Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, macko979 napisał:

Na prawdę ktoś jeszcze sieje gamą? u mnie od 10 lat stoi i czeka na nie wiadomo co. Siane mialem unicornem 3, 1500zl za 8 ha, to już 1/5 siewnika. Na lżejszej ziemi 2cm, na cięższej 1,5cm. Żadnych ziarenek na wierzchu, odstęp dokladnie 21cm. Siewnik leciwy, ale sieje elegancko

W moim rejonie większość , 2 litry paliwa na hektar , czyl za darmo , bo te siewniki już dawno zamortyzowane

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

kolega napisał prostym językiem , każdy wie o co chodzi. ale jak zawsze znajdzie się ktoś kto się doczepi 😂

To nie jest prosty język tylko wprowadzanie co niektorych w błąd i tak później powtarzają i nie wiedzą kiedy burak jest w fazie liścieni a kiedy w fazie 2 liści a nie 4 bo to jest zasadnicza różnica 

Edytowane przez skywalker89
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, skywalker89 napisał:

To nie jest prosty język tylko wprowadzanie co niektorych w błąd i tak później powtarzają i nie wiedzą kiedy burak jest w fazie liścieni a kiedy w fazie 2 liści a nie 4 bo to jest zasadnicza różnica 

tylko czy to jest aktualnie fizycznie możliwie żeby miał 4 liście? od tygodnia leje niemiłosiernie, przymrozki aż rzepak trzeszczy. niektóre osoby jeszcze nie posiały, jakby ktoś miał fazę 2 liścieni a nie liści, to naprawdę byłby wyczyn

Opublikowano

-5, na chwilę obecną to koło 10l przez dwie godziny a ogólnie to chyba ponad 20 przez 3 dni, na pewno ponad 15. W tym sęk że przy tej temperaturze gleby 5l to już jest opad, bo ta woda w ogóle nie podsiąka, widzę to nawet w orkach wiosennych gdzie na 3 klasie zaczyna stać woda, a 2 tygodnie temu poszła orka na 22-25 cm.

Opublikowano
ŻakowskiSławomir napisał:

1 minutę temu, macko979 napisał:

Na prawdę ktoś jeszcze sieje gamą? u mnie od 10 lat stoi i czeka na nie wiadomo co. Siane mialem unicornem 3, 1500zl za 8 ha, to już 1/5 siewnika. Na lżejszej ziemi 2cm, na cięższej 1,5cm. Żadnych ziarenek na wierzchu, odstęp dokladnie 21cm. Siewnik leciwy, ale sieje elegancko

tak ja sieję 42 letnią gammą, w przyszłym roku w planie jest dołożenie sekcji nawozowej i generalny remont, chciałem zwiększyć na 8 ha ale inspektor to niedługo by uciął limit a nie zwiększył 😂

może chcesz kupić moją na części?😁 jesteś z okolic ppl, pja?

Opublikowano
9 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał:

-5, na chwilę obecną to koło 10l przez dwie godziny a ogólnie to chyba ponad 20 przez 3 dni, na pewno ponad 15. W tym sęk że przy tej temperaturze gleby 5l to już jest opad, bo ta woda w ogóle nie podsiąka, widzę to nawet w orkach wiosennych gdzie na 3 klasie zaczyna stać woda, a 2 tygodnie temu poszła orka na 22-25 cm.

W pja było -5?

Opublikowano

-1 ,-2 przymrozki w centrum przez kilka dni,przy gruncie zrobi się -4 . Ja mam aktualnie fazę pierwszej pary liści właściwych ,kolejna druga para zaczyna się pokazywać. Ogólnie buraki w fazie liścieni -3 wytrzymują .Tylko z drugiej strony nawet jak przetrzymają w większości buraki następstwem mogą być zgorzele i pośpiechy.

Opublikowano

ale kto siał i kto się drapie, ja mam miesiąc od siewu prawie bez zabiegu i nie płaczę, w czwartek się zrobi. nie wiem z jakiego rejonu jesteś, ale PJA całe zasiane, PKR częściowo,  PWA też całe. Każdy kto mógł to siał, z tej perspektywy uważam że była to bardzo dobra decyzja i więcej stracą ci co jeszcze nie zasiali.

Opublikowano
14 godzin temu, skywalker89 napisał:

Nie ma czegoś takiego jak druga para liścieni 😜

Czepiasz się szczegółów 🙈

1 godzinę temu, Kordiuszan napisał:

-1 ,-2 przymrozki w centrum przez kilka dni,przy gruncie zrobi się -4 . Ja mam aktualnie fazę pierwszej pary liści właściwych ,kolejna druga para zaczyna się pokazywać. Ogólnie buraki w fazie liścieni -3 wytrzymują .Tylko z drugiej strony nawet jak przetrzymają w większości buraki następstwem mogą być zgorzele i pośpiechy.

Ja już kupiłem wapno koszelak i 500 kg na 1,35 daje tylko w tym roku będzie trzeba przyspieszyć wysypanie do tego saletra wapienna może to uratuje je o ile nie wymarzną

Opublikowano
1 godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał:

ale kto siał i kto się drapie, ja mam miesiąc od siewu prawie bez zabiegu i nie płaczę, w czwartek się zrobi. nie wiem z jakiego rejonu jesteś, ale PJA całe zasiane, PKR częściowo,  PWA też całe. Każdy kto mógł to siał, z tej perspektywy uważam że była to bardzo dobra decyzja i więcej stracą ci co jeszcze nie zasiali.

To po co jeden z drugim teraz się martwi o chwasty czy przymrozki i czy się nic burakom nie stanie? Wczesne siewy to najczęściej więcej kłopotów jak zysku.

Opublikowano
9 minut temu, Ulman napisał:

To po co jeden z drugim teraz się martwi o chwasty czy przymrozki i czy się nic burakom nie stanie? Wczesne siewy to najczęściej więcej kłopotów jak zysku.

Sławek tu się produkuje głównie z biegunką bo mu się nie chciało opryskać wczas x d

Opublikowano
2 godziny temu, mds212 napisał:

A wygrali CI co zasiali kolo 10 kwietnia. Buraki dopiero wychodza chwastu jeszcze brak

Akurat te co wychodzą , najbardziej wrazliwe na przymrozki, jak rozwinie liścienie to więcej wytrzymie

Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Sławek tu się produkuje głównie z biegunką bo mu się nie chciało opryskać wczas x d

W którym miejscu się produkuje? Po raz 3 pisze żeby się nie palić bo ja sam nie pryskam. Chyba że ty określenie że pierwszy raz pryskam po miesiącu odbierasz jako biegunkę. To współczuję.

Opublikowano

Jeszcze ciekawiej ..... człowiek pójdzie na pole a tam wypadniemy plac około 30 na 30 metrów. Normalnie listów kilka znalazłem uciętych bo leżały obok. Chyba jakaś chmurka z grubszym gradem . Kuj pom. U nas nie było i chyba nie ma szarka. Nie wiem co to było ale punktowo zezarlo, wycięło buraka. Pojedyńcze sztuki tam na tym placu przetrwały a i tak są pouszkadzane.