Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Wichura123 napisał:

Panowie  , drugi rok Trinity 590 SC przepuszcza mi przytulię . Co sprawdzonego polecacie żeby nie było poprawek ?

Zacznij żyć w ten sposób, że na wiosnę przytulie się poprawia a jesienią zwalcza głównie miotle.

Opublikowano

Panowie  , drugi rok Trinity 590 SC przepuszcza mi przytulię . Co sprawdzonego polecacie żeby nie było poprawek ?

Moja przygoda z tym chwastem doprowadziła mnie do przekonania że nie da się go skutecznie zwalczyć jesienią. Od przyszłego roku schodzę na tańszy zabieg jesienią (np. Expert Met solo ) i wiosenna poprawka.

• Root Admin
Opublikowano

Wszędzie? czy tylko na wybranym polu?
Generalnie przez większość czasu pryskam tylko jesienią i nie mam większych problemów, ale... mam dwa pola z presją jakiegoś gówna, to wtedy klasycznie pryskam jesienią tym co zwykle ale z urzędu wczesną wiosną robię poprawkę i po roku góra dwóch ładnie się czyści, później przez parę lat jest spokój.
W tej sposób pozbyłem się ostrożnia, chabra i właśnie przytuli.

Opublikowano
27 minut temu, yacenty napisał:

Wszędzie? czy tylko na wybranym polu?
Generalnie przez większość czasu pryskam tylko jesienią i nie mam większych problemów, ale... mam dwa pola z presją jakiegoś gówna, to wtedy klasycznie pryskam jesienią tym co zwykle ale z urzędu wczesną wiosną robię poprawkę i po roku góra dwóch ładnie się czyści, później przez parę lat jest spokój.
W tej sposób pozbyłem się ostrożnia, chabra i właśnie przytuli.

Wyskakuje mi na najcięższej ziemi na kilku kawałkach  , zwiększone dawki nie załatwiają sprawy

Może czas zmienić też środki , co polecacie ?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, akmaly napisał:

Przytulia lubi takie ziemie i na nich głównie jest problem, moim zdaniem wiosna i tylko wiosna na przytulię, jesienią nic nie zrobisz - przynajmniej mi się nie udało.

To znaczy że ja mam bardzo ciężkie piachy (tam gdzie moja własność) od V do IIIb 😁, bo jak się nie zrobi poprawki na wiosnę to zawsze masowo wychodzi.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano
52 minuty temu, yacenty napisał:

co do środków to po pierwsze płodozmian, a po drugie rotacja nawet nie tyle środków co substancji aktywnych na tyle na ile jest to możliwe

Płodozmian na inne chwasty jest dobry, ale na przytulię to masakra- jest w gorczycy, jest w okopowych, jest w zbożach, jest w łubinach. Prosulfokarb i fluroksypyr to biorą dobrze, a tak z pozostałych to dff się też nadaje i mniej tribenuron i chyba pendimetalina (ale jej jeszcze nie stosowałem więc niewiem).

• Root Admin
Opublikowano
akmaly napisał:

Wyczytałem gdzieś że skuteczny na przytulię ma być Pontos ( flufenacet, pikolinafen)+DDF - stosował ktoś? Jak z miotłą?

bez problemu z miotła, w tym roku po 3 latach wracam do pontosa z dff na połowie zbóż.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, akmaly napisał:

Wyczytałem gdzieś że skuteczny na przytulię ma być Pontos ( flufenacet, pikolinafen)+DDF - stosował ktoś? Jak z miotłą?

W ubiegłym sezonie Pontos + Legato  i czyściutko bez poprawek na wiosnę.

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano
9 minut temu, kellyq napisał:

Expert można zwiększyć dawkę np. do 0,4 w połączeniu z dff 0,2?

Ale po co

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v