Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
57 minut temu, sadownik12 napisał:

Powiem wam, że pszenice to fioletowe się zrobiły i to tak fest 🤔. Jak na pole spojrzałem z daleka to aż się przestraszyłem, bo jakby pole gołe. A ta kolor zmieniła. Ciekawe 🤔. Jęczmieniowi czy psieżytu nic.

Norma. Wegetacja trwa od dobrych 3 tyg, od tyg mamy temperatury które całkowicie zblokowały składniki więc nie ma się co dziwić że wszystko jest głodne.

Opublikowano
14 godzin temu, miwigos napisał:

I on mąke robi , niemożliwe

może z tą mąką przesadziłem, ale największym problem w tym nawozie było to, że strasznie słabo się zsypywał. Jeszcze będę go rozsiewał na kukurydzę to podrzucę tutaj zdjęcia jak to wygląda.

Opublikowano

Zaczepiaj pług i oraj wszystko, nic z tego nie będzie. 

A na poważnie idź do apteki kup stoperan lub maść na ból d*py i nic nie rób. Kilka lat temu śnieg leżał przez miesiąc po pierwszej dawce i było dobrze. 

Opublikowano
5 godzin temu, Mark252a napisał:

Panowie,w piątek rozsialem saletrzak na pszenice, dzisiaj mróz i snieg.Mroz pewnie jeszcze bd się utrzymywał jakieś 2  tyg w.I co z azotem? Na marne.?

Tylko się cieszyć że tak trafiłeś. Azot się nie ulotni jak jest mróz. A jak zacznie puszczać to od razu w glebę pójdzie razem z wodą z roztopionego śniegu.

Opublikowano

Ponoć saletra w anwilu wegług nowego cennika po  6100,  po nowych cenach gazu producent mówi że za tyle powinien sprzedawać. Przedstawicielka przekazała że nie będzie produkcji po tej cenie gazu.

Opublikowano

Temat nie na czasie, ale może ktoś doradzi co do odchwaszczania jesiennego w pszenicy. W poprzednim sezonie zrobiłem 2 litry chlorotoluronu + dff i pełnooo miotły teraz na polu jest rzepak i fusilade forte 1L nie zwalczył życicy. Na polu problemem jest miotła i coraz więcej życicy ( pomijam dwuliścienne ) Flufenacet w nie tak końskich dawkach jak teraz wszyscy stosują próbowałem i nie było świetnych rezultatów. Nastawiam się teraz na Boxer, ale widzę, że nie bierze on życicy...? Co dodać do Boxera jakiś zabieg z "górnej półki" na tą życice i dwuliścienne?  Czy mimo wszystko testować flufenacet i podejść pod 250gram tej substancji?  

Opublikowano

Panowie z racji na zaistniałą sytuację mam dostępny tylko saletrosan 26 do 300 kg na hektar oraz 100 kg saletry. Rozsypywać będę dopiero w poniedziałek (brak czasu praca na etacie). Doradzcie proszę jak najlepiej to zastosować? Najpierw saletrosan potem saletra czy odwrotnie a może wszystko odrazu? 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, leszczyk674 napisał:

Panowie z racji na zaistniałą sytuację mam dostępny tylko saletrosan 26 do 300 kg na hektar oraz 100 kg saletry. Rozsypywać będę dopiero w poniedziałek (brak czasu praca na etacie). Doradzcie proszę jak najlepiej to zastosować? Najpierw saletrosan potem saletra czy odwrotnie a może wszystko odrazu? 

Na pierwszą dawkę na pewno saletrosan na drugą saletra albo saletrosan i saletra

możesz na części pól dac na 1 i 2 dawkę saletrosan a na pozostałej części na n1 saletrosan a na n2 saletrę

Nie wiem ile masz tego nawozu i na jakim areale chcesz go zastosować

Edytowane przez Jarek22B
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v