Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ZŻniwa zakończone. 
wnioski jakie mogę przekazać

Findus - fajna odmiana po przedplonach nie zbożowych . Po rzepaku , ładny zdrowy . Na jednej działce z nawożenie 250 250 80 saletry plon koło 7,8 białko 14 gęstość 77 , piękne grube szkliste ziarno . Przy nawożeniu 250 200 po rzepakach plon około 6,5 i łapał jeszcze parametry na styk . Nie nadaje się natomiast do monokultury . Szybko zasechl, plon około 5-5.5 przy tej samej agrotechnice 

kariatyda chwalona tu , jednak bez szału . Po rzepaku około 7 t wiec ładny wynik . W większości posiana po zbożu i na słabszej ziemi , plon 4, 4-5 . Nie poradziła sobie z mono i słabym pH 

metronom - to jest klasa. Może nie do rekordów ale stabilne wysokie plonowanie na każdym polu . W mono około 5,5 t , po rzepaku na 5 klasie tez 5.5 t. Po wieloletnim ugorze 7’. Może są odmiany wyżej plonujaxe, jednak jak ktoś poszukuje stabilnego plonu w każdych warunkach to polecam .

siał ktoś kws donovan ? Jakie opinie 

• Root Admin
Opublikowano

200kg n i 7ton plonu? to ja jednak muszę powiedzieć że zebrałem super bo pszenica po pszenicy 150kg n i 7t :) a jednak jest duży niedosyt. ale woda woda i jeszcze raz woda plus pszenica po pszenicy

Opublikowano
6 godzin temu, logitech55 napisał:

Co polecacie taniego do zwalczania jesiennego miotły?

Na miotłę są zarejestrowane takie substancje jak flufenacet: Expert i generyki (w składzie sam flufenacet) oraz prosulfokarb: Boxer i generyki. Są też inne które również jakoś tam miotłę zwalczają, jednak jesteś początkujący, więc nie będę tu zaawansowanymi rozważaniami głowy zawracał. Najlepiej pryskać na wilgotną glebę w fazie szpilkowania/1-liścia, ewentualnie opóźnić do fazy 2-liścia jeżeli wcześniej jest sucho, a masz pewność że przed zabiegiem (ewentualnie po) wystąpią opady. I warto dodać chociaż 50 g diflufenikanu na dwuliścienne, szczególnie te, które ciężko zwalczyć wiosną.

1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

wracając do expert met to w zeszłym roku na jesien pryskalem 3 pola pszenicy na 3 liść jedno poprawiałem axialem bo puścił masę miotły, drugie zostawiłem bo miejscami kilka wiech miotły a 3 czyste do żniw, pryskane jednego dnia w podobnych warunkach i gleba podobna, mozaika piach i glina

Przedplon zapewne inny i przedprzedplon również. i co za tym idzie? No nie wiem, wniosków z tego nie wyciągnę. Mam pasek miotły przy miedzy, która potraktowana podwójną dawką Nomada (dawka na stokłosę) na wiosnę przeżyła. Na jesieni poszedł Expert lub Boxer. Czyli tę miotłę którą przepuścił zabieg jesienny (prawdopodobnie przez wschody wiosenne), nie zwalczył zabieg wiosenny. Czyli można powiedzieć że skuteczność Nomada na wiosenną poprawkę na miotłę wynosi około 0 % (zapewne robota sąsiada).

Co do przepuszczania przez Experta miotły, stosuję go już 10 lat, i przez kilka lat, skuteczność była 100 %. Przedtem był stosowany przez kilka lat Atlantis i również skuteczność była 100 %, z tym że przez cały okres stosowania. W ostatnich latach szczególnie przy miedzy i na obrzeżach pól, pojawiają się pojedyncze okazy miotły.

Opublikowano
21 minut temu, yacenty napisał:

200kg n i 7ton plonu? to ja jednak muszę powiedzieć że zebrałem super bo pszenica po pszenicy 150kg n i 7t :) a jednak jest duży niedosyt. ale woda woda i jeszcze raz woda plus pszenica po pszenicy

Nie 7 a 7.8 to raz . Po drugie niedługo będziecie pisac o 7 t po 200 kg saletry i blue n. Może kwestia pH ale przy podziale 250 200 po rzepaku , podobna klasa ziemi plon około 6,5 . Widze korelacje między zwiększonym nawożenie azotowym a większym plonem .

Zreszta i tak jesteście ciency bo kula zebrał ponad 10 t przy 160

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, metrax12 napisał:

Na miotłę są zarejestrowane takie substancje jak flufenacet: Expert i generyki (w składzie sam flufenacet) oraz prosulfokarb: Boxer i generyki. Są też inne które również jakoś tam miotłę zwalczają, jednak jesteś początkujący, więc nie będę tu zaawansowanymi rozważaniami głowy zawracał. Najlepiej pryskać na wilgotną glebę w fazie szpilkowania/1-liścia, ewentualnie opóźnić do fazy 2-liścia jeżeli wcześniej jest sucho, a masz pewność że przed zabiegiem (ewentualnie po) wystąpią opady. I warto dodać chociaż 50 g diflufenikanu na dwuliścienne, szczególnie te, które ciężko zwalczyć wiosną.

