Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Andpol napisał:

Agricola najdrożej Agroters i kuczyńska OK ale teraz wszystko biorę z internetu bo o cenę nie muszę pytać i wybieram gdzie najtaniej i dowóz do domu za darmo pow. 1 tyś.

I sobie wybieram w minutę i klikam,  a nie stoje w kolejce i słucham jak rolnik nie może się zdecydować i ma milion pytań, bo nie wie co do czego i trzeba mu doradców albo zwyczajnie brakuje rozmowy. Ja wolę internet, nawet jak będzie nieco drożej. 

Opublikowano
1 godzinę temu, drobny napisał:

Panowie o ile procent mam zwiekszyć wysiew pszenicy siejąc w połowie października ? wschód polski 

A ile siejesz pod koniec września ? to ewentualnie dolicz do tego po 10 kg więcej 

U mnie w pogodzie na piątek - sobotę - niedzielę ma być okienko z pogodą , a pózniej znowu deszcz , i myślę żeby w sobotę i niedzielę coś zasiać , a będę siał OPOKE , RGT DEPOT , AREWUS , VENECJA , RGT KERAMIK , i LINUS . Będę siał je 330-350 sztuk /m2

• Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, Andpol napisał:

Agricola najdrożej Agroters i kuczyńska OK ale teraz wszystko biorę z internetu bo o cenę nie muszę pytać i wybieram gdzie najtaniej i dowóz do domu za darmo pow. 1 tyś.

napisałem kartkę co potrzebuje na moje 30ha, dałem w 2 punktach. chłopaki zaczeli dzwonić, na jednym opakowaniu w ciągu 2h cena spadła z 580 na 517.

Przy takiej minilicytacji na SOR jestem jakies 3tys do przodu, na nawozach kolejne 2-2.5tys. Mieć a nie mieć 5tys, tyle kosztowały wakacje dla całej rodziny tydzień w Wiśle w super hotelu z basenami i innymi atrakcjami

• Like 1
  • Thanks 1
  • Root Admin
Opublikowano
21 minut temu, mysza103 napisał:

tyle zeszli z ceny i przecież charytatywnie ci tego nie sprzedali , tylko musieli na tym zarobić , więc wniosek jest taki że jeszcze w jakimś innym sklepie mogły być jeszcze niższe ceny

na pewno mogły, ale nie szukam przygód. Tu biore z 2 najbliższych firm, które poki co jeszcze nie zrobiły w bambuko

1 minutę temu, SawekBraczyk napisał:

Siejecie prosto w orkę ? Np. Brona wirnikowa z siewnikiem . Czy doprawiacie przed siewem orkę ? 

To zależy jak się udało zaorać, ale 90% siewów szło prosto w orkę. rano orka po południu siew. Teraz inaczej, 3 belkowiec, 2 tygodnie przerwy i siew

Opublikowano
24 minuty temu, yacenty napisał:

na pewno mogły, ale nie szukam przygód. Tu biore z 2 najbliższych firm, które poki co jeszcze nie zrobiły w bambuko

To zależy jak się udało zaorać, ale 90% siewów szło prosto w orkę. rano orka po południu siew. Teraz inaczej, 3 belkowiec, 2 tygodnie przerwy i siew

Jak orka dłużej stała albo deszcz napadał lub nierówno po orce było to doprawiałeś  ? Tak z ciekawości tylko pytam . Jedni mówią ze prosto w orkę a inni ze orka jednak musi być czymś zruszana przed siewem . 

• Root Admin
Opublikowano

nie, po prostu jak było do dupy zaorane - np pług nie chciał wchodzić na sciezkach, albo gdzieś dużo słomy wystawało. Pług, talerzówka i aktywny - wszystko tuż obok siebie

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

napisałem kartkę co potrzebuje na moje 30ha, dałem w 2 punktach. chłopaki zaczeli dzwonić, na jednym opakowaniu w ciągu 2h cena spadła z 580 na 517.

Przy takiej minilicytacji na SOR jestem jakies 3tys do przodu, na nawozach kolejne 2-2.5tys. Mieć a nie mieć 5tys, tyle kosztowały wakacje dla całej rodziny tydzień w Wiśle w super hotelu z basenami i innymi atrakcjami

Może być tak ze pójdziesz z jednej firmy do drugiej i tracisz upusty. Ja siedzę w jednej tzn większość tam biorę i mam duże upusty, a znajomy co skacze po różnych się dziwi czemu taka sama chemia a na fakturze inaczej (taniej u mnie). 

Opublikowano
3 godziny temu, Andpol napisał:

Axial 164zł w litrowej butelce dobra cena czy macie taniej? Wiosną może być promocja -10% ale cena chyba już taka nie będzie.

Ile na ha dajesz axiala? I z czym mieszasz na dwuliscienne? Chyba że lepiej w paku kupic? Ogólnie zawsze robilem kompleksowo na jesien lub miotla jesien dwuliscienne wiosna ale mam kilka ha gdzie owies głuchy chce choc troche zlikwidowac.

Opublikowano
9 godzin temu, Michal014d napisał:

Ile na ha dajesz axiala? I z czym mieszasz na dwuliscienne? Chyba że lepiej w paku kupic? Ogólnie zawsze robilem kompleksowo na jesien lub miotla jesien dwuliscienne wiosna ale mam kilka ha gdzie owies głuchy chce choc troche zlikwidowac.

Ja w tym roku przez pomyłkę dałemna część pszenicy  tyko 0.7 axial I z 10 Winnetou i czysto w szoku byłem a wszyscy na forum mówili że będzie poprawka 

Opublikowano

W każdym sklepie można negocjować ceny, wiadomo, że wszystko zależy od tego ile chcemy wydać. Znajomy kiedyś brał laptopa i telefon w jakimś markecie i dostał chyba 10% rabatu, ale to po prostu trzeba zapytać przy kasie, albo jak się ogląda towar na półce bo sami z siebie to nie dadzą.

Sam kupuję środki ochrony czy nawozy w dwóch punktach i w każdym dostanę cenę niższą niż jest naklejona, w jednym sklepie mają system, który automatycznie nalicza rabat w oparciu o historię zakupów a w drugim sprzedawca zna mnie już z widzenia i zawsze zanim powie cenę jakiegoś produktu to najpierw odszuka ją w systemie, później przeliczy ręcznie rabat i dopiero poda cenę. Tak to działa chyba w całej Polsce, że jak sklep chce zatrzymać klienta to musi czymś zachęcić.

Sklepy internetowe mają akceptowalne ceny, ale tylko jeśli bierzemy pod uwagę cenę bazową. Jak ktoś ma wypracowane rabaty to przypuszczam, że każdy produkt jest w stanie kupić taniej w sklepie stacjonarnym. Problem jest z dostępnością, bo wielu środków w sklepach stacjonarnych nie ma a przez internet można zamówić praktycznie wszystko.

Pytanie z innej beczki, co robicie z opakowaniami po chemii zamawianej przez internet? Wiadomo, jak się kupi w sklepie to odbiorą a zamawiając przez internet?

Opublikowano
10 godzin temu, Michal014d napisał:

Axial solo mocniejszy jak w paku i daje 0,7l ha mieszając z fundamentum.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v