Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Roxer napisał:

Ale poprawka regulacji? U mnie pierwszy zabieg bo dopiero pierwsze kolanko. 

Ja właśnie z domieszką jeszcze prochloraz i gramitrel yary. Aminokwasy jakis konkretnie produkt/dawka?

Kurde jeszcze te butelki takie same, kolor i formulacja cieczy taka sama w tym Ternie, dowalilem :D na szczęście pomyłka ledwo 2ha. 

gramitrel z Yara nie robił papki w opryskiwaczu ?

umnie 2-3 lata wstecz to zrobił istną masakrę , że co 100-200 m musiałem czyścić filtry  , nie pamiętam co wtedy był za mix ale ok 3- 4 substancje

Opublikowano

Panowie, pszenica ma już kolanko na 1cm ale niestety zabieg wykonam dopiero w środę czyli w tych warunkach będzie na pewno 2cm. Mam medax max i planowałem dac 0.4kg na 160kgN czy taka dawka będzie odpowiednia przy opóźnionym zabiegu czy nie ma to wpływu? planuje na flagowy dać jeszcze 0.3kg

Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Panowie, pszenica ma już kolanko na 1cm ale niestety zabieg wykonam dopiero w środę czyli w tych warunkach będzie na pewno 2cm. Mam medax max i planowałem dac 0.4kg na 160kgN czy taka dawka będzie odpowiednia przy opóźnionym zabiegu czy nie ma to wpływu? planuje na flagowy dać jeszcze 0.3kg

ja rok temu przy podobnym co Ty nawożeniu dałem R1=0,5kg Medax Max, na flagowy Modan 0,2l. R1 wtedy wykonalismy duuuzo za późno ale jakos Bogu dzięki ustała :) 

13 godzin temu, mf21 napisał:

Panowie co proponujecie na pszenicę jarą, żeby uzyskać w miarę dobry plon. Przed siewem dawane 250kg NPK oraz 250kg saletrzaku 27.

w sensie ochrona czy nawożenie ? warto by było żeby miała na pierwsze kolanko jakiś strzał Azotu, najlepej saletra. T1 ja bd robił coś a'la Artemis, no i woda musi być. Jaka obsada ?

Opublikowano

Chcę pryskać jutro chwasty w pszenicy ozimej Mustangiem Forte, przez najblizszy tydzień ładnie się trzyma minimalna temp. w nocy 4-5 stopni tylko we wtorek jednodniowe załamanie podobno nad ranem zejdzie z +5 do -1 i zaraz znowu w górę bo słońce. Ryzykowalibyście?

Opublikowano
4 godziny temu, Kubawww napisał:

Z tym mustangiem to bym już ostrożnie podchodził.. pewnie u większości 2 kolanko, a on stosowany za późno powoduje czarne kłosy 

Potwierdzam w tamtym roku robiłem w  pszenżycie poprawkę na chabra z zboże powyżej kolana. Pełno czarnych kłosów było mimo dwóch zabiegów na grzyba t1 i późne t2/t3. Z 6 ton było na 3/4 klasie ale pewnie ze dwie tony uciekło ze względu na mniejsze ziarko.

W tym roku też trochę wychodzi po expert met  plus triben. Fluoroksypr zwalczy chabra i nie zaszkodzi pszenżycie w fazie 2 go kolanka?

Opublikowano
10 minut temu, Troker1979 napisał:

Potwierdzam w tamtym roku robiłem w  pszenżycie poprawkę na chabra z zboże powyżej kolana. Pełno czarnych kłosów było mimo dwóch zabiegów na grzyba t1 i późne t2/t3. Z 6 ton było na 3/4 klasie ale pewnie ze dwie tony uciekło ze względu na mniejsze ziarko.

W tym roku też trochę wychodzi po expert met  plus triben. Fluoroksypr zwalczy chabra i nie zaszkodzi pszenżycie w fazie 2 go kolanka?

Ja jutro jadę fluoksypyr właśnie na chabra i marune. Ktoś pisał, że chaber pada w etykiecie tez.

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, ksys napisał:

gramitrel z Yara nie robił papki w opryskiwaczu ?

umnie 2-3 lata wstecz to zrobił istną masakrę , że co 100-200 m musiałem czyścić filtry  , nie pamiętam co wtedy był za mix ale ok 3- 4 substancje

Jest bardzo gęsty i intensywnie barwi ale filtrów jeszcze nigdy nie musiałem czyścić

Opublikowano

Po wpisach wnioskuje że połowa   forum wszystko pryska 10-14 dni za późno ,na co czekacie, lepiej troszke za szybko niz za pózno

Opublikowano

Macie mało ha i czekacie na idealne warunki , większe gospodarstwa sobie radzą

Opublikowano

Troker - aminopyralid był przyczyną tych czarnych kłosów pewnie Miwigos to samo zauważyłem.. tylko że jest mega różnica między zachodem a wschodem Polski, bo u nas na zachodzie jęczmień za tydzień będzie się klosil, także zaraz T2 muss

• Thanks 1
Opublikowano
miwigos napisał:

Po wpisach wnioskuje że połowa   forum wszystko pryska 10-14 dni za późno ,na co czekacie, lepiej troszke za szybko niz za pózno

Polska mała i nie mala. Dziś u mnie w pszenicy kolanko jest idealnie 1cm a siana 24.09 a w piątek rano było u mnie -2* Jestem z okolic Siedlec więc niech się ktoś z okolic Suwałk wypowie jak u nich wygląda wegetacja

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v