Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

do tego roku jakoś nie odczowalem braku wody bo deszcze może małe ale dobrze się rozkładały ale w tym roku tragedia w marcu 0mm z kwietniu 30 i pare cm sniegu w maju 25mm a w czerwcu dopiero 12mm gdzie znajomy mieszka 15km ode mnie i tylko wczoraj i dziś spadli u niego 2x10mm a u mnie nawet asfaltu dobrze nie zmoczyło.

Opublikowano
2 minuty temu, Czarek525 napisał:

A jaką dawkę najlepiej zastosować ? 1l będzie wystarczający ?

Po 0,6 tebukonazolu i metkonazolu i będzie super

Opublikowano
25 minut temu, Piffpaff napisał:

do tego roku jakoś nie odczowalem braku wody bo deszcze może małe ale dobrze się rozkładały ale w tym roku tragedia w marcu 0mm z kwietniu 30 i pare cm sniegu w maju 25mm a w czerwcu dopiero 12mm gdzie znajomy mieszka 15km ode mnie i tylko wczoraj i dziś spadli u niego 2x10mm a u mnie nawet asfaltu dobrze nie zmoczyło.

To jeszcze ludzie mniej wody mieli. Wszyscy gadają dopóki ich nie dosięgnie susza 

• Like 1
Opublikowano

To u was pada na rzucenie . Wlkp powiat międzychodzki 

Marzec - 0 opadu

Kwiecień -13mm w 3 deszczach 

Maj- znowu nic i 2 czerwca w 20 minut spadło 15mm i na najbliższe 10 dni nic nie zapowiadają. Z jarych zbóż jak cena będzie tak lecieć w dół to nie wiem czy będzie się opłacało to kosić wynajętym kombajnem 

Opublikowano
wojak1986 napisał:

25 minut temu, Piffpaff napisał:

To jeszcze ludzie mniej wody mieli. Wszyscy gadają dopóki ich nie dosięgnie susza 

masz rację w poprzednich latach nie narzekałem na duży brak wody Ale widząc wielkopolske z tyłu głowy mialem że kiedyś taki rok przyjdzie do mnie i nadal mam lepiej jak co niektórzy

Opublikowano
miwigos napisał:

2 minuty temu, Czarek525 napisał:

A jaką dawkę najlepiej zastosować ? 1l będzie wystarczający ?

Po 0,6 tebukonazolu i metkonazolu i będzie super

Nie będzie przypaleń po takiej dawce?

Opublikowano
2 godziny temu, Ma3ciej napisał:

To u was pada na rzucenie . Wlkp powiat międzychodzki 

Marzec - 0 opadu

Kwiecień -13mm w 3 deszczach 

Maj- znowu nic i 2 czerwca w 20 minut spadło 15mm i na najbliższe 10 dni nic nie zapowiadają. Z jarych zbóż jak cena będzie tak lecieć w dół to nie wiem czy będzie się opłacało to kosić wynajętym kombajnem 

Powiedzą że zebrali po 10 ton ach będą się przechwalać .

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Freek napisał:

Witam. Panowie macie jakies doświadczenia w pryskaniu Axialem na miotle w wykloszonej pszenicy ? Po ostatnich intensywnych opadach dzieje się armagedon gdzie nigdy wcześniej nie mialem miotły na polu. 

Już nie 0,9 a 1 litr na hektar  pryskaj i nawet się nie zastanawiaj , pszenicy nic  nie będzie sprawdzone -skuteczne.

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano

ja dawałem przed wykłoszeniem pszenicy 1 litr axsialu i miotła się nie wyklosila. nie polecam stosowania axsialu jak miotła się już kłosi bo działanie axsialu jest bardzo ograniczone i pszenica nie wiadomo jak się zachowa czy może nie przypali kłosów

Opublikowano
16 godzin temu, Freek napisał:

Witam. Panowie macie jakies doświadczenia w pryskaniu Axialem na miotle w wykloszonej pszenicy ? Po ostatnich intensywnych opadach dzieje się armagedon gdzie nigdy wcześniej nie mialem miotły na polu. 

Pryskaj śmiało tak do litra bo miotła up***doli plon. Ja pryskałem 1,5l na wyczyńca tydzień temu pszenica wykłoszona już była i zaczyna chwast usychać pszenicy nic nie jest.

Opublikowano (edytowane)

U mnie tez powylazilo trochę . Po Expert tez były lata ze coś i tak wylazlo . Trochę głuchego owsa tez jest . Zostawiam tam trochę chwastu krzywdy nie zrobi . Na jesień Quelex szedł , może zwiększyć dawkę tego środka to lepiej będzie ? 

0C587ABB-EC8B-4E70-8666-83E3DB8E69DE.jpeg

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
2 minuty temu, bennos napisał:

Panowie czy jakieś sztuczki typu włosy czy pampersy a nawet środki chemiczne podziałają na dziki ?

pampersy działają, ale trudno założyć dzikowi !

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, bennos napisał:

Panowie czy jakieś sztuczki typu włosy czy pampersy a nawet środki chemiczne podziałają na dziki ? Bo już zauważyłem pierwsze wejścia 

Ołów 100% skuteczny

Opublikowano
jasiuhonda napisał:

Pszenica znajomego co jej dolega? Pryskania dwa tygodnie temu soligorem żółknie liść flagowy i niektóre kłosy robią się biale

IMG-20220614-WA0005.jpg

a t3 było robione już ? ile tego soligora poszło ? może pszenica podatna na choroby grzybowe ? jaka odmiana ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v