Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, PawelWlkp napisał:

Ja sieje w poplon stripp till.  Trzy wyjazdy opryskiwaczem to wszystko co mi zajmują buraki. 

W jaki poplon ?

45 minut temu, hardkor113 napisał:

Nic nie zmniejszam a wręcz przeciwnie. Na jesieni międzyplon zasianie najpóźniej jak się tylko da i wiosna tylko zrusze i zasieje.

Bez orki ? Stripp till w międzyplon?

To wszyscy stripp till Bez orki. Soli i obornika już nie stosujecie rozumiem na jesień? Czy robicie tak, że po zbożu idzie sól i obornik, wymieszane i w to międzyplon pod ekoschematy i gaec 6 ? I na wiosnę mulczowanie i siew w międzyplon?

Edytowane przez wojtek424517
Opublikowano

Nawozy ida w podsiewacz do stripp till. Obornik w sierpniu przed poplonem. Na poplon narazie szukam optymalnego rozwiązania.  Sialem rzepe oileista  ale ciężko było nawet raundapem zwalczyć na wiosnę. W tym roku facelia. Jakby lepiej to wyszło. Do tego standardowo owies. 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, PawelWlkp napisał:

Nawozy ida w podsiewacz do stripp till. Obornik w sierpniu przed poplonem. Na poplon narazie szukam optymalnego rozwiązania.  Sialem rzepe oileista  ale ciężko było nawet raundapem zwalczyć na wiosnę. W tym roku facelia. Jakby lepiej to wyszło. Do tego standardowo owies. 

Ile czego w podsiewacz dajesz? Soli nie rzucasz przed siewem? Obornik przed poplonem to gdy tylko wymieszany i strip till to nie wychodzi na wierzch ? Facelia powinna trochę przemarznąć to siew w to a Ty lecisz glifo ? Myślałem, że w mulcz siejesz z poplony . Pod ekoschemat miedzyplon to w sumie somosiewy zboża+ facelia 

Edytowane przez wojtek424517
Opublikowano

No w tym roku z racji promocji na nawozy poszlo ok 130 kg polidapu i podobnie korncali. Bez glifosatu nie da się. Rośnie za dużo wszystkiego. Obornik przywożą mi od krów to tam ziela wszelakiego. Rośnie też przedplon czyli zboże z poprzedniego roku. Owies i facelia też trochę potrafi przetrwać zimę. A z tą rzepa to wogole byl dramat. Gdy przeszedł stripp till to z tych pociętych rozlogow rosło w takim tempie ze miesiąc po siewie kwitło. Nie było tego jakos nie wiadomo ile. Ale patrzeć na to nie mogłem.  I to mimo glifostu stosowanego wiosną. 

Opublikowano
22 minuty temu, PawelWlkp napisał:

No w tym roku z racji promocji na nawozy poszlo ok 130 kg polidapu i podobnie korncali. Bez glifosatu nie da się. Rośnie za dużo wszystkiego. Obornik przywożą mi od krów to tam ziela wszelakiego. Rośnie też przedplon czyli zboże z poprzedniego roku. Owies i facelia też trochę potrafi przetrwać zimę. A z tą rzepa to wogole byl dramat. Gdy przeszedł stripp till to z tych pociętych rozlogow rosło w takim tempie ze miesiąc po siewie kwitło. Nie było tego jakos nie wiadomo ile. Ale patrzeć na to nie mogłem.  I to mimo glifostu stosowanego wiosną. 

Wnioskujesz o ekoschemat z międzyplonu rozumiem ? Poplon wgl mieszasz na wiosnę czy już tylko glifo i siew ? Ile płacicie na siewem w Strip tillu? 

Opublikowano

Robię tak już kilka lat A teraz się w międzyplony wstrzelę. 

Nie mieszam bo na lżejszej ziemi lubi się zapchać przy siewie.  I trochę mieszanie do stripp till nie pasuje.  

500 zł za ha

Opublikowano (edytowane)

Po130 kg polidapu i corncali , to są symboliczne dawki, nie na 80 ton, minimum 200 + 400 to bym nic nie mówił

Na mocnej glebie uprawa bezorkowa czy striptil nie sprawdzą się za mokra zimia

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
wojtek424517 napisał:

1 godzinę temu, PawelWlkp napisał:

Ja sieje w poplon stripp till.  Trzy wyjazdy opryskiwaczem to wszystko co mi zajmują buraki. 

W jaki poplon ?

45 minut temu, hardkor113 napisał:

Nic nie zmniejszam a wręcz przeciwnie. Na jesieni międzyplon zasianie najpóźniej jak się tylko da i wiosna tylko zrusze i zasieje.

