Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Unix wcale nie działa na septorioze i rdze. chcąc zrobić zabieg 'na wszystko' musiał byś zrobić taki Turbo Pak + Unix czyli dać któryś z triazoli który by się rozprawił z septoriozą

To jest koszt ponad 250zł. Sporo. Bo unixu mniej niż 0,6 to chyba nie ma co podawać.

Opublikowano
1 godzinę temu, mat22889 napisał:

czarne kłosy to tylko zaprawą można.czym zaprawiane zboże do siewu?

Kolego tylko i wyłącznie kwalifikat . Różne odmiany rożny producent . Po zbożu i rzepaku . Wszędzie to samo

Opublikowano
6 godzin temu, Nh89 napisał:

Wg danych książkowych wychodziłoby że bardzo średnio ale stosowałem 2 lata temu i było bardzo czysto po unix 0.6 i 0.4 fenpro. W tym roku gdzie pszenica po pszenicy dodam 0.3 tebu.(bo mam spory zapas )

Zalezy od temperatur wiosna i infekcji septoriozy. W zeszłym roku septorioza dość późno atakowała zboża.

4 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Protiokonazol nie działa na rdze i septoriozę? To najlepszy i najbardziej wszechstronny triazol. 

Zgadza się. Ale dawkę należy liczyć 200g protiokonazolu wg oficjalnych danych badan z Nadrenii. 

Prochloraz też ok działa na septorioze,, ale gorzej już na podstawę. 

39 minut temu, masa24 napisał:

Kolego tylko i wyłącznie kwalifikat . Różne odmiany rożny producent . Po zbożu i rzepaku . Wszędzie to samo

A kiedy zaczęły czarniec kłosy? Najpierw uschły i wtedy zczarnialy? 

Mi to wygląda na fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła 🤔

• Root Admin
Opublikowano
4 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Jak nie dam w T1 Protio to pójdzie w T2 . Jacek robił Unix , Tebu i Fenpropidyna zeszły rok i chyba dobrze się sprawdziło . 

Szło, tylko szczerze to już nie pamiętam dawek, musze sprawdzić notatki z zeszłego roku a nie mam ich pod ręką, chyba ze bedzie pod którymś zdjęciem. Kojarzy mi się unix - 06, fenpropidyna 0.4 i na pewno było w tym przepisie 100g protio, więc raczej dałem 150g tebukonazolu. Spróbuje poszukać opisu jakiegoś z zeszłego roku.

W tym roku bede patrzył na prognoze ale raczej pójde opcją którą robią sąsiedzi - T0: unix, t1 fenpropidyna i jakiś triazol - jak już będzie cieplej.
Niestety pierwsza połowa kwietnia 2021 nie była zbyt łaskawa w kontekscie stosowania triazoli

image.png

Opublikowano
2 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

To co w końcu do Unixa dać Tebukonazol czy Protiokonazol ? 

Tebu , prochloraz jeśli będzie temp niska. Dwie tanie opcje 

Opublikowano
9 minut temu, Broody napisał:

Zalezy od temperatur wiosna i infekcji septoriozy. W zeszłym roku septorioza dość późno atakowała zboża.

Zgadza się. Ale dawkę należy liczyć 200g protiokonazolu wg oficjalnych danych badan z Nadrenii. 

Prochloraz też ok działa na septorioze,, ale gorzej już na podstawę. 

A kiedy zaczęły czarniec kłosy? Najpierw uschły i wtedy zczarnialy? 

Mi to wygląda na fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła 🤔

Kolego prześledź forum. Czarne puste kłosy w ostatnich latach pojawiają się dość często i nikt nie wie z jakiej przyczyny 

Opublikowano

Podejrzewam, że czarne kłosy pojawiają się w wyniku nie zawiązania się  ziarniaków - zazwyczaj są płone, a czernieją z czasem. Miałem tak po zastosowaniu Mustanga Forte w późniejszej fazie, że sporo było czarnych, pustych kłosów. One przez długi czas były zielone, zaczęły czernieć dopiero, gdy zboże zaczynało dojrzewać.  Fuzarioza daje białe kłosy, które zamierają , a tu do końca były zielone, ale wygląda na to, ze puste, bez ziarniaków.

