Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 31.12.2024 o 10:31, galan99 napisał(a):

Buraki w Polsce poszli się pier....ć .

Od 9 min jak ktoś nie lubi słuchać .

A ciebie co to obchodzi? 

Opublikowano
W dniu 31.12.2024 o 10:31, galan99 napisał(a):

Buraki w Polsce poszli się pier....ć .

Od 9 min jak ktoś nie lubi słuchać .

A co siales że się martwisz, czy po prostu zazdrościsz do mają więcej pola jak ty, tzn więcej jak 5 ha?

Opublikowano

Jeszcze małe podsumowanie z minionego sezonu.

Plon 65t

Cukier 18,6

Kopane w październiku, odbiór koniec listopada. 

Po gradzie w czerwcu uszkodzone liście zasychały i odrastały nowe. Do zbiorów buraki wyglądały blado, jakby brakowało azotu, ale już było za późno na dosypywanie.

W sumie z uwagi na mały limit  i tak 15,5t nadwyżki na hektarze.

20240623_115238.jpg

• Like 1
Opublikowano

U mnie (KGS Dobrzelin) cukrownia nie była taka "szczodra" - cukier 15,3. Buraki siane 29 kwietnia (przesiew), 74,72 tony z hektara (jak na moje warunki glebowe to super - nigdy nie miałem wyższego). Buraki kopane po 20 listopada, chwościk był ale bez tragedii. Odbiór w "Sylwestra" - jakiś czas przed odbiorem słyszałem, że polaryzacja odbieranych buraków wynosi coś koło 14 %...

Opublikowano

No to podpisałem umowę kontraktacyjną w KGS na 2025 rok no i tak:

Cena, wiadomo: 26,29 euro podstawy i 7,21 euro zaliczki na poczet dodatkowego świadczenia - oba składniki są zależne od polaryzacji. Jest różnica w stosunku do ubiegłego roku - w 2024 cena wynosiła 46,5 euro i jeśli Producent Cukru ze swojej winy nie odebrałby buraków kontraktowanych to zapłaciłby za nie karę umowną w wysokości 46,5 euro za tonę. Jeśli w 2025 taka sytuacja wystąpi to Producent Cukru zapłaci tylko podstawę - czyli 26,29 euro. Jest to trochę zastanawiające - tak jakby Producent Cukru spodziewał się takiej sytuacji.

Cena buraków nadwyżkowych - nie mniej niż 100 zł netto za tonę.

Świadczenie dodatkowe związane z ceną cukru wypłacane gdy średnia roczna cena netto sprzedaży cukru przekroczy równowartość 444 euro/ tona czyli tak jak było dawniej - przez ostatnie dwa lata było to 640 euro/tona.

Koszt kompleksowej obsługi dostawy wzrósł z 4,0 zł/tona do 6,5 zł/tona.

Tego nie ma w umowie ale koszt kombajnu również wzrośnie.

Ogólnie mocno nieciekawie (to tak delikatnie napisane)...

Opublikowano

Czy wszystkim - raczej tak. Przynajmniej wszystkim, którzy do tej pory siali - dokładnej informacji nie udzielę bo na kontraktacji przy mnie było ze sześć osób. Nowych plantatorów przy tej cenie raczej nie będzie. Wielu plantatorów zawiesiło kontraktację (i to takich większych) i dlatego limitów nie obcinali a szykowali się do dziesięcioprocentowej "obcinki". Sytuacja wyglądała tak, że inspektor zachęcająco informował, że zawieszenie kontraktacji nawet na dwa lata nie będzie powodowało żadnych dalszych konsekwencji...

Opublikowano

Sąsiad w Werbkowicach zawiesił na rok to z 2 h i ok 110 t dostał tylko 1 h i 50 ton i to jeszcze się kłócił bo nie chcieli dać jemu. Może teraz jak cena w dół to dadzą kto ile zechce. 

Opublikowano

Co z tego, że dadzą ile kto zechce? Przy cenie na 2025 rok zysku raczej nie będzie, a jak będzie jakiś nieurodzaj to strata pewna. Zakontraktowałem tylko dla tego, żeby nie "wypaść z obiegu" (bo w zapewnienia inspektora średnio wierzę, z resztą on jest tylko wykonawcą poleceń - mówi i robi co mu każą) i trochę liczę że w 2026 sytuacja się poprawi (w zasadzie byłby to cud). Jeśli tak się nie stanie to będzie koniec przygody z burakiem. Jeśli mam nie zarobić na buraku to wolę nie zarobić na pszenicy czy innej kukurydzy...

