Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, metrax12 napisał:

Dorzucić do?

Do bizona ,ale nie będę kombinował rozmawiałem z kolegą i on w zeszłym roku nim pryskał i zero miotły ,a zboże co roku od ponad 20 lat . @Agrest u mnie zero miotły po bacara .

1 godzinę temu, metrax12 napisał:

. @Agrest

Edytowane przez Azor07
Opublikowano

U mnie tez expert jakiś czas. 2 lata temu były czarne klosy ale był mustang,1 rok temu czysto i był tribenuron i fluroksypyr ,w tym również tribenuron i fluroksypyr i ogólnie wszędzie było czysto tylko na jednej działce były czarne ale tam monokultura i zaniedbane pole.

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, tommy66692 napisał:

Też myślałem że to mustang, ale w tym roku nie stosowałem i były, myślę że to może byc wina metrybuzyny 

No ale co ma metrybuzyna do czarnych kłosów?

Przecież do wiosny to tej metrybuzyny już nie będzie w glebie.

Edytowane przez metrax12
Opublikowano (edytowane)

może czarne kłosy to oznaka zbyt dużych (albo małych, w stosunku do zebranych plonów) ilości mikroelementów, ewentualnie nawozów w danym stadium rozwojowym rośliny, może grzyb, może robak...

Nie miałem czarnych kłosów po ExpertMet ani Mustangu, Goldzie, Chwastoksie, ani fluroksypyrze, tribenuronie (tyle że dawki albo niższe o 10-20% albo standardowe standardowe)- czasem też stosowane lekko po zalecanych terminach.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano
1 godzinę temu, tommy66692 napisał:

Też myślałem że to mustang, ale w tym roku nie stosowałem i były, myślę że to może byc wina metrybuzyny 

Na T1 co szło ?

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, tommy66692 napisał:

Co od chwastu i w jakiej fazie przez cały sezon 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
2 godziny temu, tommy66692 napisał:

Cyprodynil+ protio+ fenpropidyna w dawkach górnych na T2 elatus 

Tez Man problem z czarnymi kłosami. W tym roku t 1 takie jak ty . I nadal czarnuchy były , mniej jak w zeszłym roku ale jednak. Mustangiem nie pryskalem . Kiedyś od mustanga to miałem płacowo ake robiłem poprawkę w późnej fazie , flagowy albo później . W tym roku wyrzucam experta lub bacare a daje boxera z dff

Już pAre lat idzie expert lub bacara wiec i tak czas na zmianę i zobaczę 

Opublikowano
13 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

@metrax12, który Vibrance jest najlepszy w zwalczaniu rizoktoniozy?

Jak chcesz zaprawiać Vibrance to lepiej chyba Gold, bo 2 razy więcej sedaksanu. No chyba że Gold 2 razy droższy od Star, to bym się jeszcze zastanawiał.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v