Przedplon zapewne inny i przedprzedplon również. i co za tym idzie? No nie wiem, wniosków z tego nie wyciągnę. Mam pasek miotły przy miedzy, która potraktowana podwójną dawką Nomada (dawka na stokłosę) na wiosnę przeżyła. Na jesieni poszedł Expert lub Boxer. Czyli tę miotłę którą przepuścił zabieg jesienny (prawdopodobnie przez wschody wiosenne), nie zwalczył zabieg wiosenny. Czyli można powiedzieć że skuteczność Nomada na wiosenną poprawkę na miotłę wynosi około 0 % (zapewne robota sąsiada).

Co do przepuszczania przez Experta miotły, stosuję go już 10 lat, i przez kilka lat, skuteczność była 100 %. Przedtem był stosowany przez kilka lat Atlantis i również skuteczność była 100 %, z tym że przez cały okres stosowania. W ostatnich latach szczególnie przy miedzy i na obrzeżach pól, pojawiają się pojedyncze okazy miotły.

w jakiej fazie pszenicy jedziesz tym expertem i dorzucasz dff? czy dopiero oddzielnie czyms

Opublikowano
1 godzinę temu, huzieba napisał:

w jakiej fazie pszenicy jedziesz tym expertem i dorzucasz dff? czy dopiero oddzielnie czyms

Szpilka szpilka i jeszzce raz szpilka. 

1 godzinę temu, masa24 napisał:

Nie 7 a 7.8 to raz . Po drugie niedługo będziecie pisac o 7 t po 200 kg saletry i blue n. Może kwestia pH ale przy podziale 250 200 po rzepaku , podobna klasa ziemi plon około 6,5 . Widze korelacje między zwiększonym nawożenie azotowym a większym plonem .

U nich tez niby susza,  a plony 7 i wyżej. Jak przysuszyło u mnie na nizinie podlaskiej z 4 lata temu to po rzepaku miałem 4t z 3-5 klasa. 

Opublikowano
10 minut temu, Tomek90 napisał:

Szpilka szpilka i jeszzce raz szpilka. 

Legato i triben mogę z tym jechać na szpilkę czy to nie ma sensu. Legato zalecaja od 2 liści, triben jak sie krzewi dopiero, nie wiem czy na szpilkę fiołek zdąży mi wyjść a mam z nim problem

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, huzieba napisał:

Legato i triben mogę z tym jechać na szpilkę czy to nie ma sensu. Legato zalecaja od 2 liści, triben jak sie krzewi dopiero, nie wiem czy na szpilkę fiołek zdąży mi wyjść a mam z nim problem

Ale DFF zwalcza fiołka przedwschodowo też. Ma być poprawka na wiosnę? Jeśli tak, to tribenuronu nie musisz dawać na jesieni na samosiewy rzepaku, jeśli pójdzie metrybuzyna. Jeśli bez wiosennej poprawki i jeszcze bez metrybuzyny, pasuje dodać część np. 1/4 dawki tribenuronu na samosiewy a resztę dawki tj. 2/3, 3/4 możesz zastosować na wiosnę. A jak miałeś w planach zwalczać chabra na jesieni, to w fazie szpilki, 1-liścia to zdaje mi się że będzie za wcześnie.

Edytowane przez metrax12
  • Root Admin
Opublikowano
masa24 napisał:

21 minut temu, yacenty napisał:

widzę nie złapałeś ironii. moim zdaniem i tak najważniejszy czynnik to suma opadów i śmiem twierdzić że to opad w tej chwili decyduje o plonie. jak jest przyzwoity to musisz byc paprokiem żeby zepsuć. a jak masz dobrą pogodę to przy dzisiejszych odmianach i chemii spokojnie wyciągasz dobry plon. wiem że jestem paprok bo zebrałem tylko 7ton, ale mi to wystarczy bo wiem że zrobiłem wszystko co mogłem. a że jakiś yitouber mieszkający choćby 50km dalej będzie się siał to niech się śmieje, jego szczęście. Do samej ilości nawożenia też podchodzę z dystansem głównie przez to że gleba to nie wata tylko cały skomplikowany system pierwiastków. było już tak że przy 120 i 220kg n osiągałem 7ton pszenicy a przy 160kg n na niektórych kawałkach pola 4.8t rzepaku, co czysto teoretycznie gdyby brać pod uwagę sam azot jest niemożliwe. wracając na ziemię, bardzo chciałbym w tym roku zebrać 7.8t/ha. dobry plon i dobra robota.

maniek0987 napisał:

jaką dawkę dajecie systivy w pszenicy? Zalecana niby 1.5l na 1 tonę ziarna. Starczy 0.5l, czy lepiej 0.75l?

