powinno być wiadomo a wystarczy przejrzeć temat i zobaczysz ile jest wątpliwości.

Opublikowano
1 godzinę temu, Matey napisał:

no np. powinno wyjść taniej niż mieszanki z faceliami gorczycami czy rzodkiewkami oleistymi

no właśnie się skończyło, wszyscy tak twierdzą ale ewniosek jak widać wie lepiej

ile owsa a ile gryki na ha w międzyplonie aby to miało ręce i nogi?

Opublikowano
10 godzin temu, Karagana napisał:

Art. 34. 1. Płatności do biologicznej ochrony upraw są przyznawane do powierzchni gruntów położonych na obszarze zatwierdzonym do podstawowego wsparcia dochodów, posiadanych przez rolnika, na których ten rolnik przeprowadził, w celu eliminacji danego agrofaga, zabieg ochrony upraw wyłącznie przy użyciu środka ochrony roślin zawierającego mikroorganizmy jako substancje czynne dopuszczonego do obrotu na podstawie wydanego przez ministra właściwego do spraw rolnictwa zezwolenia, o którym mowa w art. 28 ust. 1, art. 30 ust. 1, art. 41, art. 51 lub art. 53 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczącego wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylającego dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz. Urz. UE L 309 z 24.11.2009, str. 1, z późn.zm.7)), lub pozwolenia na handel równoległy, o którym mowa w art. 52 tego rozporządzenia, zgodnie z zawartymi w etykiecie wymaganiami, o których mowa w art. 31 ust. 1–3, ust. 4 lit. a–d lub lit. f–h tego rozporządzenia.

2. W przypadku gdy eliminacja danego agrofaga za pomocą środka, o którym mowa w ust. 1, okazała się nieskuteczna, dopuszcza się przeprowadzenie zabiegu chemicznym środkiem ochrony roślin. 

To teraz pytanie, co to jest agrofag. Niektórzy twierdzą, że agrofagi to grzyby, bakterie, owady i inne stworzenia, które bezpośrednio szkodzą roślinie. Inni twierdzą, że chwast to też agrofag.

Potrzebna definicja ustawowa. W ustawie o planie strategicznym nie ma. Może gdzieś jest w innych przepisach. 

Pytanie czy chodzi o jednego konkretnego agrofaga czy o wszystkie i czy pozostałe można zwalczać chemicznie?

§ 14. 1. Płatności do biologicznej ochrony upraw są przyznawane:
1) do powierzchni:
a) upraw trwałych lub
b) gruntów ornych, lub
c) zadrzewionej w systemie rolno-leśnym, jeżeli w ramach tego systemu są uprawiane tylko drzewa owocowe na
trwałych użytkach zielonych;
2) jeżeli rolnik złoży kierownikowi biura powiatowego Agencji imienny dokument potwierdzający zakup środka ochrony
roślin, o którym mowa w art. 34 ust. 1 ustawy, albo inny imienny dokument potwierdzający jego nabycie, w których
wskazano jaki środek ochrony roślin został nabyty oraz jego ilość.
2. Dokument, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, rolnik składa w terminie do dnia 31 sierpnia roku, w którym został złożony
wniosek o przyznanie płatności.
3. Warunek, o którym mowa w art. 34 ust. 1 ustawy, uznaje się za spełniony, jeżeli został zastosowany co najmniej jeden
zabieg ochrony upraw przy użyciu środka ochrony roślin, o którym mowa w art. 34 ust. 1 ustawy
.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, ws71 napisał:

Chodzi Tobie o DKR 7 w tym roku nie obowiązuje[zawieszony], obowiązkowy od 2024 r

Tak chodzi mi o to obowiązkowe co jest że 3 uprawy powyżej 10 ha ornego ok czyli mogę mieć 2 uprawy w tym roku 

Teraz kolejne pytanie od tego roku jako 1 liczą dana uprawę na polu chodzi mi o to że może być 3 lata maksymalnie ta sama uprawa to ten rok jako 1 czy który ? A to co było siane wcześniej ich nie interesuje ? 

No i co można użyć na mieszankę owsa z jęczmieniem biologicznego ? I czy mogę normalnie opryskać od chwastów normalnym środkiem np gold Mustang czy nie ? 