Bez orki ? Stripp till w międzyplon?

To wszyscy stripp till Bez orki. Soli i obornika już nie stosujecie rozumiem na jesień? Czy robicie tak, że po zbożu idzie sól i obornik, wymieszane i w to międzyplon pod ekoschematy i gaec 6 ? I na wiosnę mulczowanie i siew w międzyplon?

Koniec września orka na zimę I siew poplonu z gorczycy. Jakoś strasznie duża nie urosnie a na wiosne agregat i siew. Chyba ze będzie bardzo zielono to glifo

Opublikowano

Poplon ta być dobry dla pola , a nie do dopłat, , taki do dopłat to się robiło jak się siało na we wrześniu zboże

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Po130 kg polidapu i corncali , to są symboliczne dawki, nie na 80 ton, minimum 200 + 400 to bym nic nie mówił

Na mocnej glebie uprawa bezorkowa czy striptil nie sprawdzą się za mokra zimia

To nic nie mów. Obornik do tego i poplon siany w połowie sierpnia. A nawóz siany pod rajke a nie na pale . Ile z tego co wymieszałes  jest w stanie burak znaleźć? U mnie ma wszystko pod spodem. 

Jedno pole musiałem zasiac tradycyjnie bo tam mokradz niesłychana co roku.. U mnie nie jest technologia bezorkowa że raz na jesień nie pooralem a to zupełnie inne stosunki wodno powietrzne w głębie niż w tradycyjnej uprawie.

Opublikowano

Nawóz sieje na ściernisko i sieje poplon więc jest w ziemi wymieszany, zasobności dobre, myślisz że jak siejesz mniej i przy rządku to zasobności sie nie kurczą mylisz się , siali u mnie w zeszłym roku striptolem buraki i w tym zerezygnowali za mocna ziemia i kiepskie wschody, nie na każda ziemie ta technologia

Opublikowano
1 godzinę temu, hardkor113 napisał:

Koniec września orka na zimę I siew poplonu z gorczycy. Jakoś strasznie duża nie urosnie a na wiosne agregat i siew. Chyba ze będzie bardzo zielono to glifo

Z samej gorczycy to pod ekoschemat nie składasz? Brak dwóch roślin. Chyba tak zrobię, że obornik i Korn kali/sól pod orkę jak zawszę i siew np. facelii + ?? Gorczyca odpada, bo sieję rzepak. Da radę to glifo, agregat i zasiać tradycyjnie gamą ? W okolicy brak siewnika do bezorki z rozstawem 45, sieję rzepak w strip tillu i to super wychodzi, w zeszłym roku 4,8 t/ha rzepaku. 

Opublikowano
Przed chwilą, hardkor113 napisał:

Składam dam pszenicy jarej parę kilo. U nas tak ludzie pod rolnosrodowiekowe robili zawsze i wychodziło to

I normalnie agregat i siew zwykłym w to ? Nic się nie zapycha??

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, miwigos napisał:

Nawóz sieje na ściernisko i sieje poplon więc jest w ziemi wymieszany, zasobności dobre, myślisz że jak siejesz mniej i przy rządku to zasobności sie nie kurczą mylisz się , siali u mnie w zeszłym roku striptolem buraki i w tym zerezygnowali za mocna ziemia i kiepskie wschody, nie na każda ziemie ta technologia

A ile lat nie orają pola? Albo nie ryją czym innym na 30 cm?

Co dwa lata obornik i zasobności wysokie a  ja uzupełnię je polidapem po 4 tys za tonę i Korn kali po 3 tys bo mi się skurcza odrazu. Za dwa lata oddam może w dzierżawę bo u mnie szalencow dużo i będę inwestował na górce cenowej w nawóz najdroższy w historii. 

Edytowane przez PawelWlkp
Opublikowano

U mnie facelia wyrośnięta na dobry metr+ samosiewy pszenicy , potalerzowane poczatek listopada, po 20 listopada uprawa bezorkowa na 25-27 cm, wiosną agregat aktywny i siew gamą , 2 dni przed wschodami glifosat 2,5 litra , pewnie 2 by starczyłyo 

Opublikowano

A z tym glifosatem to różnie. Czasem półtora litra zadziala A czasem nie bardzo. A faceli ile siejesz i jaki termin? Z owsem mieszasz? Chyba nic lepszego na poplon nie wymyśli się pod buraka.

Opublikowano

7-8 kg siewnikiem wcześniej bezorkowcem na 25 cm, druga roślina to pszenica to co kombajn zgubi, owies bierze za duzo wody