Opublikowano

Nie no to jest jakaś kpina i jak wcześniej byłem większym optymistą odnośnie przyszłych cen cukru, to przy tym co niemcy wyprawiają na Ukrainie w tym temacie to poważnie myślę o zaprzestaniu uprawy pierwszy raz w historii gospodarstwa więc pewnie 30-40lat, zwłaszcza, że mam wyliczony limit 50t/ha i słyszy się że chyba każdemu tak mówią!

Opublikowano

Artykuł który zachęca do uprawy buraka cukrowego.

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/okopowe/ukraina-i-mercosur-burak-cukrowy-pod-sciana-te-dane-nie-pozostawiaja-zludzen,156286.html

.

Opublikowano (edytowane)

Mazowieckie zachód P&L co zabierali u sąsiadów 15.01.2025r, zanieczyszczenie można powiedzieć że ok bo śr 6,7-12 % natomiast polaryzacja śr. poniżej 15% tzn 14,6-14,9 % jeden ponoć pod 16 miał, kopane koniec listopada 2024. Jak to Andrzej mówi "Tak to wygląda" i nie ma co liczyć na lepszą w tym sezonie. Jeszcze pretensje że za mało j.s. nasion się zamówiło.

Edytowane przez Norman
Opublikowano (edytowane)

Witam,
Regenerował ktoś Was redlice do siewnika pneumatycznego? ( kuhn planter 3m )

Jest taka możliwość?
Napawanie?
czy gra nie warta świeczki?
A może wymiana samych " grotów" " czubków " ?
chyba są przynitowane

Ktoś wymieniał i ma sprawdzonego sprzedawcę?
Mogą być zamienniki

zdj poglądowe

image.png

Edytowane przez Michall51
Opublikowano
W dniu 29.01.2025 o 20:41, Michall51 napisał(a):

Witam,

Jest taka możliwość?
Napawanie?
chyba są przynitowane

Mogą być zamienniki

zdj poglądowe

image.png

Robiłem coś takiego do Hassia Betasem (mechaniczny do buraków), kształt redlic praktycznie taki sam, koszt napawania (odtworzenia wg wzorcowej redlicy) ok 1000 netto za całość

• Thanks 1
Opublikowano

Pierwsze jakie regenerowałem to redlice w kleine unicornie.

Napawałem je twardą elektrodą i szlifierką doprowadziłem do właściwych wymiarów.

Od 10 lat zużycie niewielkie.

Inaczej robiłem redlice w siewniku do zboża Kuhn integra. Stopek nie ma jako część zamienna a cała redlica ponad 300 zł/szt. Miałem w domu stare noże z młynów do tworzyw sztucznych. Wycinałem kształty zbliżone do nowej stopki ale z zapasem materiału i dopasowane do zużytej. Wycinałem i dospawałem. Potem było szlifowanie i uzyskanie właściwego kształtu.

Było z tym mnóstwo zabawy ale efekt taki, że redlice jak nowe a po 4 sezonach nie widać żadnego zużycia.

Podobnie bawiłem się wstawiając wstawki z tych noży do lemieszy. Wycierała się stal za spawem a wstawiony element praktycznie nic.

Z tego co wiem to twardość tych noży jest w okolicach 56-60 HRC

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 16.01.2025 o 18:45, Mario81 napisał(a):

kontraktowali wszystkim? limity obcinali?

Nic nie obcinali w kgs można było więcej siać 

W dniu 29.01.2025 o 20:41, Michall51 napisał(a):

Witam,

Jest taka możliwość?
Napawanie?
chyba są przynitowane

Mogą być zamienniki

zdj poglądowe

image.png

Ja w nordstenie wymieniałem czuby ale oczywiście odlewy nie wymiarowe i dwa zniszczyłem, ale myślę że się opłaca niż kupować nowe 

W dniu 17.01.2025 o 18:25, skywalker89 napisał(a):

Nie no to jest jakaś kpina i jak wcześniej byłem większym optymistą odnośnie przyszłych cen cukru, to przy tym co niemcy wyprawiają na Ukrainie w tym temacie to poważnie myślę o zaprzestaniu uprawy pierwszy raz w historii gospodarstwa więc pewnie 30-40lat, zwłaszcza, że mam wyliczony limit 50t/ha i słyszy się że chyba każdemu tak mówią!

Ja mam ok 75 t netto limit ale jak cena będzie taka jak w umowie to też ostatni rok burak.