Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, Piffpaff napisał:

Panowie przejechałem sie w tym roku na 2letniej saletrze( 20% zrobiło się pyłu) a jak wygląda sytuacja z saletrosanem, jeśli kupię dziś i schowam do suchego garażu moze być problem za 11 miesięcy problem z jakością towaru? wiem że saletrosan i tak trochę pyli

Zmień siewnik. 

Wysiałem w tym roku trochę saletry 6cio letniej z worka i bb 3 letniego i ładnie się siało

Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Panowie przejechałem sie w tym roku na 2letniej saletrze( 20% zrobiło się pyłu) a jak wygląda sytuacja z saletrosanem, jeśli kupię dziś i schowam do suchego garażu moze być problem za 11 miesięcy problem z jakością towaru? wiem że saletrosan i tak trochę pyli

Nie mam sam doświadczenia ale ostatnio rozmawiałem z rolnikiem to mówił że saletrosan to tragedia na dłuższą metę. Tak wyszło z rozmowy bo jeszcze miałem okazję to kupić by zastąpić saletrę na pierwszy strzał na trawy by ją zaoszczędzić na drugi pokos a cena po wystrzale cen była do zaakceptowania.

Opublikowano
5 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

wal śmiało

daj jej odpocząć. wstrzymaj się, bo po Pumie też będzie chorować, a miotłę nawet za miesiąc możesz zwalczyć Axialem.

Axial i Moddus w jednym zabiegu to chyba średni pomysł ?

Opublikowano
Agrest napisał:

25 minut temu, Piffpaff napisał:

Zmień siewnik. 

Wysiałem w tym roku trochę saletry 6cio letniej z worka i bb 3 letniego i ładnie się siało

To nie kwestia siewnika mam amazona zae 603 ale już podczas wysypywania saletry z worków do siewnika były małe gródki które ręką zdusilem i zostawała maka- pył. Worki szczelne dokładnie się im przyjrzałem, Saletra z zeszłego roku była ok

Opublikowano

Panowie jak jest teraz z mocznikiem dolistnie? Można dostać jeszcze ten zwykły gdzieś? Zastąpić czymś?

Może ktoś próbował ten z inhibitorem stosować?

Opublikowano
1 godzinę temu, bennos napisał:

Czy niedopilnowanie tego będzie dużą stratą ?

Doczytaj w necie  .

Kiedyś trzeba z tym powalczyć.

W jęczmieniu zaprawa jest bardzo ważna

Opublikowano

Panowie robiłem grzyba fenopropidyna + tebukonazol + prochloraz niestety zabrakło mi fenopropidyna tak na 15 arów

Czym ewentualnie mogę zastąpić fenopeopidynę w takiej mieszańce? 

Opublikowano
3 minuty temu, Jarek22B napisał:

Panowie robiłem grzyba fenopropidyna + tebukonazol + prochloraz niestety zabrakło mi fenopropidyna tak na 15 arów

Masz mączniaka albo zbyt gęsty łan ?

Opublikowano
9 minut temu, Papkin napisał:

Panowie jak jest teraz z mocznikiem dolistnie? Można dostać jeszcze ten zwykły gdzieś? Zastąpić czymś?

Może ktoś próbował ten z inhibitorem stosować?

Ja pryskałem ekoplon nitro speed zamiast mocznika

Opublikowano
4 minuty temu, king12 napisał:

Masz mączniaka albo zbyt gęsty łan ?

Mączniaka puki co nie widać a łan może nie mocno gęsty ale działka która została jest między zabudowaniami i słabo przewietrzania

Opublikowano
11 minut temu, Jarek22B napisał:

Też robiłem tymi substancjami.

Jakie dawki stosowałeś?

Opublikowano
Jarek22B napisał:

cyflufenamid tylko że 0.5L kosztuje 160zł🤭1L fenpropidyny 120zł - wybieraj. jeśli nie chcesz sobie odpuścić tych 15 arów podkręć dawkę tebukonazolu on delikatnie zapobiega przeciwko mączniakowi

alandil napisał:

Czy jara gramitrel można połączyć z artemisem?

sprawdź w wiadrze inaczej nie ma co ryzykować

Opublikowano
36 minut temu, cinek1808 napisał:

Bańka 20l 200 zł wyszła a dawka 4-5 l na ha około 50 zł na ha. Mocznik był 6 tys tona 

Z mocznika roztwor 10% i 300l masz azotu ok 13.8 kg, z tego nitro przy 5 l 1.7 kg... 

Mocznik po 6 tysi - 180 zl/ha a dla tej samej dawki azotu wyjdzie za Nitro - 400 zl/ha o ile cos nie pokrecilem.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
cinek1808 napisał:

Bańka 20l 200 zł wyszła a dawka 4-5 l na ha około 50 zł na ha. Mocznik był 6 tys tona 

Teraz policz ile N dostarczyłeś w tym wynalazku z Ekoplonu, a ile byłoby z tradycyjnego mocznika 46% 😉

Opublikowano
10 godzin temu, mj23 napisał:

Axial i Moddus w jednym zabiegu to chyba średni pomysł ?

W etykecie axiala masz nawet pisane by nie łączyć go z herbicydami z grupy regulatorów wzrostu.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v