Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatni moment na glifo.

Wody to wg uznania i praktykowania. Mówią, że dla glifo im mniej wody tym lepiej. Ja w tym zabiegu daję max 180-200l wody. Dorzucam 200 gr wenzaru i zwilżacz. Zwróć uwagę, czy nie trafiają się już kiełki nad ziemią. Ten ze zdjęcia jeszcze go nie puscił ale zrobi to za dzień lub dwa.

• Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, Alio napisał:

Ostatni moment na glifo.

Wody to wg uznania i praktykowania. Mówią, że dla glifo im mniej wody tym lepiej. Ja w tym zabiegu daję max 180-200l wody. Dorzucam 200 gr wenzaru i zwilżacz. Zwróć uwagę, czy nie trafiają się już kiełki nad ziemią. Ten ze zdjęcia jeszcze go nie puscił ale zrobi to za dzień lub dwa.

Dzięki za poradę. Popatrzę jutro czy buraki  przez noc nie wyszły na wierzch.
Te zdjęcia zrobiłem dziś wieczorem, a jutro przed południem planuję zabieg.
Chodzi o coś typu ProAqua?

Opublikowano
10 godzin temu, Alio napisał:

Ostatni moment na glifo.

Dlaczego ostatni chyba że posiane na 0,5 cm

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Dlaczego ostatni chyba że posiane na 0,5 cm

Siane na 1.5-1 cm, zdarzają się i na 0.5 cm, a bardzo sporadycznie i nasionko bezpośrednio pod ziemią, lub całkiem na wierzchu. Sprawdzam aktualnie, to nie wyszły jeszcze na wierzch  buraki. Są kiełki takie jak wczoraj wysyłałem. Do góry jeszcze nie idą. Także za 2 godziny myślę jechać 

IMG_20230420_090648.jpg

IMG_20230420_092026.jpg

Edytowane przez Michall51
Opublikowano

W tym roku tez siałem płytko do 2 cm bo zpowiadali deszcz i są na słabszej ziemi , w normalnym roku 2.5-3 , bo na glinach inaczej by nie wzeszły bez deszczu , ja wole jak zasieje rzepak czy buraki to żeby po siewie nie padało 10-14 dni , wtedy szybko wychodzą , bo te rośliny nie lubia zbitej ziemi w momencie wschodów

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Michall51 napisał:

Siane na 1.5-1 cm, zdarzają się i na 0.5 cm, a bardzo sporadycznie i nasionko bezpośrednio pod ziemią, lub całkiem na wierzchu. Sprawdzam aktualnie, to nie wyszły jeszcze na wierzch  buraki. Są kiełki takie jak wczoraj wysyłałem. Do góry jeszcze nie idą. Także za 2 godziny myślę jechać 

IMG_20230420_090648.jpg

IMG_20230420_092026.jpg

To już na ryzyko jedziesz, bo jak dla mnie to one już idą do góry i nie zdziwiłbym sie jakby miejscami już wyszły.

1 godzinę temu, miwigos napisał:

W tym roku tez siałem płytko do 2 cm bo zpowiadali deszcz i są na słabszej ziemi , w normalnym roku 2.5-3 , bo na glinach inaczej by nie wzeszły bez deszczu , ja wole jak zasieje rzepak czy buraki to żeby po siewie nie padało 10-14 dni , wtedy szybko wychodzą , bo te rośliny nie lubia zbitej ziemi w momencie wschodów

A jeszcze bardziej nie lubią leżeć miesiąc czasu w suchym 🤣 

Lepiej płyciej posiac w takim ryzykownym deszczowym czasie jak kolega wyzej pisze i praktycznie nie ma ryzyka zasklepienia, posialem podobnie i buraki lada dzień na wierzchu (dzisiaj jutro mija tydzien od siewu)

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, skywalker89 napisał:

To już na ryzyko jedziesz, bo jak dla mnie to one już idą do góry i nie zdziwiłbym sie jakby miejscami już wyszły.

A jeszcze bardziej nie lubią leżeć miesiąc czasu w suchym 🤣 

Lepiej płyciej posiac w takim ryzykownym deszczowym czasie jak kolega wyzej pisze i praktycznie nie ma ryzyka zasklepienia, posialem podobnie i buraki lada dzień na wierzchu (dzisiaj jutro mija tydzien od siewu)

99% jest takich jak ten z lewej i takich co wczoraj wstawiałem. Ten z prawej to tylko jeden z prawej to leżał z cegła prawie na wierzchu. 

Dziś jest 8 dzień od siewu. 

Ani jednego nie znalazłem który by już wyszedł z ziemi 

Edytowane przez Michall51
Opublikowano
6 godzin temu, skywalker89 napisał:

Wieczorem mogą być więc jedź, raz wieczorem pryskalem a następnego dnia rano buraki na wierzchu 🙃

Zrobione dziś po 10 😁 myślę że za 2 dni też zaczną wychodzić :D

Opublikowano
Przed chwilą, miwigos napisał:

0,18 MPA to jest 1,8  atmosfery

zgadza się, tyle że wiadomo sporo zależy też od stanu opony, na 1 atm siałem, na 0,4 też , pytam czysto informacyjnie, bardziej zależało mi na informacji o ilości przejazdów bo w tym roku nie będę kopał sam

Opublikowano

6 siewników to standart , jak pole wąskie a długie i pryzma na tym polu to bym 8 zasiał, ja pompuje na oko żeby sie nie uginała , jak nie zapomne sprawdze ile mam

Opublikowano
Przed chwilą, miwigos napisał:

6 siewników to standart , jak pole wąskie a długie i pryzma na tym polu to bym 8 zasiał, ja pompuje na oko żeby sie nie uginała , jak nie zapomne sprawdze ile mam

a nie musisz, jutro o 5 jadę uprawiać, zaś muszę na godzinkę do szkoły lecieć i o 11 startuje z siewem, właśnie o to mi chodziło . zrobię te 6 a jak nie to 7 dla bezpieczeństwa, dzięki wielkie

Opublikowano

W tym roku nie wiem co ro zrobie, bo chcwasty przed uporawa juz spore i pewnie agregat wszystkeigo nei zwalcze a te co jzu zostana beda w takiej fazie ze burakowe srodki to jzu ich nie wezma