Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rolnicy dostają  sraczki by siać nawozy .

Rolnicy z niecierpliwością czekają na możliwość wcześniejszego nawożenia azotem

Rolnicy z niecierpliwością czekają na nowe prawo, które dopuści możliwość wcześniejszego, wiosennego nawożenia pól azotem, czy przed ustaloną obecnie na sztywno datą 1 marca. Kiedy nowe przepisy - o których mówi się już od co najmniej pół roku - wejdą wreszcie w życie?

https://www.agrofoto.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/rolnicy-z-niecierpliwoscia-czekaja-na-mozliwosc-wczesniejszego-nawozenia-azotem,127269.html

Opublikowano

1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał:
1 godzinę temu, odrion napisał:

Czy ktoś porównywał T3: 125g tebu + 30 metko vs 250g tebu?  Ktoś kiedyś wrzucał badania, że na fusarium najlepiej sprawdziły sie tebu, metko i prochloraz. Z tym, że tebu było 125g a metko 72g. Z jednej strony wiadomo, że mieszanina powinna być skuteczniejsza, ale patrząc na dawki to połowa dawki tebu już zrobiła bardzo dobrą ochronę. 

ja stosowałem zawsze tebukonazol. ktoś tu jakiś czas temu dobrze napisał, że dawki metkonazolu są mocno zaniżone. raz w rzepaku na t1 dałem sam metkonazol w dawce ulotkowej. może to przypadek, wiele innych błędów, ale rzepak grzyb zjadł. może się mylę, ale tak mała dawka metkonazolu mnie odstrasza. wolę pełną dawkę tebu czyli 250 g. jeśli miałbym ulepszać taka mieszaninę dołożyłbym prochloraz. substancja z innej grupy, nie nakładającą się a działająca równolegle. można to porównać do antybiotyków, nikt do amoksycycliny nie dokłada ampicyliny, a gentamycyne albo fluorochinolony. tym bardziej, że prochloraz działa wgłębnie i powierzchniowo, nie wchłania się, będzie uzupełniał działanie systemiczne triazoli.

Na pewno Tebu+Prochloraz byłaby najlepszą opcją. Niestety nie mam już prochlorazu i nie chce mi się bawić w kupowanie po olx. Tutaj w sumie to takie akademickie rozważania, bo na pewno opcja 30g metko+125g tebu czy 250g tebu zapewnią odpowiednią ochronę, jeżeli T2 będzie odpowiednia i zaaplikowana we właściwym momencie.

Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał:

Rolnicy z niecierpliwością czekają na nowe prawo, które dopuści możliwość wcześniejszego, wiosennego nawożenia pól azotem, czy przed ustaloną obecnie na sztywno datą 1 marca. Kiedy nowe przepisy - o których mówi się już od co najmniej pół roku - wejdą wreszcie w życie?

https://www.agrofoto.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/rolnicy-z-niecierpliwoscia-czekaja-na-mozliwosc-wczesniejszego-nawozenia-azotem,127269.html

Mam wrażenie że taka informacja "przez przypadek" wyszła z kręgów nawozowych/rządowych aby przymusić rolników do kupna drogich nawozów 🤔, a że w projekcie niby konsultowanym razem z rolnikami (organizacje to nie rolnicy a grupy interesów raczej) jak byk pisze o średniej amplitudzie 3 bodajże 5 stopni to już wszyscy "uraa", będzie można wciskać rolniakowi drożyznę i banialuki jak ta lala. Druga sprawa że amplituda dobowa 3 stopnie to będzie ogłaszana przez IMGW i dopiero po publikacji (która notabene będzie z poślizgiem 3-7 dni jak nic) dopiero będzie wiążąca dla rolników, a nie pogoda wg. interii czy na prywatnej stacji pogodowej. W praktyce i tak dopiero w 3. dekadzie lutego dałoby się wjechać z azotem jeżeli urząd zawczasu pozwoli... ale wszelkie pogody mówią raczej o tym że będzie tak jak co roku bo idzie ochłodzenie i śnieg nawet (pod koniec lutego widzę w 4 różnych pogodach u raczej temperatury poniżej 3 stopni niż takie powyżej 5- ale jak Polska szeroka tak górale różnie przepowiadają).

Opublikowano
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

ja stosowałem zawsze tebukonazol. ktoś tu jakiś czas temu dobrze napisał, że dawki metkonazolu są mocno zaniżone. raz w rzepaku na t1 dałem sam metkonazol w dawce ulotkowej. może to przypadek, wiele innych błędów, ale rzepak grzyb zjadł. może się mylę, ale tak mała dawka metkonazolu mnie odstrasza. wolę pełną dawkę tebu czyli 250 g. jeśli miałbym ulepszać taka mieszaninę dołożyłbym prochloraz. substancja z innej grupy, nie nakładającą się a działająca równolegle. można to porównać do antybiotyków, nikt do amoksycycliny nie dokłada ampicyliny, a gentamycyne albo fluorochinolony. tym bardziej, że prochloraz działa wgłębnie i powierzchniowo, nie wchłania się, będzie uzupełniał działanie systemiczne triazoli.

Mimo ze sa triazolami to jednak inne substancje...

To jesli epoksykonazol był spoko, to rozumiem ze dawałeś tebukonazol bo miał więcej substancji aktywnej?  🤦‍♂️ Przykład przy liściu pszniecy.

