Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
16 godzin temu, Piffpaff napisał:

dziś poszła saletra tylko na pszenicę siana w listopadzie a z resztą czekam, do 10 marca zapowiadają przymrozki w nocy, w dzień do +5 i bez opadów. Zastanowię się jeszcze w sobotę czy cis się zmienia, jeśli będą opady dopiero tuszami z resztą. dziś warunki super, najgorsze miejsca zrobione bez najmniejszej koleiny

Poco tak się spieszyć z saletrą jak zima do 16 marca w nocy - 4 w dzień do + 3 .  Zamojskie trzeba poczekać do 20 marca co będzie dalej .

• Haha 1
Opublikowano

A co ona w ziemi zginie, niech czeka , nie wiadomo kiedy popada

Opublikowano

Patrząc na kurs złotówki i cenę ropy na rynkach to zaraz paliwo będzie po 7 - 8 zł. Wczoraj ropa + 10% dziś już 6% 🥶,  a dolar po ponad 4.30 😟. Putin to debil, mam nadzieję że go ktoś odstrzeli. Ta wojna zaczyna być straszna.

LANDSCAPE_840.jpg

nWoJZpeI.jpg

Opublikowano
16 minut temu, miwigos napisał:

A co ona w ziemi zginie, niech czeka , nie wiadomo kiedy popada

To nie to że zginie tylko że ziemia zamarza i odmarza ale nie całkowicie i podany teraz azot przyspiesza wegetację . Mróz urywa korzenie rośliny roślinie jak w pszenicy i rzepaku .

Opublikowano
21 minut temu, galan99 napisał:

To nie to że zginie tylko że ziemia zamarza i odmarza ale nie całkowicie i podany teraz azot przyspiesza wegetację . Mróz urywa korzenie rośliny roślinie jak w pszenicy i rzepaku .

Jak ziemia nie rozmarza, to azot będzie się ulatniał do atmosfery, a w tej chwili rozmarza na 2-3 cm i zamarza z powrotem. Po drugie, przy ujemnych temperaturach azot nie przejdzie transformacji. Czyli podsumowując - straty wysokie, a dostępność będzie i tak conajmniej tydzień po tym, jak temperatury wzrosną

Opublikowano
47 minut temu, jahooo napisał:

Jak ziemia nie rozmarza, to azot będzie się ulatniał do atmosfery, a w tej chwili rozmarza na 2-3 cm i zamarza z powrotem. Po drugie, przy ujemnych temperaturach azot nie przejdzie transformacji. Czyli podsumowując - straty wysokie, a dostępność będzie i tak conajmniej tydzień po tym, jak temperatury wzrosną

Ale ulatnia to się chyba tylko forma amidowa - przynajmniej w takich ilościach że mogą być znaczne straty. 

Jak chodzi o straty firmy azotanowej to bardziej chodzi o wymywanie chyba 

Opublikowano

W ubiegłym sezonie na kawałku działki kilkanaście arów dopiero w początek maja poszła cała dawka N bo wcześniej nie dało się wjechać i wizualnie nie różniła sie od reszty działki oczywiście na początku b.różnica. Spokojnie czekam na cieplejsze dni.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Andpol napisał:

W ubiegłym sezonie na kawałku działki kilkanaście arów dopiero w początek maja poszła cała dawka N bo wcześniej nie dało się wjechać i wizualnie nie różniła sie od reszty działki oczywiście na początku b.różnica. Spokojnie czekam na cieplejsze dni.

pod warunkiem że jest pokrzewiona itd. Wizualnie może nie widać ale co z plonem? Bo dla mnie każdy kg na minus to tylko strata. Pod zamościem płaczą że mokro... Jakoś u mnie jeździ się bez problemu nad ranem. Ale tu widać też inne różnice. Ja mam wszystko po głęboszu, a u innych się pola błyszczą od wody na górze 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

Co wy sie tak boicie siać, niema na co czekać, marzec będzie suchy

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, na 2 tygodnie u mnie w Wlkp deszczu nie widać. Saletra rozsiana, przynajmniej złapie trochę wilgoci, przy takiej pogodzie za tydzień w ścieżkach będzie się kurzyć, a w nocy przymrozki do - 4, więc pogoda na pierwszą dawkę saletry moim zdaniem dobra. Dodam, że wegetacja zbóż ruszyła w pełni, białe korzonki na dobre kilka cm. 

Edytowane przez driver24
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, driver24 napisał:

Dokładnie, na 2 tygodnie u mnie w Wlkp deszczu nie widać. Saletra rozsiana, przynajmniej złapie trochę wilgoci, przy takiej pogodzie za tydzień w ścieżkach będzie się kurzyć, a w nocy przymrozki do - 4, więc pogoda na pierwszą dawkę saletry moim zdaniem dobra. Dodam, że wegetacja zbóż ruszyła w pełni, białe korzonki na dobre kilka cm. 

Dobrze mówisz na pierwszą dawkę pogoda sprzyjająca.

A co byś zrobił z dobrze rozkrzewioną pszenicą? Bo mam taką sytuację. Siana w terminie optymalnym, wegetacja ruszyła ale końca fazy krzewienia to daleko.  Nie chcę jej jeszcze bardziej rozkrzewiać.

Wstrzymać się tak do 20 marca?

Opublikowano
14 godzin temu, disel16v napisał:

Co na Stokłosę stosujecie? 

Zerknij na kanał YT do wojkep, on walczył ze stokłosa. 

@yacenty ile dajesz l rsm 32 na n1 na dobrze rozkrzewione pszenice

14 godzin temu, disel16v napisał:

Co na Stokłosę stosujecie? 

Zerknij na kanał YT do wojkep, on walczył ze stokłosa. 

@yacenty ile dajesz l rsm 32 na n1 na dobrze rozkrzewione pszenice

Opublikowano
2 godziny temu, rafal3939 napisał:

zależy gdzie pod zamościem, z rana wczoraj -8 było, dzisiaj kolega pszenice siał i nic sie nie lepiło

ta, u nas 3 dzień w nocy mróz i w dzień nie ma mowy o robieniu uprawy w polu bo zamroź trzyma, sam miałem talerzować ale nie będę zamarzniętej ziemi talerzował. Z góry robi sie maź a głębiej twardo

Opublikowano
47 minut temu, ENDRIUROL napisał:

to chyba wiechlina. przezyla po zimie. czym to na wiosne w pszenicy tanio ale najwazniejscze skutecznie zwalczyc. byl na zime bizon

Na pewno nie wiechlina, a na 99% stokłosa

Opublikowano
1 godzinę temu, Szymon94 napisał:

Dobrze mówisz na pierwszą dawkę pogoda sprzyjająca.

A co byś zrobił z dobrze rozkrzewioną pszenicą? Bo mam taką sytuację. Siana w terminie optymalnym, wegetacja ruszyła ale końca fazy krzewienia to daleko.  Nie chcę jej jeszcze bardziej rozkrzewiać.

Wstrzymać się tak do 20 marca?

Ja osobiście na taką pszenicę w wjeżdżałbym z azotem i nie czekał, ale bez szaleństwa z dawka, żeby nadmiernie nie zagęszczać. Zależy też jaki rejon i jakie prognozy pogody. Też kwestia formy azotu. Nie głupim nawozem w takiej sytuacji byłby saletrosan. W moim przypadku również pszenica rozkrzewiona, rozsiewałem saletrę bo taki nawóz miałem kupiony. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v