Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

ja wyceniam na 50, inni twierdza ze wystarczy 4zł bo to przecież pół litra paliwa

2 minuty temu, Cheesburger napisał:

A czym pszenice?

To bacara też z czyms mieszac?

bacara, ale w wyższej dawce

Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał:

ja wyceniam na 50, inni twierdza ze wystarczy 4zł bo to przecież pół litra paliwa

bacara, ale w wyższej dawce

To jest koszt własny (paliwo+woda+amortyzacja)? Czy liczysz jako usługę? 

Opublikowano (edytowane)

Może mi doradzicie, chodzi o monokulturę pszenicy. Sytuacja wygląda następująco: w ubiegłym roku wziąłem nieużytek w dzierżawę taki już z samosiejkami, w maju zasiałem grykę, następnie zbiór, wapno 5t/ha, talerzówka, orka, 250 npk pod siew i siew pszenicy Wilejka. Na wiosnę 150 kg N i solidna ochrona grzybowa, niestety w czerwcu spadło tylko 11 litrów deszczu co dało plon na poziomie 4,5t/ha. Teraz dałem 2,5t/ha wapna magnezowego i wymieszałem ściernisko. Jak myślicie czy mogę jeszcze raz zasiać pszenicę? Tak mi by było logistycznie wygodnie bo mam tam działki w okolicy po grochu na których będzie pszenica. Klasa ziemi III.

Co sądzicie???

Edytowane przez Beryl
  • Root Admin
Opublikowano

5l na 8ha, nie znam hasła miotła. zdjęcie z 25.06

20220625_164541.jpg

1 minutę temu, metrax12 napisał:

To jest koszt własny (paliwo+woda+amortyzacja)? Czy liczysz jako usługę? 

Biorę pod uwagę cenę usługi z jakiejś tabelki. Kiedyś próbowałem rozliczać amortyzację i podobnie mi wychodziło. Więc tak sobie uśredniam

• Root Admin
Opublikowano
10 minut temu, metrax12 napisał:

To która opcja lepsza i dlaczego? 

Jesień 100 zł + wiosna 30 zł, czy kompleksowo na jesieni za 180 zł? Ceny przykładowe.

Moje obie opcje jesienne są w okolicy 110-120zł i na chwilę obecną nie szukam nic innego. Poza tym, że na jednym z pól wróce do kombinacji z pontosem - głównie po to aby zmienić expret-met i dff, bo już leci 3 rok

3 minuty temu, Andpol napisał:

@yacenty Bacary ponad 0,6l to wiadomo a nie tak jak na etykiecie do 0,5l.

A nakładki pszenicy nie męczy?

Nakładki to ja mam minimalne, bo opryskiwacz z GPSem, za to pięknie widać jak miałem źle ustawiony opryskiwacz

Photo_6554378_DJI_778_jpg_7590377_0_2022625163754_photo_original.jpg.jpg

Opublikowano

U mnie expert+dff już chyba 4-ty rok. W pszenicy na te 4 lata stosowania poprawiałem wiosną z 32ha 2,5ha tanim jak barszcz Tribe 75 - na chabra i przytulię. Lecę i w tym roku bez zmian.

Opublikowano
2 minuty temu, Roxer napisał:

U mnie expert+dff już chyba 4-ty rok. W pszenicy na te 4 lata stosowania poprawiałem wiosną z 32ha 2,5ha tanim jak barszcz Tribe 75 - na chabra i przytulię. Lecę i w tym roku bez zmian.

Tribe nie ma w wykazie ze bierze przytulie to jak to jest 

Opublikowano

Tylko widze ze Baccara Trio jest sprzedawana tylko w 5l a ja mam akurat 10ha.

Co mozna dodac do 0,5l baccary zeby zadziałało równie dobrze?
Bo jak nie to odpuszczam - 1l na ha to troche przesada, a nie wiem co bede siał za rok.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, huzieba napisał:

Tribe nie ma w wykazie ze bierze przytulie to jak to jest 

Tak btw, przytulie patrzę że tribenuron metylu też powinien brać: 

tribenuron.png

To, że w jednym środku czy też "generyku" nie jest wpisane nie znaczy, że nie będzie działał. W wielu przypadkach jest podobnie

Edytowane przez Roxer
  • Root Admin
Opublikowano

Widać na wyjeździe z poprzeczniaka w łan, opryskiwacz sie otwierał pół sekundy za późno i został taki wąski paseczek i bez nawożenia rsm i bez herbicydu. Na szczęście już opryskiwacz przestawiony

Opublikowano
1 minutę temu, Cheesburger napisał:

Tylko widze ze Baccara Trio jest sprzedawana tylko w 5l a ja mam akurat 10ha.

