Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja też mam Duet na start w pszenicy i pszenżycie na t1 a na T2 mam tebukonazol i wcześniej kupiony prochloraz w dobrej cenie to wystarczy więcej szkoda inwestowac przy tych cenach zboża a chemii 

Opublikowano

A Inputy, Rewyfleksy, Dolary, Sokoły, nikt nie ma zamiaru stosować ?? 😎

Opublikowano (edytowane)

Hmm, może by kupić turbo pak i z niego zostawić plexeo na t2+azo, a w miejsce plexeo dać tebukonazol i prochloraz bądź sam prochloraz. 

Jak się ma duet na start do chorób podstawy? Ciepła zima i pszenica po kukurydzy większą presja i nie wiem co było by lepsze duet czy opcja wyżej. Dodam że duet formulacja SC także nie powala. 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
malinalbe napisał:

zapomniałem dodać że dawałem zwiększoną i tak jak etykieta pisze na duett i nie widziałem rządnej różnicy zero grzybów . Przynajmniej u mnie tak było

chyba nie mogę do Ciebie wysłać wiadomości

Opublikowano
3 godziny temu, Tigon napisał:

Hmm, może by kupić turbo pak i z niego zostawić plexeo na t2+azo, a w miejsce plexeo dać tebukonazol i prochloraz bądź sam prochloraz. 

Jak się ma duet na start do chorób podstawy? Ciepła zima i pszenica po kukurydzy większą presja i nie wiem co było by lepsze duet czy opcja wyżej. Dodam że duet formulacja SC także nie powala. 

A jaka formulacja "powala" ??? 🤔

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem ile w tym prawdy ale środki SC mają mniejsze zdolności do działania systematycznego w roślin, środki w niej zawarte działają głównie kontaktowo, a formulacja ew czy EC pozwala lepiej wnikać substancji w głąb rośliny. I nie wiem czy czasem SC to nie jest bardzo drobno zmielony pył wymieszany z lepikiem/ wspomagaczem  itp

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
3 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

unix zawsze dawałem 0.6 li, ale ja mam zawsze po rzepaku albo po soi. natomiast zamiast metkonazolu ja dawałem tebu, ale 200 g. to pewnie też zrobi różnice w porównaniu do 60 albo 50 g metkonazolu.

Nie patrz na gramy tylko na to co jest pełna dawka. 60g metko to jest pełna dawka i na pewno odpowiada 200g tebu. Oczywiście t1 to nie t2 ale ochrona liścia zaczyna się od t1. Tebu i metko tak naprawde zabezpiecza przed rdza. Przed septorioza i dtr nie bardzo. Ale nie ma idealnego rozwiazania. Metko ciut lepsze od tebu na septoriozę,tebu za to daje minimalna ochronę przed dtr,a metko prawie wcale. Z tych 2 to chyba lepiej dodać do t1 metko. Brak pokrycia dtr nie jest az takim problemem bo unix powinien tutaj trochę zadziałać. Chociaż to aptekarstwo,  bo pewnie oba triazole tak samo sie spisza. Oczywiście prioto najlepsze ale to warto dać na t2, a powtarzanie substancji w kolejnych zabiegach jest bez sensu. Żeby wzmocnić t1 do unixa całkiem fajnie uzupełniłby prochloraz (takie 250-300g). Dorzuciłby ochrony podstawy I zabezpieczyl przed septoriozą i dtr.  Jak ktoś ma pszenicę na 10t to może dać unix, tern i boskalid 😀

Opublikowano
14 minut temu, Tigon napisał:

Nie wiem ile w tym prawdy ale środki SC mają mniejsze zdolności do działania systematycznego w roślin, środki w niej zawarte działają głównie kontaktowo, a formulacja ew czy EC pozwala lepiej wnikać substancji w głąb rośliny. I nie wiem czy czasem SC to nie jest bardzo drobno zmielony pył wymieszany z lepikiem/ wspomagaczem  itp

Jeden z najlepszych triazoli od BASF,u - epoksykonazol, zawsze był formułowany w SC. (Opus, Brio, Swing) Jedynie w mieszaninie z morfolinami była formulacja EC.

8 minut temu, krychu napisał:

Boskalid idzie dostać solo?

Jest Royalty od "icków" (sharda) 😉 Cantus od BASF chyba niedostępny w PL.

Opublikowano

Royalty też nieosiągalny przynajmniej tak mi babka odpowiedziała. Poza rejestracja można kombinować. 

1 godzinę temu, odrion napisał:

Nie patrz na gramy tylko na to co jest pełna dawka. 60g metko to jest pełna dawka i na pewno odpowiada 200g tebu. Oczywiście t1 to nie t2 ale ochrona liścia zaczyna się od t1. Tebu i metko tak naprawde zabezpiecza przed rdza. Przed septorioza i dtr nie bardzo. Ale nie ma idealnego rozwiazania. Metko ciut lepsze od tebu na septoriozę,tebu za to daje minimalna ochronę przed dtr,a metko prawie wcale. Z tych 2 to chyba lepiej dodać do t1 metko. Brak pokrycia dtr nie jest az takim problemem bo unix powinien tutaj trochę zadziałać. Chociaż to aptekarstwo,  bo pewnie oba triazole tak samo sie spisza. Oczywiście prioto najlepsze ale to warto dać na t2, a powtarzanie substancji w kolejnych zabiegach jest bez sensu. Żeby wzmocnić t1 do unixa całkiem fajnie uzupełniłby prochloraz (takie 250-300g). Dorzuciłby ochrony podstawy I zabezpieczyl przed septoriozą i dtr.  Jak ktoś ma pszenicę na 10t to może dać unix, tern i boskalid 😀

Basf miał 3x powtarzany epoksykonazol i jakoś to działo 

Opublikowano
8 godzin temu, boogie7 napisał:

Jeden z najlepszych triazoli od BASF,u - epoksykonazol, zawsze był formułowany w SC. (Opus, Brio, Swing) Jedynie w mieszaninie z morfolinami była formulacja EC.

Jest Royalty od "icków" (sharda) 😉 Cantus od BASF chyba niedostępny w PL.

"icków" to znaczy kto

Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

"icków" to znaczy kto

Sharda, Usrael

10 godzin temu, Tomek90 napisał:

Royalty też nieosiągalny przynajmniej tak mi babka odpowiedziała. Poza rejestracja można kombinować. 

Basf miał 3x powtarzany epoksykonazol i jakoś to działo 

Jest oficjalna rej. Royalty w rzepaku ozimym, w dawce 0,5 kg/ha. Dostępny w PL ma być, w jakiejś hurtownii w mazowieckiem podobno 🤔

Opublikowano

Pszenica po kukurydza, zaprawiona systiva, nawożenie na 8t. Na T1 planuje duet na start w trochę większej dawce, na t2 priaxor, a na t3 dawałem tebu+prochloraz, którego już nie mam. Czy teraz na t3 dać same tebu czy coś dorzucić?

Opublikowano

A dlaczego Kolega nie ma prochlorazu, skoro u niego się sprawdzał ??

Opublikowano
tommy66692 napisał:

W tym roku nie ma sensu pryskać

Też się mocno zastanawiam jak podejść do ochrony, w magazynie leży jeszcze pszenica od żniw i tylko traci na wartości, żadnych środków jeszcze nie kupiłem, N też czekam na wiosnę więc jeśli tendencja spadkowa się nie odwróci to pszenica w tym roku eko

• Sad 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v