Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, rocco0987 napisał:

Aha czyli nic nie bede obcinał skoro u cb przy 100g tylko go przychamowało,,, tak w ramach doprecyzowania to był twój główny zabieg a nie poprawka?

Cos kojarzę że dzieliło się dawkę na perz, ale nie jestem pewien. 

Siał ktoś rzepak po attribucie? 

Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

Tylko jest taka różnica że ci co wysiali na początku marca, to choć ten azot działał w minimalnym % to jednak ze 2-3 cm wszedł w ziemie , a ty jak wysiałeś w piątek ,akuratnie na tą słoneczną i ciepłą pogodę , to raczej u ciebie będą większe straty azotu przez te 5 dni niż u tych co wysiali azot miesiąc temu , co do działania to po tych deszczach jak się ociepli to będzie azot pobierać 

Litosci. Chcesz mi wmówić że przez 5 dni ulotnil mi się azot z saletry która się rozpuściła i popadala na nią zaraz po aplikacji mżawka  1 mm a twierdzisz ze ktos wyśmiewając prawie 5 tygodni temu nie miał żadnej straty azotu chociaż jedyna wilgoc była z opadów w lutym i jakiś minimalny śnieg rzędu 1 mm? 

Jeżeli u mnie wyparowało to u tych z 1 marca musiało wyparować że 2 razy tyle. 

2 godziny temu, Piffpaff napisał:

nie zgodzę się z Tobą, chociaż nie wiem jakie u ciebie są ziemię. W mojej wiosce widać gołym okiem kto dal wcześniej azot a kto czelak. Moja pszenica dostała N ok 10 marca i mam z obu stron sąsiadów z których jeden wylał rsm jakiś tydzień temu na spekana ziemię a drugi do tej pory nawet grama nie dał i moja z daleka jest intensywnie zielona a sąsiadów słaba i poskurczana. Ale u wszystkich w okolicy przes suszę zimno dolne liście usychaja. Na szczęście dziś spadł snieg z deszczem I trochę uratuje bilans wodny. Idąc dalej roślina od dobrych trzech tygodni na wschodzie wznowiła wegetacje i programuje klos. Uważam że moja mimo różnic odmianowych miała najlepsze możliwości pokarmowe niż sąsiadów co liczę odbije się na płonie pozytywnie ale rok pokaże...

Jeżeli ten azot naprawdę dostał się w strefę korzeniowa że roślina mogła z niego korzystać to pewnie w jakimś stopniu z niego skorzystała chociażby w tym ostatnim tygodniu. 

Teraz u mnie np. pole w pole nie widać różnicy kto stosował kto nie chyba że po śladach w ścieżkach. 

Choć nie twierdzę że moja decyzja o podaniu pierwszej dawki tak późno jest dobra ale też nie mogę stwierdzić że był to ogromny błąd i jakoś dyskwalifikuje moje uprawy od dobrego plonu. 

Przez cały marzec był chyba tylko jeden opad śniegu ok 1mm więc jak ten azot miał się przemieścić to chyba tylko z tej wilgoci co miała gleba z lutowych opadów. Ale teraz pytanie ile to było cm? 

Opublikowano

Wielkopolska, powiat szamotulski, łączne opady za styczeń - 59l, luty - 72l... Ostatni deszcz 26 lutego. Jeszcze w trzeciej dekadzie lutego zastanawiałem się czy uda się wjechać na pole z azotem od pierwszego marca, a po miesiącu ziemia jak skała, zbita, spękana...

Opublikowano
31 minut temu, STIG13 napisał:

Większe hurtownie mają dostępny. Ceny nie znam, w tym roku wziąłem elatusa dla odmiany

Elatusa będziesz mieszał z czuymś czy solo?

Opublikowano
isentor napisał:

2 minuty temu, Turok napisał:

17-20 stopni było w trakcie stosowania

Zrób sobie test z pumą na mniejszym areale. Te invvigowskie środki są felerne

@robercikj100 U mnie już cały azot na pszenicę poszedł. Pierwszy saletrosan z początkiem marca i parę dni temu mocznik.

Jedynie chloropiryfos "działa" 😎

Opublikowano

za kilka dni nadają opady dosyć spore i tak myślę czy by nie rozsiać już N2 ? szedł by saletrzak w dawce 250 kg. Nie za wcześnie ? rok temu przywaliłem trochę za wcześnie saletry i za bardzo ją rozkrzewiło. Dodam że pszenica dosyć dobrze rozkrzewiona. 

Opublikowano

Z saletrą można by było poczekać jeszcze. jakbys stosował rsm albo mocznik to smiało mozna wczesniej, mocznik to zdecydowanie wczesniej. mocznik nie stymuluje do krzewienia a rsm działa słabiej na krzewienie niz saletra. chyba ze go wlejesz gdzie formy szybkodziałające bedą odpowiadać np 250-300 kg saletry amonowej to wtedy tak

Opublikowano (edytowane)

@Rzepakowiec Zależy jaki region polski i w jakiej fazie te rośliny masz. W późniejszej perspektywie są na radarze jakieś opady? Jeżeli nie to pomyśl o połowie dawki n2 chociaż. U mnie sytuacja na północy jak napisał @andrzej1988. Pszenica jeszcze 1,5tyg i będzie szła w źdźbło a mocznik n2 już czeka

Edytowane przez isentor
Opublikowano

Ja poczekam z N2 o ile ją rozsieje bo nie mam towaru, ale jak już to planuje około 15 kwietnia, teraz ciągłe opady do 7 kwietnia, później bajorko przez tydzień więc tak może koło 15 kwietnia będzie ok.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v