Co mozna dodac do 0,5l baccary zeby zadziałało równie dobrze?
Bo jak nie to odpuszczam - 1l na ha to troche przesada, a nie wiem co bede siał za rok.

Sprawdziłem dla ciebie chwasty których nie ma w wykazie być może jakieś likwiduje przy okazji: gwiazdnica pospolita, maruna bezwonna, stokłosa, życica trwała, wyczyniec, niezapominajka, wyka, poziewnik szorstki, rdest powojowaty, komosa.

I jesli juz jakis tani dodatek 15zl do tego to Tribe 75 w ilości 20g/ha zwalczy Ci on dodatkowo: gwiazdnice pospolita, poziewnik szorstki, komose i raczej też niezapominajkę. Szczerze mówiąc jak widzę tak duze spektrum to zastanowie sie nad tym środkiem w pszenicę i resztę.

Opublikowano
14 minut temu, Roxer napisał:

Tak btw, przytulie patrzę że tribenuron metylu też powinien brać

To raczej takie że są dwa uda albo się udo, albo się nie udo, ale jak patrzyłem w Tribe 75 to tam nie było, dzięki 

2 minuty temu, Cheesburger napisał:

ale w dawce 0,5 baccara + Tribe? Czy jakąś wiekszą dawke?

Nie wiem czemu tego nie sprzedaja w mniejszych opakowaniach...

Chyba ze kogoś znajomego namówisz zeby tez kupil i się dogadasz, ale ja bym nie szalał tu masz juz za te dwa srodki 120zl/ha i nawet jeśli dasz 0,6 nie ma gwaracji nigdy ze na wiosnę będzie czysto, zostaw ewentualna kasę na poprawkę jakimś mustangiem.

Opublikowano
5 minut temu, Cheesburger napisał:

ale w dawce 0,5 baccara + Tribe? Czy jakąś wiekszą dawke?

Nie wiem czemu tego nie sprzedaja w mniejszych opakowaniach...

Mi 1l zostanie to mogę odsprzedać ale odbiór osobisty.

Opublikowano
6 minut temu, Andpol napisał:

Mi 1l zostanie to mogę odsprzedać ale odbiór osobisty.

Ja pocztą automat od bramy za pobraniem wysłałem gościowi, wpisujesz kwote tam jaka ma zapłacić listonoszowi dodaj sobie przesyłkę do tego i na konto wpłynie. Jak będę tym odchwaszczal i coś zostanie to tu napiszę.

17 minut temu, Cheesburger napisał:

W sumie prosulf + diff   Saper 2L + Boxer 03l (a pewnie można by dać i 0,2) wychodzi jakieś 110 PLN bez kombinowania.

Ew Prosulf zamienie na CTU.

To wychodzi zwykły Snajper, nie wiem czy to będzie tak samo skuteczne jak bacara z tribe

Opublikowano
1 godzinę temu, Beryl napisał:

Może mi doradzicie, chodzi o monokulturę pszenicy. Sytuacja wygląda następująco: w ubiegłym roku wziąłem nieużytek w dzierżawę taki już z samosiejkami, w maju zasiałem grykę, następnie zbiór, wapno 5t/ha, talerzówka, orka, 250 npk pod siew i siew pszenicy Wilejka. Na wiosnę 150 kg N i solidna ochrona grzybowa, niestety w czerwcu spadło tylko 11 litrów deszczu co dało plon na poziomie 4,5t/ha. Teraz dałem 2,5t/ha wapna magnezowego i wymieszałem ściernisko. Jak myślicie czy mogę jeszcze raz zasiać pszenicę? Tak mi by było logistycznie wygodnie bo mam tam działki w okolicy po grochu na których będzie pszenica. Klasa ziemi III.

Co sądzicie???

przy tych dawkach wapna posiej jeszcze raz Wilejkę, tylko daj mniej N - zbierzesz około 5t pszenicy bez zbytecznego walenia nawozu

wapno nie zadziała od ręki - musisz 2-3 lata przecierpieć, dlatego nie warto ładowac tyle azotu

• Root Admin
Opublikowano
masa24 napisał:

Zauważyłem po przedplonie rzepakowym wyższa gęstość, 76-77. Po zbozach 75 około. Czym to może być spowodowane ? Choroby podstawy po zbozach ? Agrotechnika ta Sama?

zasobność, gleba, choroby. u nas różnica w plonie ok 10-15dt, po zbożu vs po rzepaku

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v