Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jaki przelicznik słomy za obornik. Mam 10ha pszenicy i gospodarz z innej wioski chce się wymienić za obornik, on prasuje i zabiera 

Opublikowano
drobny napisał:

A po co randapować,taniej wyjdzie 0,5l Agilu

Też będę siał po pszenicy 

Bezorkowo ?

Raptus902 napisał:

Pszenica asory z ręki 17.6 %

Apostel ok. 12.5 %. 40 ha aktualnie jest koszone (mat. siewny dla Osadkowskiego)

Opublikowano
5 godzin temu, MaXtzTS napisał:

na słabszych glebach pszenica ma ok 10-12% i twarda ale plon raczej słaby

u mnie na południowym polu klasa 3 wilgotność 10% plon może z 5,5t, a z późno sianych dopiero będzie lipa

Opublikowano

dziś sprawdziłem swoje pszenicę z ręki to największy poślad emil trochę lepiej tytanika a w miarę ziarno wygląda w ostrodze. Klos groby ale ziarno marne, napisałbym jak większość tu że spodziewany plon 9t ale jak da 5-6 to będę szczesliwy

Opublikowano

U mnie Emil bardziej dojrzały jak Formacja, najbardziej te w pszenniskach, ale nie tak żeby nadawały się pod kose, do tego słoma jeszcze miękka i zielona od spodu, a na dobrym rozdrobnieniu tez mi zależy, po niedzieli pewnie trza będzie próbować xD 

Opublikowano

Pszenica zaczęta 12,5 wilgotność , żiarno ładne grube

Opublikowano (edytowane)

U mnie już prawie dożynki , rzepak silos nasypany , a reszta sprzedana - cena 3000zł netto , pszenica tak jak się spodziewałem , średnio sypie 2 tony mniej niż rok temu, gdzie sypała 7-9 ton .  W tym roku od 5 do 7 ton zależy na jakiej glebie , a przedplony teraz były lepsze , ogólnie średnia wyjdzie 6 ton/ha  z niewielkim odchyleniem w jedną lub w drugą stronę o 200 kg . Dzisiaj wilgotność pszenicy mieściła się od 10,1%do 10,8 , a taka co była siana końcem pazdziernika miała od 11,8 do 12,6%. Na jutro zostało mi właśnie takiej z 3,5 ha i u mnie fajrant .

Miało być w temacie o pszenicy , ale o rzepaku też jest coś wspomniane 

@yacenty  I ty narzekałeś ciągle że susza ? U mnie prawie co roku żniwa zaczynają się po 15 lipca , więc normalnie , jedynie ten plon średnia 2 tony mniej niż w tamtym roku , to przy 20ha już się robi 40 ton w plecy .

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
3 godziny temu, Piffpaff napisał:

dziś sprawdziłem swoje pszenicę z ręki to największy poślad emil trochę lepiej tytanika a w miarę ziarno wygląda w ostrodze. Klos groby ale ziarno marne, napisałbym jak większość tu że spodziewany plon 9t ale jak da 5-6 to będę szczesliwy

U mnie Emil ładniejsze ziarno jak w tytanitce. Nie ogarniesz :D

• Root Admin
Opublikowano
mysza103 napisał:

U mnie już prawie dożynki , rzepak silos nasypany , a reszta sprzedana - cena 3000zł netto , pszenica tak jak się spodziewałem , średnio sypie 2 tony mniej niż rok temu, gdzie sypała 7-9 ton .  W tym roku od 5 do 7 ton zależy na jakiej glebie , a przedplony teraz były lepsze , ogólnie średnia wyjdzie 6 ton/ha  z niewielkim odchyleniem w jedną lub w drugą stronę o 200 kg . Dzisiaj wilgotność pszenicy mieściła się od 10,1%do 10,8 , a taka co była siana końcem pazdziernika miała od 11,8 do 12,6%. Na jutro zostało mi właśnie takiej z 3,5 ha i u mnie fajrant .

Miało być w temacie o pszenicy , ale o rzepaku też jest coś wspomniane 

@yacenty  I ty narzekałeś ciągle że susza ? U mnie prawie co roku żniwa zaczynają się po 15 lipca , więc normalnie , jedynie ten plon średnia 2 tony mniej niż w tamtym roku , to przy 20ha już się robi 40 ton w plecy .

350l to normalny opad. nie mam więcej pytań

• Root Admin
Opublikowano

nie normalny i tyle, ale jak masz dobrą glebę i październiku spadło 80 to rośliny sobie poradzą. ale jak masz od siewu do zbiorów 350 to nawet jak fajnie rozłożone to i tak tylko 30l na miesiąc

Opublikowano
6 godzin temu, Y635 napisał:

Panowie jaki przelicznik słomy za obornik. Mam 10ha pszenicy i gospodarz z innej wioski chce się wymienić za obornik, on prasuje i zabiera 

Daruj sobie,lepiej słomę ściąć 

• Confused 1
Opublikowano

U mnie na okolicy już ponad połowa wykoszona. Ja sam zacznę w piątek Metronoma kosic. Drobna jest dość, na cuda się nie nastawiam, chociaż kłos długi. Po niedzieli planuje kariatyde kosić i tu mogę powiedzieć, że jak dla mnie kariatyda dużo lepiej wygląda niż metronom. Była siana wcześniej o 3 tyg niż metronom, a zbiore ja później. Więcej powiem jak wykosze, bo wszystko wywożę do młyna "na skład". Plonów z tamtego roku raczej nie bedzie

Opublikowano

@bennos wrzuć jakiś łubin z czymś. Zależy co masz w płodozmianie.

Taka prośba. Może piszcie skąd jesteście jak już zbieracie :D Bo u mnie na północy może za tydzień coś się będzie nadawało

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v