Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hmm to już wiem czemu znajomy mówił ostatnio o dwóch dawkach w pszenicy już teraz  🙃 pytając go czemu tak robi nie uzyskałem odpowiedzi. Nie kumam co by dało dzielenie saletry w odstępie nawet niecałego tygodnia i to przy obecnych cenach ropy 😏 

Opublikowano
31 minut temu, masa24 napisał:

ty nie kumasz , ja tez nie   ale o to wlasnie chodzi zeby robic glupoty przedstawiac to w necie i tlumaczyc to wiedzą tajemna

Chłopie deszczy nie zapowiadają do końca marca.. więc co do rzepaku ma w 100 % racje aby już siac póki ma jak się rozpuścić 

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Tez tak patrzę kurczę tu na Hektar wiedzy sraczka i dwie dawki N już rozsiane i po rzepaku i pszenicy . Jasny gwint 

Zawsze uważałem go za frajera co ciągnie kasę i sie potwierdziło. Opiera się o własny ogródek. Ja jeszcze nic azotu nie dałem, dzis w nocy - 12 było, jutro ma jeszcze zimniej. 

O jaki model pogodowy on opiera się to też śmieszne. 

Screenshot_20220303_070004_com.google.android.youtube.jpg

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, yacenty napisał:

serio? wierzysz w prognozę dłuższą niż 72h?

Tym razem sie sprawdzi, oby w kwietniu coś padało

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)

Raczej nikt nie podał całego azotu w normalnej pszenicy ,  na taką w 1-3 liście to może by był dobry pomysł, przy niskim nawożeniu

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)

U mnie w pon tydzień będzie od podania N na rzepak, od środy ma być cieplej. Dzien po podaniu N napadało z 2cm śniegu. Myślę że będzie dobrze. Dzisiaj było -8 jutro rano zapowiadają ponad 10 mrozu. 

Edytowane przez XTRO
Opublikowano (edytowane)

Witam 

Czy jakoś idzie podratować tą pszenice? Siew zbyt płyt i posucha przy wschodach. Ziemia ciężka, na piaskach przy takim siewie normalnie to wygląda. 

IMG_20220308_151941.jpg

IMG_20220308_152015.jpg

Edytowane przez staszek87
Opublikowano

U nas na wschodzie to jaka jesień byla taka i wiosna widzę, zimno i mokro przynajmniej u nas, nic nie rośnie a zapowiadają przymrozki jeszcze dobre 2 tygodnie, azot podany ale rzepaki marne, pszenicę nie za ciekawe ta po kukurydzy z listopada to przez to zimno jeszcze się nie pokazała na wierzch póki co szpilka pod ziemią, strasznie się to zapowiada 

• Like 2
Opublikowano

W poniedziałek rozsiałem Saletrzak bo nie udało mi się wcześniej leżałem chory i dzisiaj jak byłem to leży jeszcze ;/ Dzisiaj był mróz w nocy -5 i teraz tak kilka dni ma być więc może słońce i mróz go trochę rozpuszczą ale bez jakiejkolwiek wody cienko to widzę ;/

Opublikowano
Dnia 9.03.2022 o 17:54, przemekaerox napisał:

Temat nie na czasie, ale może ktoś doradzi co do odchwaszczania jesiennego w pszenicy. W poprzednim sezonie zrobiłem 2 litry chlorotoluronu + dff i pełnooo miotły teraz na polu jest rzepak i fusilade forte 1L nie zwalczył życicy. Na polu problemem jest miotła i coraz więcej życicy ( pomijam dwuliścienne ) Flufenacet w nie tak końskich dawkach jak teraz wszyscy stosują próbowałem i nie było świetnych rezultatów. Nastawiam się teraz na Boxer, ale widzę, że nie bierze on życicy...? Co dodać do Boxera jakiś zabieg z "górnej półki" na tą życice i dwuliścienne?  Czy mimo wszystko testować flufenacet i podejść pod 250gram tej substancji?  

Na jesieni możesz dać 250 g flufenacetu lub mieszankę flufenacet 120-250 g + aklonifen 900 g (przedwschodowo, to jest końska dawka). Inna opcja, na wiosnę pełna dawka Atlantis Star. A jak dużo tej życicy? Jak dużo, na jesieni daj dodatkowo oprócz zabiegu wiosennego celem zwalczenia miotły 120 g flufenacetu lub 2 l Boxera (oczywiście może być z DFF) a na wiosnę Atlantis.

Opublikowano

Panowie, spokojnie, osobiście rozsialem saletrę 2 marca wtedy jeszcze było dużo wilgoci w ziemi i jak zszedł mróz w dzień to ona leżała na bardzo mokrej ziemi na drugi dzień jej nie było. Mimo że ciągle w nocy przymrozki to w dzień na słońcu czuć ciepło, pszenica ku dawno puszcza nowe białe korzonki. A teraz może być różnie jeśli się ociepli a nie zacznie padac deszcz to saletra już za szybko się nie rozpuści. 

Opublikowano

No i dobrze zrobiłeś, teraz czekać na ciepło i opady

Opublikowano

Ja oglądam hektara ale mimo jego zaleceń nie rozsialem azotu jescze nic na zboża, tylko dwa kawałki tam gdzie zawsze problem z wjazdem to przy -8 poszedł saletrzak, który i tak się jescze nie rozpuścił - dwa tyg u mnie sucho i pod koniec miesiąca prognoza na pierwszy deszcz. Może pod koniec przyszłego tygodnia zacznę rozsiewać, na wszystko idzie saletrzak.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v