Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, yacenty napisał:

Jak do tego podejść przed siewem pszenicy? 
1. Kosiarka bijakowa
2. Wapno
3. Gruber na 30cm
4. Siew?

Czy może jednak zaorać? Jakie macie doświadczenia z orką / gruberem na 30 po kukurydzy? 25.10-30.10 to jeszcze nie dramat na siew pszenicy.

Resztek pożniwnych w opór

20221023_104958.jpg

moim zdaniem jak masz dobry siewnik który zasieje w ten bałagan to opcja z mulczowaniem i gruberem jak najbardziej prawidlowa

Opublikowano (edytowane)

Kwestia środka. Dobre środki robią robotę i mam u siebie to przetestowane, ja akurat daję rewital z bio lidera. Chyba że ktoś kupuje środki zawierające szczyptę mikroelementów to tak, powodzenia.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
52 minuty temu, akmaly napisał:

"preparat na rozkład resztek pożniwnych" - jeszcze wierzycie w te cuda? 

Dają bardzo dużo. Ja sam robiłem EM ale od 3 lat nie robię i nie stosuje. I to jest błąd.

W tym roku kupiłem na kukurydzę coś a i na pszenicę w  przyszłym roku koniecznie. 

Opublikowano

Wg. mnie nic nie dają albo inaczej, jak dbasz o odpowiednią kulturę gleby to po prostu są zbędne. Do rozkładu resztek potrzebne są mikroorganizmy - zgoda, jest ich ogromna ilość w glebie a dostarczane z preparatów śladowe ilości nie mają większego znaczenia. Lepiej zadbać od odpowiednie PH i azot w glebie niż wydawać kasę na te wynalazki - efekt będzie lepszy i korzyści dla roślin uprawnych.

• Like 1
Opublikowano

W większości mam rędzinę, podłoże wapienne, PH w normie, odpowiedni płodozmian i nic nie stosuję na resztki pożniwne. Wcześniej, azot, różne preparaty i było gorzej niż teraz. 

Wg. mnie szkoda kasy ale to moje zdanie, każdy ma prawo do swojego. 

Opublikowano (edytowane)

Pany widzę trochę mszyc na pszenicy . Pryskać czy olać ? Chętnie bym to olał bo z samym tylko Inazuma lecieć tak nie bardzo . Ostatnio i tak przy herbicyd dodawałem bo już coś było ale znowu jechać , walka z wiatrakami ? Chyba oleje to . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

643DAA8D-011E-4B98-B201-ACDE9521F53B.jpeg

37F68F4E-4E60-4F3D-AF0B-CAAF25A341BB.jpeg

Taka sytuacja u mnie , tak jak pisałem . Krum 2 l + dff 0.1 + 20 g tribex. Pierwsza beczka w nowym sezonie i na 2 polach mam coś takiego . Na innych polach Ok. Tylko ze na większości szedł tez boxer nie krum . Beczka była 2 krotnie płukana po glifosacie stosowanym latem wiec raczej bym odrzucił pozostałości . Myślałem ze może środki słabo się rozpuściły i pojechałem pryskać bo pole blisko domu ale z kolei drugie pole było 6 km dalej , pryskane ta sama beczka wiec tam byłoby Ok, możliwe ze to od dużych wahań temperatury i przymrozki 3 dni po ? Rośliny chyba żyją puszczają nowe pędy .

2035A3AC-A46C-4127-B13E-78B6FB5276CF.jpeg

5138F129-121F-40E1-AAEA-1FD88662169E.jpeg

Opublikowano

Czym ją prysnąć w tej fazie aby było bezpiecznie i skutecznie? Wygląda jak na fotce. Wyszła zupełnie nie dawno... Siana 12 października... Planuję zrobić zabieg w sobotę. Później nie mogę bo wyjeżdżam. Myślałem o trinitim ale on jest chyba na 3-4 liść... co proponujecie? Jest już trochę rzepaku I tradycyjnie miotełka, plus inne ( niestety nie znam nazwy) 

Screenshot_20221026-204056_Gallery.jpg

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, masa24 napisał:

na pewno nie, magnez wysoko, wapno 3 t rok temu oraz 3 t  2 lata temu

a czy poprzednio w ciągu 2-3lat nie było tak trawy, ugoru? może drutowce

a co poprzednio tam rosło, były podobne oznaki

Edytowane przez rozal22
Opublikowano
33 minuty temu, szumi napisał:

Jutro planuję opryskać  expert met + dff  (plus jakiś tani przylepiacz) - jakie dawki zastosować. Pszenica w fazie 3 liści, miejscami 4.

Po co przylepiacz? Na wiosnę poprawka na miotle bardzo możliwa. 

Opublikowano
1 godzinę temu, rozal22 napisał:

a czy poprzednio w ciągu 2-3lat nie było tak trawy, ugoru? może drutowce

a co poprzednio tam rosło, były podobne oznaki

ostatnio rzepak, nigdy nie bylo czegos takiego, trawy ani ugoru nei bylo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v