Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, galan99 napisał:

No nie wierzę że taka może być pogoda w Polsce zróżnicowana ładna pszenica .

W Zamojskim to 1,5 miecha jeszcze trzeba  czekać .

Aby przymrozek był i rura. Co roku tak się robi. Duży traktor. Po jednym bagu do rozsiewacza i idzie normalnie. W tamtym roku też tak się wydawało, zaczęło ścinać o północy, ruszyłem od razu, do 9 wysiałem co wtedy chciałem i już się mazało mocno. 

Opublikowano

w prognozie długoterminowej zapowiadają ocieplenie a ok 20 marca mrozy ciekawe na ile się to sprawdzi. u mnie woda ładnie wsiąka więc czekam aż da się w jechać bo jedyny sensowny mróz ok -4 zapowiadają w niedzielę więc sobie odpuszczę bo sąsiedzi ia tak dostaną zawału że już coś sieje a jeszcze w niedzielę to do proboszcza zadzwonią i po co mi to hehe

• Root Admin
Opublikowano

u mnie tak sucho ze jeździłem bez przedniego napedu i nic nie nabierało na opony, zwykle po pierwszym nawozie sprzątałem droge z błota, dziś nie musiałem

Opublikowano

@yacenty tu napiszę, przeczytasz usuń mój post.

Za każdym razem gdy widnieje na górze reklama BlueN gdy klikam w powiadomienie na jej tle to wyłapuje jako otwarcie reklamy, to samo powiadomienie mogę i 10 razy klikać, za każdym razem otworzy reklamę.

Gdy kliknę w inne  leżące poniżej tej reklamy jest ok.

Android, chyba 11, Google Chrome 

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, mysza103 napisał:

A dopiero co pisałeś że przymrozków u ciebie nie ma i nie wiadomo kiedy się wjedzie 

3 dni ciepła i wiatru, dziś we Wrocławiu było 14.5stopnia C

20220210_160054.jpg

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pawelJD napisał:

Nie zdążyłem po późnym siewie pszenicy ozimej z wjazdem z herbicydem. Czy stosownym jest teraz wykorzystanie tej mieszaniny mianowicie chlorotoluron+dff czy lepiej poczekać do marca i wjechac z typowo nalistnym środkiem?

W jakiej fazie są rośliny i chwasty. To rozwiązanie silniej działające doglebowo, jak chwasty małe i jest możliwość dotarcia herbicydu do gleby to można próbować.

Opublikowano

Panowie przyszły mi wyniki gleb i na jednej działce 2ha mam niski poziom fosforu i bardzo wysoki poziom potasu i magnezu, pH 6.2 Czy jest sens dodać do zabiegów fosfor dolistnie? Nie jestem zwolennikiem dokarmiania makroskładników ale czy w tym wypadku może to mieć sens?

• Root Admin
Opublikowano
20 minut temu, Krzysiukov napisał:

Nie za wcześnie ? Ja planuję dać po 100 kg.

u nas wszystko rośnie, jutro i w sobote ma padać, to się pięknie rozpuści, przede wszystkim zależało mi na kredzie pod kuku, a jak już podpiąłem rozsiewacz to zrobiłem wszystko

• Root Admin
Opublikowano
Piffpaff napisał:

Panowie przyszły mi wyniki gleb i na jednej działce 2ha mam niski poziom fosforu i bardzo wysoki poziom potasu i magnezu, pH 6.2 Czy jest sens dodać do zabiegów fosfor dolistnie? Nie jestem zwolennikiem dokarmiania makroskładników ale czy w tym wypadku może to mieć sens?

jak masz niski to ile musiałbyś litrów wylac? zasuwaj do sklepu po fosforan i już

Opublikowano
2 godziny temu, STIG13 napisał:

Aby przymrozek był i rura. Co roku tak się robi. Duży traktor. Po jednym bagu do rozsiewacza i idzie normalnie. W tamtym roku też tak się wydawało, zaczęło ścinać o północy, ruszyłem od razu, do 9 wysiałem co wtedy chciałem i już się mazało mocno. 

Ciagnik 7.5t to na -6 potrafił się przewalać jak spadał z ścieżki. 

1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Na start możesz dać z miktoelementami. Sam będę dawać 10zł nie majątek. 

Opublikowano
10 godzin temu, yacenty napisał:

3 dni ciepła i wiatru, dziś we Wrocławiu było 14.5stopnia C

o chłopie, u mnie taka gleba na oranym to może będzie za miesiąc, jak tu wszyscy będą gadać o skracaniu i T1, to ja będę z azotem pewnie wyjeżdżał

wczoraj z drewnem w uliczce zrobiłem koleiny na 20cm , mimo że w uliczce metr kamienia pod spodem, a na polu dziś rano po stopie zostaje odcisk na 6-7cm głębokości

• Like 1
Opublikowano

A u nas nikt nie zasieje wcześniej jęczmienia jak początkiem kwietnia , wszyscy się boją że wymarznie , ładnie musi sypać taki wczesny 🤔 

Opublikowano

Jutro pszenica była w planach ale dziś ma 10mm spaść więc wczorajsze ruszenie ziemi tylko bałaganu by zrobiło więc czekam dalej

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v