Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Ja stosowałem Duet na start ale w zwiększonej dawce. Pak na 8 ha dawałem na 6 ha i działał bardzo dobrze. W przyszłym roku też pójdzie tak samo.

Edytowane przez Frontier
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, yacenty napisał:

sdhi na t3? kiedy żniwa? na koniec września?

0,75 l Priaxora na T3, to nie jest problem. Słoma co najwyżej będzie troszkę zieleńsza (czyt. zdrowsza). Ale dawanie T3 lepszego od T2 jest niewłaściwe.

Opublikowano
23 minuty temu, metrax12 napisał:

michal1993

Na T2 Priaxor 0,75 + protiokonazol 120-150 g, T3 azoksystrobina 125 g + metkonazol 75 g i to wtedy ma sens. 

Dzięki. Wezmę pod uwagę. Jeżeli chodzi tylko o inne pomieszanie tego co już mam to spoko 

28 minut temu, yacenty napisał:

3 lata stosuję tę mieszaninę i zawsze żniwa mam wtedy kiedy wszyscy i z dobrą wilgotnością 

Opublikowano
8 godzin temu, lebek5 napisał:

Jest taki problem, ze te po prawo to druga próba a te po lewo to trzecia. O pierwszej próbie sobie zapomniałem i ręcznik wysechł, jak sobie przypomniałem to wschodzi podobne do tego. Nie przejmowałem się tym bo myślałem że to wina braku wody, dlatego zrobiłem  następna próbkę.

Moze być też wina ilości wody co 2 drugi dzień dolewam wody tak ze nasiona niektóre pływają trzymałem w kotłowni przy oknie.

Pierwszy raz się z takim czymś spotkałem i taką kiepska siłą kiełkowania, tym bardzie ze pszenica koszona na suchu 100% stała,MTN 50g plon 8+ , odmiana Euforia drugi rok po centrali.

Co z tym fantem zrobić,mam zaprawione 450kg a dziś miałem siać.

Domieszac Kilimanjaro C1  siła kiełkowania 93%  ?

Zrób test jak napisałem po 2 dniach powinien być efekt

• Root Admin
Opublikowano
michal1993 napisał:

23 minuty temu, metrax12 napisał:

michal1993

Na T2 Priaxor 0,75 + protiokonazol 120-150 g, T3 azoksystrobina 125 g + metkonazol 75 g i to wtedy ma sens. 

Dzięki. Wezmę pod uwagę. Jeżeli chodzi tylko o inne pomieszanie tego co już mam to spoko 

28 minut temu, yacenty napisał:

3 lata stosuję tę mieszaninę i zawsze żniwa mam wtedy kiedy wszyscy i z dobrą wilgotnością 

u mnie trochę mocniejsze T2 i już żniwa się opóźniają :) na t3 zawsze tebu z metko

Opublikowano

Witam. Co dorzucić do oprusku na ziele na robaka? Mianowicie zauważyłem w tym roku larwy ploniarki zbożówki.  Dzisiaj pryskałem żyto to dołożyłem inazume bo miałem akurat. Ale czy da się coś taniej ale skutecznie?

Opublikowano

Inazuma działa i kontaktowo i systemicznie. 

@Tomek90 Akurat miałem tylko inazume to dałem. I nie w pszenicę a w żyto 😂.  Pszenicę będę pryskać w przyszłym tygodniu. I chciał bym się uszykować z czymś tańszym.  Chociaż mam nadzieję że nie będę musiał na robaka dawać...

Opublikowano
8 minut temu, hardkor113 napisał:

Zdążają się już przygruntowe przymrozki można pryskac expertem? Czy dać sobie spokój?

Dzisiaj jeszcze mają być a później do końca tygodnia ma być cieplej i też planuję w tym tygodni zrobić odchwaszczanie. Aby dzień przed i dzień po zabiegu nie było przymrozków a tak to nie zwracam na to uwagi. Ważne aby w trakcie zabiegu było chociaż te 12 stopni i będzie dobrze.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v