Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Y635 napisał:

u mnie w czerwcu spadło 78mm z czego 60mm wczoraj a 10km ode mnie wczoraj spadło 150mm

Przy takiej ilości wody w tak krótkim czasie to więcej szkód niż pożytku daje.

• Like 1
Opublikowano

Te liczenie pięterek i pytanie ile może pszenica dać . Według mnie szkoda czasu i bez sensu . Równie może zredukowała pięterka z może mieć po 4/5 ziarek w pięterku aniżeli jak ma po 11/12 pięterek a tam po 2/3 ziarna . A bez sensu to . 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, robercikj100 napisał:

a jak ze tydzień czy dwa zacznie padać ?

Jak spadnie deszcz można robić, pszenica ledwo co dycha po t3 wystąpiły by przypalenia 

Opublikowano

23 stopnie , słoneczko. 125 gram tebu,  125 azoksystrobiny nie powinno chyba zrobić krzywdy pszenicy ? Wieczorem nie mogę,  jutro niedziela , średnio mi sie chce , poniedzialek deszcz , jechać ?

Opublikowano (edytowane)

Panowie zostawiłem na noc szklankę na zewnątrz , rano wypełniona do połowy wodą, jak policzyć ile wody spadło na metr kwadratowy? Jeśli będzie w niej np 100 mm to trzeba obliczyć powierzchnię górą szklanki i metr kwadratowy podzielić przez ten wynik ? 

Edytowane przez bennos
Opublikowano
35 minut temu, bennos napisał:

Panowie zostawiłem na noc szklankę na zewnątrz , rano wypełniona do połowy wodą, jak policzyć ile wody spadło na metr kwadratowy? Jeśli będzie w niej np 100 mm to trzeba obliczyć powierzchnię górą szklanki i metr kwadratowy podzielić przez ten wynik ? 

objętość wody w litrach podziel przez powierzchnie góry szklanki

np. zakładając, że w środku jest 100 ml (0,1 litra) wody, a górna część szklanki jest kołem o średnicy 10 cm (średnice łatwiej zmierzyć), a więc promień to 5 cm = 0,05 m

0,1 litra / (3,14 razy 0,05^2)

wynik wychodzi od razu w litrach na metr kwadratowy

u mnie t3 poszło 0,6 tebu 250 + 0,6 prochlorazu 450

• Thanks 1
Opublikowano

Jeśli szklanka jest o prostych ściankach, to mierzysz ile jest mm wody w szklance i to wszystko, bo tyle samo byłoby na m2. 1mm=1l. Jeśl szklanka zwężana to wynik będzie zawyżony.

Opublikowano

Dzisiaj w końcu popadało u mnie w lubelskim. Tylko jak na jeden raz to trochę za dużo deszczu. Przez kilka godzin spadło więcej niż przez cały maj (29mm), kwiecień 95mm. Dosyć intensywnie padało to mam nadzieję że zboża nadal stoją. Pszenica Euforia dosyć niska to bez obaw ale jęczmień mógł polec. 

W pszenicy bez T3, na wychodzący kłos poszło Delaro 1l/ha. Wcześniej na T1 Turbopak +Prokarb 0,8l.

IMG_20220611_093527.jpg

Opublikowano

koledzy czy T2/T3  Priaxor 0,75l i tebukonazol  150 gr bedzie ok czy zwiekszyć dawke? Boje sie przypaleń. Pszenica  w zaleznosci od odmiany od  dopoiero kwitnącej do takiej ktora juz konczy kwitnąc. Czy  mogę dodać 5 kg siarczanu magnezu i troche odzywki do tego?

Opublikowano
12 minut temu, Acodin napisał:

objętość wody w litrach podziel przez powierzchnie góry szklanki

np. zakładając, że w środku jest 100 ml (0,1 litra) wody, a górna część szklanki jest kołem o średnicy 10 cm (średnice łatwiej zmierzyć), a więc promień to 5 cm = 0,05 m

0,1 litra / (3,14 razy 0,05^2)

wynik wychodzi od razu w litrach na metr kwadratowy

u mnie t3 poszło 0,6 tebu 250 + 0,6 prochlorazu 450

Wyszło mi jakieś 37 l to całkiem realne bo lało konkretnie 

Opublikowano
1 minutę temu, slawekr6 napisał:

koledzy czy T2/T3  Priaxor 0,75l i tebukonazol  150 gr bedzie ok czy zwiekszyć dawke? Boje sie przypaleń. Pszenica  w zaleznosci od odmiany od  dopoiero kwitnącej do takiej ktora juz konczy kwitnąc. Czy  mogę dodać 5 kg siarczanu magnezu i troche odzywki do tego?

Zrobiłem dzisiaj rano podobnie ,tylko tebu więcej,3kg siarczanu na hektar i 3kg mocznika na przyczepność,na poniedziałek zapowiadają deszcz, jeśli nie będzie to pieniądze wyrzucone w błoto,susza zaj...sta

Opublikowano
mj23 napisał:

23 stopnie , słoneczko. 125 gram tebu,  125 azoksystrobiny nie powinno chyba zrobić krzywdy pszenicy ? Wieczorem nie mogę,  jutro niedziela , średnio mi sie chce , poniedzialek deszcz , jechać ?

jeśli czyste niebo i trochę wiatru to dużo ci odparuje. Chyba że dasz więcej wody to możesz próbować

slawekr6 napisał:

2 lata temu dałem identyczna mieszankę i nie byłem zadowolony bo np na euforii puściło rdze od tamtej pory robię daję 1l priaxora + 0.5 tebu I mam spokój

Opublikowano

spiroksamina ogólnie substancje które podtrzymują zieloność rośliny do kiedy można stosować? Chciałem dać teraz soligor w pszenicy jest już wykłoszona i zaczyna kwitnąć. Soligor w dawce 0,7 + protiokonazol dodaje ale pszenica nie będzie później za długo zielona?

Opublikowano
48 minut temu, mj23 napisał:

Dałbym ze 300 l na hektar i ze 4 kg mocznika na przyczepność,  ew

asystent 

Moim zdaniem nie ma nic lepszego niż mocznik jako adiuwant , żałuję że nie dodałem do herbicydów w tym roku bo nie miałem ,zawsze dodawałem i było czysto a w tym roku miotła wyskoczyła i przytulia , oczywiście w rozsądnej dawce

Opublikowano

55l dziś w nocy w praktycznie 3 godziny. Jechałem w pszenicę ze strachem bo rok temu po takiej ulewie i po 2-krotnym skracaniu 1/3 leżała, a w tym roku tylko 1 skracanie. O dziwo każdy ar stoi, 5 klasa rozwinęła liście, czyli potencjał uratowany.

Opublikowano

Dwa lata temu też w kilka dni spadło po 50l, za czerwiec i maj było chyba ponad 200l, kłosy wyglądały jakby z 4-5 klasy miały dać po 10 ton, a wszędzie były w połowie puste i średnia zamknęła się w połowie tego, na co wyglądało.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v