Edytowane przez damianos95
Opublikowano

Czyli CHYBA pryskasz na 1agrofaga biologicznym, nie zadziała to chemicznym na tego samego agrofaga, każdy inny trzeba znów najpierw biologicznym. To tak na logikę. 

• Like 1
Opublikowano

Strasznie to wszystko pogmatwane. Czy może ktoś podpowiedzieć wprost w jaki sposób można uzyskać największe stawki dopłat bez hodowli, 30% ornych a reszta trawy? Co siać i co zgłaszać żeby Unia na mnie nie zaoszczędziła? :)

Opublikowano (edytowane)

Takie pytanie, dlaczego nie można łączyć ekoschematów? Na przykład wymieszanie słomy z glebą i uprawa uproszczona. Mieszanie słomy mogę połączyć tylko z ekoschematem Opracowanie i przestrzeganie planu nawożenia.

Trochę bez sensu, skoro mam zamiar realnie stosować uprawę uproszczoną na niektórych polach i mieszanie słomy.

Poza tym jeśli chodzi o Opracowanie i przestrzeganie planu nawożenia - jeśli zaznaczę ten schemat przy uprawie to w jaki sposób opracować odpowiedni plan nawożenia? W instrukcji jest podane, że nie wymagane jest dołączenie takiego dokumentu do wniosku co już w ogóle wydaje się dziwne i mało zrozumiałe. Można tak na pałę zaznaczyć ten schemat bez faktycznego posiadania takiego planu?

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

Zaznaczyć wszystko możesz, tylko jak się wybronisz w czasie kontroli? 

A planu nie da się potem tak na szybko uzupełnić, bo musi być na podstawie badań gleby i daty muszą się zgadzać. 

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 marca 2023 r. w sprawie szczegółowych warunków i szczegółowego trybu przyznawania i wypłaty płatności w ramach schematów na rzecz klimatu i środowiska w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027 (Dz. U. z 2023 r. poz. 493)

Opublikowano
7 godzin temu, damianos95 napisał:

Teraz kolejne pytanie od tego roku jako 1 liczą dana uprawę na polu chodzi mi o to że może być 3 lata maksymalnie ta sama uprawa to ten rok jako 1 czy który ? A to co było siane wcześniej ich nie interesuje ? 

Interesuje. Ten przepis wchodzi w przyszłym roku. Więc w przyszłym roku będą sprawdzać, czy dana uprawa nie jest przypadkiem czwarty rok na tym samym polu. Więc będą patrzeć wstecz na zasiewy w 2023, 2022, 2021.

Opublikowano
49 minut temu, Karagana napisał:

Interesuje. Ten przepis wchodzi w przyszłym roku. Więc w przyszłym roku będą sprawdzać, czy dana uprawa nie jest przypadkiem czwarty rok na tym samym polu. Więc będą patrzeć wstecz na zasiewy w 2023, 2022, 2021.

Czyli wychodzi że na ten samej działce teraz ostatni rok może być ta sama uprawa bo 2020 już ich nie interesuje?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, damianos95 napisał:

Czyli wychodzi że na ten samej działce teraz ostatni rok może być ta sama uprawa bo 2020 już ich nie interesuje?

Jeśli masz tą samą uprawę w 2022 i 2023, (a 2021 było coś innego) , to w 2024 też możesz mieć to samo, więc nie ostatni rok. 

Jak masz tą samą uprawę w 2021, 2022, 2023, to w 2024 zmieniasz. 

Od 2024 roku też będzie można mieć uprawy po trzy lata na tym samym kawałku.

Tylko trzeba pilnować, żeby na 40% ornych było coś innego, niż w poprzednim roku. Ale to można obejść wsiewkami, czy międzyplonami.

Trzyletni okres i 40% do zmiany nie dotyczy bobowatych, traw i innych pastewnych, mieszanek bobowatych drobnonasiennych z trawami i wieloletnich. 

3 godziny temu, Szymi40 napisał:

Ciekawe  jak  będą patrzeć  na nostrzyk  dwuletni  -ile lat może  być na  jednej działce ?  

Nostrzyk biały jest na liście roślin pastewnych do dopłat do pastewnych. A że nie ma żadnej innej listy roślin, których dotyczy wyjątek, trzeba się na tamtych opierać.

