Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, jajonasz napisał:

Na opakowaniu jest napisane żeby nie łączyć ze śor, nie wiem czy na wszystkich takich specyfikach jest taka asekuracyjna regułka, bo tak to lipa jeździć tylko z tym. Skład całkiem ok jakby dać z 1,5kg

no właśnie dziwna sytuacja z tym amino ultra bo nie ma go też w tabeli mieszania nawozów dolistnych Intermag ale porównując go znowu do dr green , to dr green cenowo lepiej wychodzi bo dużo wyższa zawartośc mikro gdzie dr green przewaznie zalecają 1-3 kg a tego amino ultra tylko 0,5-0,75kg wiec w produkcie od intermagu dostarczymy duzo mniej mikro

Opublikowano

@zetorr6441 bardzo możliwe bo akurat Intermag co do mikro to ma swoją formułe opracowaną, wcześniej pojedyńcze chelaty pierwiastków a od tego roku jak się nie mylę wychodzi ze sprzedaża tego amino ultra zboża więc może coś w tym być odnośnie dawek, jak będzie możliwość to porównam dr green i amino ultra na próbe gdzieś zeby zobaczyć czy gołym okiem będzie jakaś różnica.

Opublikowano (edytowane)

Zboża wchodzą w tym roku a  ponoc na inne uprawy są w trakcie testów.

W ubiegłym roku stosowałem solo aminoultra miedź w pszenicy przy t1 i cynk w qq

Edytowane przez zetorr6441
Opublikowano

ja się zastanawiałem właśnie na próbę zrobić taki mix z intermagu i zobaczyć efekt , rzucić amino ultra+optysil+tytanit, tylko właśnie amino ultra to nowy produkt i nie mogę znaleźc informacji odnośnie mieszania z innymi środkami bo nawet w ich tabeli go nie ma... 

Opublikowano

rozmawiałem z przedstawicielem intermagu to polecal do miedzi cynku manganu i molibdenu dorzucić właśnie amino ultra a nawet bardziej polecał samo amino ultra na regenerację jak wyżej wspomniane mikro

Opublikowano

@STIG13 jest dokładnie tak jak mówisz na stronie producenta jest tak to opisane :

AMINO ULTRA ZBOŻA to innowacyjny nawóz mineralno – organiczny z opatentowaną technologią GCAA, w której mikroelementy połączone są z aminokwasem glicyną. Glicyna to najmniejszy i najbardziej mobilny w roślinach aminokwas, co sprawia, że mikroelementy z nim połączone odżywiają roślinę szybciej i efektywniej niż w przypadku zastosowania prostych soli, tlenków lub nawozów na bazie innych substancji kompleksujących.

Opublikowano
10 minut temu, STIG13 napisał:

minimum 3 liście, nowe przyrosty korzeni. Korzenie w przypadku suszy może być widać

To może o to chodziło a jeżeli chodzi o temperatury i np musi być słonecznie ? Bo o wiatr nie pytam nawet 

• Root Admin
Opublikowano
11 godzin temu, Karol0134 napisał:

ja się zastanawiałem właśnie na próbę zrobić taki mix z intermagu i zobaczyć efekt , rzucić amino ultra+optysil+tytanit, tylko właśnie amino ultra to nowy produkt i nie mogę znaleźc informacji odnośnie mieszania z innymi środkami bo nawet w ich tabeli go nie ma... 

Amino ultra jest już dawna, miesza się bez problemu. Chyba już 3 sezon teraz stosowałem

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Daj Greena po 2kg a nie kombinuj jeszcze z borem , jeszcze pszenica to nie rzepak . 

bor 50 gramów robi różnicę ;) bor to m.in. wzrost i jakość pyłku. W skrócie 😅

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
yacenty napisał:

11 godzin temu, Karol0134 napisał:

Amino ultra jest już dawna, miesza się bez problemu. Chyba już 3 sezon teraz stosowałem

ty chyba mówisz o serii amino Ultra gdzie są chelaty w pojedynczych pierwiastkach Cu,Fe,Mn itd. bo to już rzeczywiście jest jakiś czas, a teraz wyszli z produktem o nazwie amino Ultra Zboża gdzie są wszystkie mikro w jednym produkcie dodatkowo chyba jakieś śladowe ilości magnezu i produkt jest oparty na aminokwasie- glicynie

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, STIG13 napisał:

bor 50 gramów robi różnicę ;) bor to m.in. wzrost i jakość pyłku. W skrócie 😅

Tylko czy połączenie Greena z borem od Intermagu będzie git. Teoretycznie nie powinno się nic stać, ale w praktyce może być różnie. Może ktoś z Was próbował?

• Root Admin
Opublikowano
Przed chwilą, Karol0134 napisał:

ty chyba mówisz o serii amino Ultra gdzie są chelaty w pojedynczych pierwiastkach Cu,Fe,Mn itd. bo to już rzeczywiście jest jakiś czas, a teraz wyszli z produktem o nazwie amino Ultra Zboża gdzie są wszystkie mikro w jednym produkcie dodatkowo chyba jakieś śladowe ilości magnezu i produkt jest oparty na aminokwasie- glicynie

aaa, mój błąd. Masz racje. Nawet teraz stosowałem Plonvit Zboża i do tego amino ultra Mn i Cu

Opublikowano
2 minuty temu, Lukasz21_Lubelskie napisał:

Tylko czy połączenie Greena z borem od Intermagu będzie git. Teoretycznie nie powinno się nic stać, ale w praktyce może być różnie. Może ktoś z Was próbował?

Przecie Green ma osobno bor . 

Opublikowano

W większości przypadków N P K Mg S Ca nie są prawidłowo zbilansowane, o optymalnym Ph już nie wspominając, ale najważniejszakwestia, to czy dać 50 albo 70 g. boru w pszenicy 🤔😎

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v