Opublikowano
1 minutę temu, masa24 napisał:

Kolego prześledź forum. Czarne puste kłosy w ostatnich latach pojawiają się dość często i nikt nie wie z jakiej przyczyny 

Wiem, rozumiem. Ale tak jak pisałeś spróbuj choć na jednym polu szybciej wjechać z unixem i zobaczymy czy to nie od chorób wczesnych się bierze 🤔

• Root Admin
Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

Podejrzewam, że czarne kłosy pojawiają się w wyniku nie zawiązania się  ziarniaków - zazwyczaj są płone, a czernieją z czasem. Miałem tak po zastosowaniu Mustanga Forte w późniejszej fazie, że sporo było czarnych, pustych kłosów. One przez długi czas były zielone, zaczęły czernieć dopiero, gdy zboże zaczynało dojrzewać.  Fuzarioza daje białe kłosy, które zamierają , a tu do końca były zielone, ale wygląda na to, ze puste, bez ziarniaków.

Dlatego pytałem o odchwaszczanie, ale mówił ze robił jesienią. Ja miałem to samo - czarne kłosy, ale ewidentnie zły herbicyd był dobrany, a dziś już nie pamietam jaki bo to było bite 10lat temu

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

wczesne choroby podstawy źdźbła objawiają się zazwyczaj podatnością na wyleganie

Tak ale stricte przy zgorzelu może to wyjść po wykłoszeniu. Bialoklosowosc. 

Co do czarnych kłosów to u nas raz chłopak przed liściem flagowym pojechał mustangiem z mocznikiem i tebu i miał foto plus potem czarne kłosy. 😬

Opublikowano
22 minuty temu, yacenty napisał:

Szło, tylko szczerze to już nie pamiętam dawek, musze sprawdzić notatki z zeszłego roku a nie mam ich pod ręką, chyba ze bedzie pod którymś zdjęciem. Kojarzy mi się unix - 06, fenpropidyna 0.4 i na pewno było w tym przepisie 100g protio, więc raczej dałem 150g tebukonazolu. Spróbuje poszukać opisu jakiegoś z zeszłego roku.

W tym roku bede patrzył na prognoze ale raczej pójde opcją którą robią sąsiedzi - T0: unix, t1 fenpropidyna i jakiś triazol - jak już będzie cieplej.
Niestety pierwsza połowa kwietnia 2021 nie była zbyt łaskawa w kontekscie stosowania triazoli

Hmmm, brzmi sensownie. Jakby tak załatwić przy t0 podstawę i odżywki, a t1 fenpropidyne + prochloraz. Tylko w jakiej dawce prochloraz wtedy podać? 300g wystarczy na septariozę? Te 40zł do zabiegu mogę dodać. Wtedy fungi t0+t1 wyjdzie 220zł. Co o tym sądzicie?

Opublikowano

Piszecie o t0, ale w odniesieniu do chorób podstawy źdźbła i stosowaniu cyprodynilu. Wynika z tego, że podstawę należy zwalczać wcześniej niż standardowe 'pierwsze kolanko'?A czy na maczniak też przydałoby się przyspieszyc zabieg?

Opublikowano
10 minut temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

Umie w pszenżycie trafiały się kłosy czarne stojące ale do połowy pełne to chyba fuzarioza ?

Tak

U niektórych to t0 jeszcze jesienią by się przydało. Jak ktoś gęsto i wcześnie sieje to sepptorioza i mączniak szaleją 

Opublikowano
5 minut temu, sadownik12 napisał:

Hmmm, brzmi sensownie. Jakby tak załatwić przy t0 podstawę i odżywki, a t1 fenpropidyne + prochloraz. Tylko w jakiej dawce prochloraz wtedy podać? 300g wystarczy na septariozę? Te 40zł do zabiegu mogę dodać. Wtedy fungi t0+t1 wyjdzie 220zł. Co o tym sądzicie?

Piszesz że brzmi sensowne danie na t0 unix a na t1 fenpropidyne + triazol ? To czemu zamiast triazola , który działa na choroby liści lepiej niż prochloraz  , ty się nastawiasz na prochloraz ?

Opublikowano
21 godzin temu, androproteam napisał:

Na T1 i T2 po jednym litrze wystarczy Inputa i Ascry? 

U mie wystarcza

Opublikowano

Zgadzam się , kiedyś mustangiem tez tak załatwiłem pszenice i były dokładnie takie kłosy , czarne i puste . Pryskalem jakoś koło flagi i to tylko w wybranych miejscach i w tym miejscach miałem czarne place , fakt . 
Ale już drugi sezon mam to bez herbicydy wiosna i na sąsiednich polach u innych tez tego pełno , czy dobry gospodarcz , słaby czy obszarowiec

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v