Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tak zazwyczaj puma lub jakiś zamiennik. Do tego aminopielik na 2 liścienie i z głowy było. Ale to przeważnie chwasty już spore są. Będę pryskał jeszcze na jesień pszenicę expert legato i granstar to może faktycznie machnę kawałek z ciekawości i zobaczę jak to wyjdzie przynajmniej. Najwyżej się do sieje. 

Opublikowano

Czy expert met i dff można pryskać w fazie powyżej 3 liści nawet  teraz już tyle mają a nie wiadomo kiedy pogoda pozwoli wjechać, wcześniej nie pryskałem bo mam za bardzo zbryloną ziemię i czekałem na deszcz żeby trochę ja uklepał

Opublikowano
7 godzin temu, lukasz067 napisał:

Czy expert met i dff można pryskać w fazie powyżej 3 liści nawet  teraz już tyle mają a nie wiadomo kiedy pogoda pozwoli wjechać, wcześniej nie pryskałem bo mam za bardzo zbryloną ziemię i czekałem na deszcz żeby trochę ja uklepał

Trzeba było pryskać wcześniej. Możesz to oczywiście zrobić i teraz. Ja w zeszłym roku tak czekałem zbyt długo.

Opublikowano
7 minut temu, metrax12 napisał:

Trzeba było pryskać wcześniej. Możesz to oczywiście zrobić i teraz. Ja w zeszłym roku tak czekałem zbyt długo.

Żeś mu doradził 

Opublikowano

ostatnie dwa lata robiłem zabieg na 3- 4 liść i zawsze miałem jakieś poprawki a w tym roku udało mi się zrobic na 2 liść a celowałem w szpilkę ale padało ponad tydzień potem nie dało się wjechać w pole więc zobaczymy czy będzie lepszy efekt

Opublikowano
54 minuty temu, metrax12 napisał:

Chodzi mi tylko o to czy nie będzie uszkodzeń w zbożu a czy zadziała na chwasty to kwestia temperatury i ich fazy rozwojowej 

Opublikowano

Po co mam kupować jutro , jak kupiłem 60 litrów 3 tygodnie temu . Przecież każdy kto myślał stosować w przyszłym roku prochloraz to sobie kupił do końca września , a jak tak bardzo ci zależy , to i teraz sobie kupisz , a że bez paragonu - ,a na ciul ci ten paragon potrzebny?

• Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, mysza103 napisał:

Prochloraz też jeszcze nie , jeśli chodzi o T1 na wiosnę 2023

Sprzedaż substancji czynnej PROCHLORAZ tylko do 01.10.2022r.. Po tym terminie zakup środka będzie niemożliwy.

Opublikowano

@mysza103 chodziło mi o rozróżnienie daty wycofania z obrotu, sprzedaży (legalnej sprzedaży, nie spod lady), a daty do której można go stosować (do 31.10.2023). Ale mniejsza o mniejszość myślę że obydwoje wiemy o co chodzi.

Jeśli ktoś nie ma zapasu prochlorazu, Artemisa, Wirtuoza to najtańsza kompleksową T1 zostaje Duet na Start, w zalecanej dawce koszt 125zł/ha.

@galan99👇

Screenshot_20221020-201450~2.png

Opublikowano
54 minuty temu, jan88 napisał:

Panowie czy w paku quelex jest dołączony adiuwant ?

Nie

4 godziny temu, lukasz067 napisał:

Chodzi mi tylko o to czy nie będzie uszkodzeń w zbożu a czy zadziała na chwasty to kwestia temperatury i ich fazy rozwojowej 

Spokojnie możesz pryskać. Jak w ciągu kilku dni nie nadają opadów, jedź jak najszybciej. Tylko pamiętaj, teraz to na suche rośliny (bo liście chwastów mogą nie mieć zbyt dużego kontaktu z glebą).

Opublikowano

A jak się opryska na mokre to co wtedy ?? Mówię o takich mokrych jak to w listopadzie bywa,że przez cały dzień potrafi być taka mgła i wszystko jest wtedy takie jak po dobrej rosie. Bez żadnych docinek, tylko tak pytam 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v