Poprawka: w ustawie jest definicja: 

trawy lub inne zielne rośliny pastewne – wszystkie rośliny zielne pastewne rosnące tradycyjnie na naturalnych pastwiskach lub łąkach lub których nasiona są zazwyczaj zawarte w mieszankach nasion wysiewanych na pastwiskach lub łąkach; 

Czyli nie tylko te z listy do dopłat do pastewnych. 

Wynika z tego, że  łubin nie obowiązuje trzylatka. 

Edytowane przez Karagana
Opublikowano
7 godzin temu, KlimekPL napisał:

Poza tym jeśli chodzi o Opracowanie i przestrzeganie planu nawożenia - jeśli zaznaczę ten schemat przy uprawie to w jaki sposób opracować odpowiedni plan nawożenia? W instrukcji jest podane, że nie wymagane jest dołączenie takiego dokumentu do wniosku co już w ogóle wydaje się dziwne i mało zrozumiałe. Można tak na pałę zaznaczyć ten schemat bez faktycznego posiadania takiego planu?

Podstawa to mieć próbki gleby z wszystkich pól. Potem program do robienia planu nawozowego np. Inter Naw, ta aplikacja chyba może być. 

• Thanks 1
Opublikowano

Jeszcze takie pytanie. Znajomy zlikwidował maliny wzdłuż których biegła droda na której jest trawa. Podczas kontroli tą drogę zaliczyli mu do malin i tak wpisywał we wniosku. Teraz po zlikwidowaniu malin poszerzył tą  drogę do 4 metrów a na miejscu malin będzie owies. Jak mu to rozpisać: jako uprawę mieszaną, zrobić oddzielnie jako owies i jakąś trawę na gruntach ornych, czy jeszcze inaczej. Dodam, że w tym owsie ma być jakaś wsiewka na ekoschemat. 

Opublikowano
10 godzin temu, PawePrz napisał:

Czyli CHYBA pryskasz na 1agrofaga biologicznym, nie zadziała to chemicznym na tego samego agrofaga, każdy inny trzeba znów najpierw biologicznym. To tak na logikę. 

No właśnie dla mnie nie jest do końca jasne czy chodzi o jednego wybranego (zespół agrofagów) np grzyby lub szkodniki czy wszystkie agrofagi występujące na danym polu. Na marginesie, są jakieś środki biologiczne na chwasty?

Opublikowano
16 minut temu, Celownik07 napisał:

ja bym robil tam gdzie byl obszar z malinami ten owies. droga polna zalicza sie do uprawy przy ktorej biegnie.

ok ale co w przypadku jakiejś kontroli ekoschematu. Podciągnę drogę pod owies z wsiewką a na drodze nie będzie wsiewki ?

Opublikowano
19 minut temu, DrVVall napisał:

Na marginesie, są jakieś środki biologiczne na chwasty?

Będzie popyt, to będą i środki. A czy skuteczne, to już bez znaczenia. 

Opublikowano
14 minut temu, thor1984 napisał:

ok ale co w przypadku jakiejś kontroli ekoschematu. Podciągnę drogę pod owies z wsiewką a na drodze nie będzie wsiewki ?

nie rozbijak juz tego na drobne. tez mam takie drogi polne wzdłuż swoich pol i zawsze je podciagalem pod uprawe (nawet tak wyliczalo MKO), nigdy nie bylo problemu z kontrolą,  teraz tez tak robie i wszystkie ekoschematy tam beda - wymieszanie obornika czy miedzyplony, choc oczywistym jest ze gnoju na droge nie bede rozrzucał albo sial poplonu. W ktorejs broszurze x lat temu czytalem ze takie drogi polne wliczaja sie do uprawy do ktorej przynaleza i od tego czasu tego sie trzymam.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Hej,

wymieszanie slomy z gleba jak zaznacze to ma byc wymieszane po zniwach czy zaznaczam ze wymieszalem przed siewem w tamtym roku?

I jak bym chcial polowe dzialki wymieszac a polowe zostawic zeby okrywa byla to jak to zaznaczyc? Chyba ze wymieszanie slomy z gleba gruberkiem stanowi okrywe...

Edytowane przez Cheesburger