Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Michall51 napisał(a):

Metamitron : ktoś, coś wie na ten temat?
dlaczego
"Nie zaleca się łącznego stosowania środka z insektycydami."
, słabsze działanie metamitronu / insektycydu , czy jeszcze inny skutek ?

Gdzie to wyczytałeś ?

Opublikowano
1 godzinę temu, cris10 napisał(a):

Jakieś strategie na miotłę w buraku? Dwuliscienne załatwione

To co na jednoliścienne , tylko nie czekaj długo , bo jak wyrzuci wieche to nie uschnie , tylko nie będzie rosła 

Opublikowano
15 minut temu, wilkołak napisał(a):

To co na jednoliścienne , tylko nie czekaj długo , bo jak wyrzuci wieche to nie uschnie , tylko nie będzie rosła 

Agil sobie poradzi 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Gdzie to wyczytałeś ?

Na etykiecie Goltix w podpunkcie " środki ostrożności i zalecenia stosowania związane z dobra praktyką rolnicza"  - nie zaleca się łączne go stosowania ze środkami owadobójczymi. 

Metafol pro czyli też Metamitron "UWAGI:

1. Zabieg najlepiej wykonać na suche rośliny (na co najmniej 6 godzin przed

spodziewanym deszczem).

2. Najwyższą skuteczność chwastobójczą uzyskuje się wykonując zabieg w godzinach

wieczornych.

3. Nie zaleca się łącznego stosowania środka z insektycydami. "

Edytowane przez Michall51
Opublikowano
androproteam napisał:

Co najlepiej działa na larwe śmietki w buraku która pokazuje się w liściu? Czym zwalczacie?

Najlepiej to wiadomo co, to co już wycofane. Kuzyn w ubiegłym roku stosował Coragen. Ja mam kupiony pirimor na mszyce ale widzę że śmietka też jest, poradzi sobie na śmietke pirimor? Jednoliscienne i insektycyd łączycie?

Opublikowano
3 godziny temu, cris10 napisał(a):

Najlepiej to wiadomo co, to co już wycofane. Kuzyn w ubiegłym roku stosował Coragen. Ja mam kupiony pirimor na mszyce ale widzę że śmietka też jest, poradzi sobie na śmietke pirimor? Jednoliscienne i insektycyd łączycie?

Coragen w jakiej dawce dawał?

Opublikowano

Buraki siane 8 kwietnia po 3 zabiegach herbicydowych 1 doglebowy 2 nalistne , z czego 2 zrobiony prawie 2 tygodnie temu , jest szansa zakryć międzyrzędzia bez 3 zabiegu na razie 0 chwastów … jutro planuję wjechać z odżywianiem 2l bor 1,5l mangan 2l proleaf max , 8kg siarczan magnezu , krzem , i do tego albo agrosorb folium 1,5l albo 0,2 asahi max (taka dawka jak 0,6 zwykłego asahi) czy może dać aminokwasy razem z asahi ? 

IMG_8454.jpeg

Opublikowano
Godzinę temu, john_deere7430 napisał(a):

Buraki siane 8 kwietnia po 3 zabiegach herbicydowych 1 doglebowy 2 nalistne , z czego 2 zrobiony prawie 2 tygodnie temu , jest szansa zakryć międzyrzędzia bez 3 zabiegu na razie 0 chwastów … jutro planuję wjechać z odżywianiem 2l bor 1,5l mangan 2l proleaf max , 8kg siarczan magnezu , krzem , i do tego albo agrosorb folium 1,5l albo 0,2 asahi max (taka dawka jak 0,6 zwykłego asahi) czy może dać aminokwasy razem z asahi ? 

IMG_8454.jpeg

Ładne, jaki rejon?
Moim zdaniem jest szansa o ile nie pojawi się zachwaszczenie wtórne

Sporo tych odżywek dajesz :D 
Tylko czy ma to przełożenie ekonomiczne przy aktualnych cenach buraków? :( 

Opublikowano
8 godzin temu, Michall51 napisał(a):

Ładne, jaki rejon?
Moim zdaniem jest szansa o ile nie pojawi się zachwaszczenie wtórne

Sporo tych odżywek dajesz :D 
Tylko czy ma to przełożenie ekonomiczne przy aktualnych cenach buraków? :( 

Lubelskie , powiat Chełmski  , sporo ale na moich glebach np boru musi iść 800-1000g żeby cukier był przyzwoity gdzie normalnie chyba 600 wystarcza . Plony w w zależności od terminu zbioru kręcą się od 70do 90ton plonu netto także myślę że warto odżywić w mikro jak makro jest podobne obsada raczej dobra czyste , na pewno nie zaszkodzi ;)

18 minut temu, wilkołak napisał(a):

John wierzysz że aminokwasy działają ?

