Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

TU dziur szukają w kombajnach.Ani słomy,ani ziarna:

-pszenica Kariatyda 6,27t.

-pszenica Plejada 5,60t/ha

-pszenżyto też nędza..Corado(u sąsiada) 5t/ha.

Opublikowano
26 minut temu, Pawlak81 napisał:

Nie przesadzaj , nie posiali nawozu to nie mają ,Ci co siali normalnie nie narzekają

Opublikowano
29 minut temu, Pawlak81 napisał:

Fajna nędza...

Opublikowano

Jak ktoś dał wszystko co powinna dostać na 8-9 ton , to nędza

Opublikowano
52 minuty temu, masa24 napisał:

Jak oceniasz plejadę ? Na gorszy stanowisku była niż kariatyda ? Ta sama agrotechnika?

Rosła w monokulturze po pszenicy na mozaikowa tej glebie.Za rzadko ja posiałem 2października na przesuszonej glebie po poplonie.Dostała 250kg Polifoski 6 i 2x170kg saletry.Odchwaszczana na jesieni Expert Met+dff.Bez ochrony fungicydami!Podstawa ładnie się utrzymała.Ziarno pełne, ciężkie,szkliste-Kariatyda ma wypłowiałe ziarna bez gęstości.

Jednak (w przeciwieństwie do Kariatydy)dostaje u mnie ponowna szansę po pszenicy.Tylko że 400szt. jej posieje i zastosuje ochronę fungicydową.

25 minut temu, miwigos napisał:

Czytaj powyżej!Po rzepaku jest OK 7-8ton nawet Julius sypie i tyle się po Kilimanjaro spodziewam.

Opublikowano

Sprzedajecie może słomę zbelowana? Jaka była tej zimy cena za tonę, bo licząc 5 ton słomy z ha chciałem policzyć ile gnoju mógłbym za to kupić przy średniej cenie 80zl/tona

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Jak oceniasz plejadę ? Na gorszy stanowisku była niż kariatyda ? Ta sama agrotechnika?

Próbuj Opokę. Wyglądała tak, że żaden sąsiad o nią nie zapytał, a dobrze  sypie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, miwigos napisał:

No u mnie właśnie dostała wszystkiego na 7-9 ton( oprócz wody oczywiście), a plon 5 -7 ton czyli o min 30% mniej niż wychodziła mi średnia w ostatnich 4 latach , a ograniczeń w nawożeniu nie było żadnych , tylko poszło jak co roku 

Ja osobiście jestem już po żniwach , i na wsi to zostały ogólnie resztki 

Edytowane przez mysza103
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, mysza103 napisał:

No u mnie właśnie dostała wszystkiego na 7-9 ton( oprócz wody oczywiście), a plon 5 -7 ton czyli o min 30% mniej niż wychodziła mi średnia w ostatnich 4 latach , a ograniczeń w nawożeniu nie było żadnych , tylko poszło jak co roku 

Jaki rejon . U mnie na terenie nic nie tykane . Najbardziej dojrzała moja działka xe zdjęcia koniec następnego tyg pewnie . To z plonami lipa u was no niestety deszcz  . U nas zboza bardzo ładne szczególnie jare powiedziałby m piękne ale Sam niestety nie mam w tym roku 

20220721_193214.jpg

Edytowane przez alfa
Opublikowano
29 minut temu, mysza103 napisał:

U mnie dopiero nieśmiało zaczynają i w nocy deszcz więc dziś wolne od żniw.

Opublikowano

Świętokrzyskie Pińczów , Ano lipa , chociaż u mnie i u paru innych którzy jako toko zadbali to te 5-7 ton to wygląda bardzo dobrze na tle innych upraw gdzie było jakieś cięcie nawozów , lub coś innego , to tam plony jakie mniej więcej szacowałem to ok 4 tony . A dopisze że byłem jeszcze gościnnie 3 wsie dalej na koszeniu , to fakt że mają tam już piachury , ale plony 3 ton nie przebiły z ha , i raczej mieściły się w przedziale 1-3 tony/ha . Były nawet takie miejsca tak spalone że jadąc kombajnem przez kilka  kilkanaście metrów  na m2 albo był jakiś kłos , albo pusta ziemia (piach) 

• Sad 1
Opublikowano
2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

Taki sobie Metronom. Choć w zeszłym roku zaskoczył pozytywnie a też na szał nie wyglądał.

zboże z RGT  nie wygląda a sypie , miałem teraz Linusa i na piaskach klasa 5-6  ziarno bardzo ładne praktycznie bez pośladu  aż trudno uwierzyć

Opublikowano
1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

zboże z RGT  nie wygląda a sypie , miałem teraz Linusa i na piaskach klasa 5-6  ziarno bardzo ładne praktycznie bez pośladu  aż trudno uwierzyć

Dokładnie tak jak piszesz. Miałem w tym roku Specjalist i wyglądała przez calą wiosnę na max 6 ton, a oddała ponad 8.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v