Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Tomek90 napisał:

Pokaz te ziarno jak groch. Miałem 84 gestosc pszenicy, to koło grochu nawet nie leżało. Objętościowo ziarno nie musi być duże. 

Tu na ile wygląda?? 

Kosiłem dziś takie, 7t z ha, leżało 1/3 na płasko, byłoby pewnie na stojąco więcej

Opublikowano
2 godziny temu, GABBER85 napisał:

siemano   dycha   rano

... a po południu 12...

obraz.png

do pszenicy taka mała prędkość rotora, duży wiatr ,to casee, czy new holland

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, miwigos napisał:

do pszenicy taka mała prędkość rotora, duży wiatr ,to casee, czy new holland

Wiatr to bym powiedział że za***isty , a nie tylko duży , ja w zbożach wiatrem operuje od 750 do 850 obrotów , W tym roku z racji drobniejszego ziarna wentylator w dolnych zakresach , A o rotor to nie wiem za bardzo o co chodzi , czy o obroty bębna , czy obroty rotora domłócającego , bo jeśli chodzi o bęben to w tym roku obroty od 780 do max 900 ,  te 780 obrotów bębna było ustawione na pszenicę która miała 8,4% wilgotności - na 850 już robiło z tej pszenicy sporo trocin 

1 godzinę temu, miwigos napisał:

I domłócił z kłosów  950 to takie minimum 

Jeśli ktoś musi obroty bębna ustawiać powyżej 1000 obr, , to raczej powinien spojrzeć na cepy czy na klepisko , bo tam pewnie leży problem , a nie w obrotach 

Ps . Kombajn New Holland TC 4.90

IMG_20210709_141841.jpg

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
9 minut temu, mysza103 napisał:

Wiatr to bym powiedział że za***isty , a nie tylko duży , ja w zbożach wiatrem operuje od 750 do 850 obrotów , W tym roku z racji drobniejszego ziarna wentylator w dolnych zakresach , A o rotor to nie wiem za bardzo o co chodzi , czy o obroty bębna , czy obroty rotora domłócającego , bo jeśli chodzi o bęben to w tym roku obroty od 780 do max 900 ,  te 780 obrotów bębna było ustawione na pszenicę która miała 8,4% wilgotności - na 850 już robiło z tej pszenicy sporo trocin 

Jeśli ktoś musi obroty bębna ustawiać powyżej 1000 obr, , to raczej powinien spojrzeć na cepy czy na klepisko , bo tam pewnie leży problem , a nie w obrotach 

Ps . Kombajn New Holland TC 4.90

IMG_20210709_141841.jpg

Rotorowy to troche inszy , połówek nie robi ,wiatr 1000 , 800 w rzepaku

Opublikowano (edytowane)

Aha , o rotorowy kombajn chodzi , to rzeczywiście pewnie są inne ustawienia , ogólnie gościu miał z sąsiedniej wsi na rotorze , to mówił żeby dobrze szła robota to ten kombajn lubi być zapchany słomą , także w słabiutkich zbożach spisuje się pewnie słabo 

17 minut temu, jahooo napisał:

w Mercatorze ustawia się 1050-1150

wszystko kwestia wielkości bębna i prędkości liniowej względem klepiska

To u mnie obroty bębna  idą do maxa na 1020 obrotów i dalej koniec , ale przez 4 sezony jeszcze nie kosiłem na więcej niż na 900 obrotów 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Może pora przestać się chwalić plonami, podsumować skuteczność zwalczania chwastów a szczególnie miotły zbożowej. Niedługo sprzedawcy będą zamawiać środki do jesiennego zwalczania miotły, i żeby nie było, że będą wciskać Bizona inne zamienniki, które to średnio działają.

Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

To u mnie obroty bębna  idą do maxa na 1020 obrotów i dalej koniec , ale przez 4 sezony jeszcze nie kosiłem na więcej niż na 900 obrotów 

A jaką masz średnicę bębna?

Opublikowano
53 minuty temu, metrax12 napisał:

Może pora przestać się chwalić plonami, podsumować skuteczność zwalczania chwastów a szczególnie miotły zbożowej. Niedługo sprzedawcy będą zamawiać środki do jesiennego zwalczania miotły, i żeby nie było, że będą wciskać Bizona inne zamienniki, które to średnio działają.

To ja mówię według moich obserwacji ze na jesień beż sensu tylko wiosna axial komplet jak ciepło huzar . Na polu czysto i nie bawię się w poprawki bo i czasu mie mam jeździć jesien wiosna 

Opublikowano (edytowane)

Też dzisiaj zacząłem poległego  findusa działka 2.4 ha   8.8t z ha.

0.4 piasek reszta glina 3b

Co do chwastów tradycyjnie wiosna ,tutaj rexade resztę lancet .

Do żniw wszedzie czysto 

Edytowane przez zetorr6441
Opublikowano
4 godziny temu, zetorr6441 napisał:

Do żniw wszedzie czysto 

rexade miotły Ci nie puszcza?

Opublikowano
6 godzin temu, zetorr6441 napisał:

Do żniw wszedzie czysto 

Findus ma problem z ustaniem ?Czy jakieś błędy agrotechniczne ?

Opublikowano
13 godzin temu, jahooo napisał:

Kosiłem dziś takie, 7t z ha, leżało 1/3 na płasko, byłoby pewnie na stojąco więcej

No i tu podobnie, ale obsada kłosów bez porównania u mnie 780.

Opublikowano
53 minuty temu, dlugin napisał:

Findus ma problem z ustaniem ?Czy jakieś błędy agrotechniczne ?

Przez 3 lata stosuje 0.3 modusa na 1cm i zawsze stały , ale findus mam pierwszy rok . Na piachu stał ale tak w czerwcu go zjaralo.

3 razy grzyb z mikro , 3x n w sumie 180kg na oborniku.

Opublikowano

Ja już po żniwach.Pszenice sypały od 5,5 do 7,5 t Na wielki + kariatyda ładne grube ziarno i dobrze sie wymłacało w odróżnieniu euforii gdzie było trzeba podciagać klepisko 

Opublikowano

Komuś może oprócz mi przepuścił komose quelex? Wczoraj skoszona pszenica euforia, pole po łące, dobre stanowisko i średni plon 7 t, na innym polu też ta odmiana i wydała 7,5 t.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v