Mam sprawdzone że działa ,w taki sposób że robiłem kontrole jak wykonywałem zabiegi herbicydowe to po 2,3 dniach jechałem asahi albo aminokwasy żeby buraki mniej cierpiały i na kontrolach gdzie wyłączyłem opryskiwacz to burak po prostu dłużej był zachamowany i np przy 3 zabiegach i 2 razy między herbicydowy wjazd z folium w dawce 1l/ha dawało efekt że na kontroli burak kilka dni 5-7 (w fazie skrywanie miedzyrzedzi dobrze było to widać jak na kontroli są mniejsze )był jakby do tyłu względem tych stymulowanych . Tak sobie sprawdziłem i tak stosuje miałem 2 lata temu porównać plon z pola robionego w taki sposób i robionego bez ale miałem wtedy 70 ha buraka i nie mieściły mi się pryzmy przy szosie i musiałem zrzucić wszytsko na jedną pryzmę także czy to wpływa na plon to nie powiem ale w przy odbiorze buraków z tej części pryzmy na działce która była stymulowana aminokwasami może delikatnie był lepszy cukier ale to jakieś 0,1-0,2% także pewnie żaden zysk odliczając wjazd z zabiegiem 

Opublikowano

Teraz masz czyste ale od ostatniego zabiegu juz troche minelo,  do zwarcia buraków jeszcze troche czasu upłynie . Bez zbiegu wyskoczy wtórne zachwaszczenie.Ja bym je prysnał tylko najelpiej po deszczu na wilgotna glebe i srodkami doglebowymi

Opublikowano

Dokładnie, też sobie bagatelizowałem bo parę razy było czysto, a później już przez praktycznie zakrytą w 100% glebę chwasty wychodziły ponad buraki

Opublikowano
17 godzin temu, john_deere7430 napisał(a):

IMG_8454.jpeg

Te wszystkie odżywki dajesz razem ? Ja wczoraj zrobiłem chwast i myślę jutro pojechać z odżywkami bo później deszcze ( bor + mangan + tytanit + amino kwasy ) czy coś jeszcze dodać?

Opublikowano
Godzinę temu, michalsoft napisał(a):

Te wszystkie odżywki dajesz razem ? Ja wczoraj zrobiłem chwast i myślę jutro pojechać z odżywkami bo później deszcze ( bor + mangan + tytanit + amino kwasy ) czy coś jeszcze dodać?

Wszystko razem , po chwastach poczekałbym te 3 dni 

Opublikowano

Za szybko , potem pryskacie mocnymi dakami bo chwast odbija , jak pola czyste , to nie może już chwast wyjść , a wy tak boicie sie zachwaszczenia wtórnego , w tym roku starczły dwa zabiegi u mnie , , 

Opublikowano
30 minut temu, wilkołak napisał(a):

Za szybko , potem pryskacie mocnymi dakami bo chwast odbija , jak pola czyste , to nie może już chwast wyjść , a wy tak boicie sie zachwaszczenia wtórnego , w tym roku starczły dwa zabiegi u mnie , , 

U mnie właśnie 2 zabieg poszedł i jeszcze aby osty i rumian przy miedzach 

Opublikowano
wilkołak napisał:

ciekaw jestem jak na początku sierpnia będą wyglądać buraki. U mnie między 2 a 3 zabiegiem było 4 tygodnie... Wszystko przez chłody. Siane 28.03 3 wjazd okazał się konieczny

Opublikowano (edytowane)

U mnie siew 24 marzec , 1 opryski 19 kwiecień , na mokra ziemie zadziałał na 100 %, drugi 13 maj, wiele razy buraki tylko dwa razy pryskane u mnie

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano (edytowane)

Można pryskać safari solo w połowie dawki 2-3 dni po zabiegu goltix + powertwin? Czy lepiej odczekać dłuższy okres? 

Czy lepiej było mieszać wszystko razem? Jakie są wasze opinie?

Po jakim czasie powinno być widać działanie powertwinu na wschodzącej kosmosie?

Burak w fazie 1 liścia wlasciwego

Edytowane przez maniana