Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, miwigos napisał:

Na glinie jest za mokro , w tym roku masakra

No na glinie trzeba jeszcze poczekać albo delikatnie talerzówką i potem siew, co pole to inna sytuacja i nie ma jednego schematu

Opublikowano

stosował ktoś takie odżywanie mikro? różnica między taką mieszaniną a gotowcem to jakieś 40-50 zł na ha.

miedź 20g, mangan 40g, żelazo 94g,  cynk 56g,  molibden 8,25 g ,  bor 71g,  azot 42g, tlenek potasu 270 g, krzem 14 g. 

są to dawki mikro na ha, dzielone na dwa zabiegi

Opublikowano
13 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

stosował ktoś takie odżywanie mikro? różnica między taką mieszaniną a gotowcem to jakieś 40-50 zł na ha.

miedź 20g, mangan 40g, żelazo 94g,  cynk 56g,  molibden 8,25 g ,  bor 71g,  azot 42g, tlenek potasu 270 g, krzem 14 g. 

są to dawki mikro na ha, dzielone na dwa zabiegi

Co ty cudujesz znowu xd boru jakieś grosze a niepotrzebny molibden chcesz dawać albo azot x D ja daje 600g boru przez cały sezon + mangan i cynk i tyle ale wszystko na gnoju 

Opublikowano
2 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Co ty cudujesz znowu xd boru jakieś grosze a niepotrzebny molibden chcesz dawać albo azot x D ja daje 600g boru przez cały sezon + mangan i cynk i tyle ale wszystko na gnoju 

to są dawki jak w każdym jednym gotowcu czy to plonvit burak czy green burak, więc nie tylko ja ,, cuduje,, . a co do reszty to poczytaj sobie jakie mikro potrzebuje burak, molibden jest też bardzo ważny :] 

zresztą, pytałem czy ktoś stosuje a nie o cenne porady.

Opublikowano

Pryskać nad ranem buraki na chwasty ?koło godz 5?czy lepiej wieczorem?cały czas wieje i terminarz napięty a chwast rośnie w oczach ... Pójdzie powertwin goltix tytan wenzar i metramitron 

Opublikowano
16 minut temu, albert1991 napisał:

Pryskać nad ranem buraki na chwasty ?koło godz 5?czy lepiej wieczorem?cały czas wieje i terminarz napięty a chwast rośnie w oczach ... Pójdzie powertwin goltix tytan wenzar i metramitron 

No to goltix tytan czy metramitrom? Bo się substancje w czymś tam nakładają 

Opublikowano

oprysk na rosę zmniejsza skuteczność to na pewno, więc najlepiej by było pod wieczór. ok godziny 18 słońce fajnie schodzi i robi się książkowa pogoda na zabiegi.

co do buraków to pozazdrościć, u mnie buraki dobrze wychodzą i rzepak również. niech się dobrze pokażą rzędy to pójdzie zabieg.

Opublikowano
1 godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał:

W jakiej fazie masz ten chwast że już pryskać chcesz? W Wielkopolsce buraki dopiero wychodzą 😁

Razej większość teraz sieje, nadgorliwi juz kuku sieją

Opublikowano

Witam.

Ma ktoś doświadczenie z nawożeniem powschodowym buraków RSM32? W okolicy wiem, że jeden stosuje taki sposób i widać po burakach, że dostają "kopa". Twierdzi, że nie ma poparzeń gdy się trafi w odpowiednią pogodę i dodatkowo min. 5-7 dni po ostatnim zabiegu herbicydowym.

Ktoś coś doradzi? Kusi mnie spróbować bo i cena rsm dobra i aplikacja łatwa i dokładna.

Oczywiście mam odpowiednie końcówki do aplikacji i od lat stosuję RSM w zbożach i rzepaku. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Alio napisał:

Witam.

Ma ktoś doświadczenie z nawożeniem powschodowym buraków RSM32? W okolicy wiem, że jeden stosuje taki sposób i widać po burakach, że dostają "kopa". Twierdzi, że nie ma poparzeń gdy się trafi w odpowiednią pogodę i dodatkowo min. 5-7 dni po ostatnim zabiegu herbicydowym.

Ktoś coś doradzi? Kusi mnie spróbować bo i cena rsm dobra i aplikacja łatwa i dokładna.

Oczywiście mam odpowiednie końcówki do aplikacji i od lat stosuję RSM w zbożach i rzepaku. 

4 max 6 liść można śmiało dawać, dawałem tak parę lat.. czy dostają kopa, nie wiem, moze i troche tak, ale jak siedzą po herbicydach to też je ciężko ruszyc. Najlepiej pochmurny dzień bądź w mżawkę, ja w tamtym roku tak trafiłem 1 kawalek to super wyszlo. Ja chyba jednak widzę lepszą roznice po saletrze, dam w tym roku pogłównie 2x po 150kg w odstępie 2-3tyg od 4 liścia..  

Opublikowano

Burak to taka roślina że może dostać wszystko przedsiewnie , albo podzielone ,nie ma wielkiego znaczeniam nawet jaka forma nawozu

Opublikowano

Podobno RSM sprawdza się głównie przy suchej pogodzie. Poza tym uczulali mnie na odstęp po herbicydach z uwagi na dodatek adiuwantów i "zmiękczenie" powierzchni liści buraka. Zobaczymy. Spróbuję w tym sezonie, może  pół RSM a pół saletrą dla porównania. 

Jeszcze zobaczę. Buraki dopiero wschodzą.

Opublikowano

Ja również w tym roku powschodowo będę dawał rsm. 

Świętokrzyskie u nas Szarek już jest, jedna plantacja koledze wypadła na pagórku gdzie glinka , od dołu czarna ziemia coś tam się utrzymało. 

Opublikowano

Ja bym nie siał jakby były takie problemy, daja wam nasina na przsiw w gratisie

Opublikowano

Jak szarek zeżre buraki to nie problem , w KSC jest program pomocowy , wszyscy plantatorzy na niego sie składją , jak komuś wiatry wycieły buraki , to nasiona dostają w gratisie na przesiew