daje litr na tonę

metrax12 napisał:

23 minuty temu, huzieba napisał:

Ale DFF zwalcza fiołka przedwschodowo też. Ma być poprawka na wiosnę? Jeśli tak, to tribenuronu nie musisz dawać na jesieni na samosiewy rzepaku, jeśli pójdzie metrybuzyna. Jeśli bez wiosennej poprawki i jeszcze bez metrybuzyny, pasuje dodać część np. 1/4 dawki tribenuronu na samosiewy a resztę dawki tj. 2/3, 3/4 możesz zastosować na wiosnę. A jak miałeś w planach zwalczać chabra na jesieni, to w fazie szpilki, 1-liścia to zdaje mi się że będzie za wcześnie.

fajna robotę robi połączenie pontos 0.5, legato 0.15 i z 15g jakiegoś tribenuronu. w tym roku na połowie areału wracam do tej kombinacji.

• Like 1
Opublikowano

Mogę nabyć pszenicę odmiana foxx rok po centrali tylko ile jej zasiać na ha? Zecaja 4 jednostki siewne na ha w jednym worku jest 31 kg to w takim razie wychodzi 124 kg. Wydaje mi się mało dołożyć do 150 kg.

Opublikowano (edytowane)

a ja na kawałkach, gdzie w tym roku poszło tylko 100-110kg N osiągałem wynik nawet około 6t, średnia wyszła przy takim nawożeniu 5t, zero leżącego zboża, zero problemu z grzybem, bez skracania

i też da się żyć, jeden zabieg grzybowy na podstawę był ostatnim wjazdem w pole przed koszeniem

najważniejsza okazała się zasobność i nawożenie PK , siarka i magnez

za to ziarno jest bardzo ładne, praktycznie zero pośladu

jak zalecają tyle - tyle zasiej, chyba, że masz słabe pH albo siewnik, który ma problemy z równomiernym wysiewem

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
Dnia 30.05.2022 o 11:25, alfa napisał:

Mam takie pytania może nie w tym temacie ale nie wiedziałem gdzie napisać

Czy 100 ml Bandura zastosowane przedwdchodowo pozwoli wyeliminować rzodkiew swierzepe oraz samosiewy rzepaku?

Opublikowano
JanKrzysztof napisał:

A u kuli przez suszę rzepak oddał tylko lekko ponad 3 tony, a pszenica 10+. :)  Można? Można. Myślałem, że 8,5 tonowej spalonej pszenicy słomka nic nie przebije, ale pojawił się godny kontrkandydat.

u niego ta pszenica chóc wyglądała i jestem w stanie uwierzyć że tyle oddala aż kusi mnie spróbować tego banatusa ale tylko na malym kawalku

Opublikowano

Pany, a jakiś pakiet zwalczający  wyczynca ? Duży problem z tym dziadostwem jest u nas. Przeważnie to jesienią był expert z DFF i wcześnie wiosną axial i było całkiem ok. Ma ktoś jakieś propozycje? 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, yacenty napisał:

fajna robotę robi połączenie pontos 0.5, legato 0.15 i z 15g jakiegoś tribenuronu. w tym roku na połowie areału wracam do tej kombinacji.

mam zapisaną tą opcje, tylko kiedy z tym wjechać, czekasz na 2 liscie moze 3 czy jedziesz na szpilkę. Ile dodać tribenu 50sg, 15 gram to ilość tego 75?

Edytowane przez huzieba
Opublikowano
54 minuty temu, Zetix napisał:

Pany, a jakiś pakiet zwalczający  wyczynca ? Duży problem z tym dziadostwem jest u nas. Przeważnie to jesienią był expert z DFF i wcześnie wiosną axial i było całkiem ok. Ma ktoś jakieś propozycje? 

Płodozmian

• Root Admin
Opublikowano
54 minuty temu, robi57362 napisał:

u niego ta pszenica chóc wyglądała i jestem w stanie uwierzyć że tyle oddala aż kusi mnie spróbować tego banatusa ale tylko na malym kawalku

A co powiesz na 10.5t jęczmienia i 3.1t rzepaku? Na skupie a nie na oko. Jedno gospodarstwo, jeden agronom.

2 minuty temu, huzieba napisał:

mam zapisaną tą opcje, tylko kiedy z tym wjechać, czekasz na 2 liscie moze 3 czy jedziesz na szpilkę. Ile dodać tribenu 50sg

triben 50sg to jest 50%

image.png

Czyli dajesz 30g tribenu 50sg na hektar. Nawet w tej mieszance można by się pokusić o 25g.

Zwróć uwagę na 2 rzeczy:

- nie każdy tribenturon ma rejestrację do jesiennego stosowania!!! Więc ostrożnie w ewidencji.
- tribenuron działa raczej nalistnie, więc robiąc taką mieszankę jak wspomniałem wcześniej trzeba ją lekko opóźnić, czyli bardziej 3 liść niż 1.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v