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Kto dostaje sraczki? Jak dla mnie zima powinna przyjść i do połowy marca w domu się powinno siedzieć 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tego by chcieli wszyscy rolnicy w Polsce

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
26 minut temu, miwigos napisał:

Tego by chcieli wszyscy rolnicy w Polsce

ja tam nie lubię mrozów, a i wolnego też z tego względu by nie było (zwierzęta)... Co do nawożenia- to nie wiem kto tutaj chce się sprędać, aby w lutym sypać nawóz. W poprzednim roku dawałem pierwszą dawkę w drugiej połowie marca, rok wstecz też i jakoś nie widzę powodów do szybszego azotowania upraw... Co innego gnój pod jare (po żniwach na rżysko mi nie pasi bo dwa razy robotę by trzeba było robić- bez sensu wywalać na pryzmę, aby brać potem z pryzmy rozrzucać). Natomiast mróz u zachodnich sąsiadów, jak najbardziej- ale taki sam najlepiej jaki obecnie został przez Matkę Naturę sprezentowany w podzięce za uczynki na wschodzie.

• Like 1
Opublikowano
Tomek90 napisał:

2 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

Mimo ze sa triazolami to jednak inne substancje...

To jesli epoksykonazol był spoko, to rozumiem ze dawałeś tebukonazol bo miał więcej substancji aktywnej?  🤦‍♂️ Przykład przy liściu pszniecy.

epoksykonazol dawałem na t1, potem protiokonazol, ale obecnie unix + tebukonazol. na T2 priaxor, a na T2 tebukonazol. przy tym ostatnim mógłbym dodać metkonazol, przy zmniejszonej dawce tebu, ale jakoś szkoda mi pieniędzy. może to błąd, ale problemów z fuzarioza nie mam. co do różnicy w substancjach, oczywiście są, jak i w np apicylinie i amoksycyclinie, lub gentamycynie i streptomycynie, nie zmienia to faktu, że mieszanin z tej samej grupy antybiotyków się nie robi, bo nie przyniesie to zadowalających efektów. być może tych zasad w doborze fungicydów nie stosuje się, nie jestem chemikiem rolnictwa. jednak gdy dobieram mieszaniny staram się stosować zasady z farmakologii.

Opublikowano

U mnie idzie od dwóch lat Unix i poprostu pszenice wkońcu zaczęły sypac powyżej 7 ton. Wcześniej dawałem prochloraz i było poniżej 7 nawet po rzepaku. Oczywiście pszenica po pszenicy niestety nie dała 7 ton. Przy takim przedplonie nie wiem co bym musiał dać aby 7 się pojawiło.

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, jahooo napisał:

Jak dla mnie, może przyjść teraz -20 w Niemczech i we Francji i potrzymać do połowy kwietnia, może by niektórzy przejrzeli na oczy w tym europarlamencie

Zamówienie przyjęte !

• Haha 1
Opublikowano

Planuje pod koniec tygodnia podać KornKali na pszeniczke bo mam niski potas, jeśli tylko sprawdzi się pogoda bo ma coś tam przymrozić, jak myślicie można już na inne oziminy wysiać kizeryt czy czekać do połowy lutego?

Opublikowano
16 minut temu, EmilPlayP napisał:

Planuje pod koniec tygodnia podać KornKali na pszeniczke bo mam niski potas, jeśli tylko sprawdzi się pogoda bo ma coś tam przymrozić, jak myślicie można już na inne oziminy wysiać kizeryt czy czekać do połowy lutego?

Jeśli stanowiska przepuszczalne wstrzymał bym się z magnezem do lutego

Opublikowano (edytowane)

Poleci mi ktoś jakiś  tani fungicyd po łubinie jak i po ugorze o ile jest sens dawać przy plonie max 5 ton, jak i pszenica po pszenicy gdzie trzeba by coś dać?

Edytowane przez Axd529
Opublikowano
WiesiekTraktorzysta napisał:

8 minut temu, galan99 napisał:

Mam wrażenie że taka informacja "przez przypadek" wyszła z kręgów nawozowych/rządowych aby przymusić rolników do kupna drogich nawozów 🤔, a że w projekcie niby konsultowanym razem z rolnikami (organizacje to nie rolnicy a grupy interesów raczej) jak byk pisze o średniej amplitudzie 3 bodajże 5 stopni to już wszyscy "uraa", będzie można wciskać rolniakowi drożyznę i banialuki jak ta lala. Druga sprawa że amplituda dobowa 3 stopnie to będzie ogłaszana przez IMGW i dopiero po publikacji (która notabene będzie z poślizgiem 3-7 dni jak nic) dopiero będzie wiążąca dla rolników, a nie pogoda wg. interii czy na prywatnej stacji pogodowej. W praktyce i tak dopiero w 3. dekadzie lutego dałoby się wjechać z azotem jeżeli urząd zawczasu pozwoli... ale wszelkie pogody mówią raczej o tym że będzie tak jak co roku bo idzie ochłodzenie i śnieg nawet (pod koniec lutego widzę w 4 różnych pogodach u raczej temperatury poniżej 3 stopni niż takie powyżej 5- ale jak Polska szeroka tak górale różnie przepowiadają).

Widzisz prognozę na koniec lutego ??? 😮 to Ty jesteś lepszy wizjoner niż "Fani Pogody" 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v