Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja chciałem coś innego bo cały czas Expert był . Ale było czysto , tylko dwuliścienne poprawiałem a po tym Quelex to teraz i miotły coś wychodzi . Choć to nalistnie działa nie doglebowo jak Expert to tez co innego , a kij z tym . Pszenica wmiare ładna to najważniejsze . 

Opublikowano

Ja dawałem na jesieni quelex jak pszenica była w fazie szpilki, żadnych chwastów nie było widać, i do tej pory czysto

widocznie trafiłeś na jakieś bardzo niesprzyjające warunki albo miotła wzeszla wiosną

Opublikowano

U mnie po expert i dff też w tym roku cienko.

Jesień wyjątkowo sprzyjająca na zabieg. Dwuliścienne poprawka po całości bo po zimie ziemia spękał i powychodziły siewki, plus krety, nornice. Tego żaden herbicyd nie utrzyma. Miotła została praktycznie pasem od miedz, Tu jest gorsze przykrycie resztek pożniwnych, może więcej brył było, a to wszystko ma wpływ. No i rogi pola gdzie na zakręcie jedna lanca nadgania 3x szybciej więc dawka mniejsza 

Nie robiłem poprawki, wygląda paskudnie ale wody mało, ciągły stres dla rośliny i nie ma go co pogłębiać.

I tak patrzę to chyba jednak końcówka eżektor dwustrumieniowy do 8m/s chyba też ma wpływ na gorsze pokrycie gleby. A swoim opryskiwaczem nie zrobię ciśnienia.

• Root Admin
Opublikowano

do herbicydów to albo klasyczna dysza albo te kątowe ale nie pamiętam teraz nazwy hypro 3d bodajże. u mnie chwasty tylko w pszenicy 30m na sekcji 7. tak jakby najdłuższy wąż był i najdłużej poszła czysta woda

Opublikowano

Na pewno. Dlatego ja pompuję na poprzeczniaku dość długo

Opublikowano
10 godzin temu, respecto088 napisał:

Panowie, pszenica praktycznie wykłosiła się, czekam na kwitnienie i po tym okresie wleci T3, chciałbym dorzucić coś aby wtedy razem  zrobić masę ziaren i białko, co polecacie? Wiadomo że na białko dobrze robi wapń i azot, tylko że trzeba było by w formie amonowej. Saletra wapniowa jakaś by była okej? 

Jak się wykosiła to tylko deszcz na parametry, żadne składniki mikro czy makro w tym okresie już nie pomogą. 

Opublikowano
9 godzin temu, mezik0 napisał:

Jesienią pryskałem wiosną poprawiałem wszystkie chwasty i co i miotła idzie jak ta lala i też nie wiem czy ryzykować czy zostawić trochę tego wyłazi kuwa.. Dramat z tymi środkami... 

Chcesz [pwiedzieć że pryskałeś na jesień i na wiosne na jednoliścienne  i nadal jest miotła , to znaczy że coś spierdol...ś

1 godzinę temu, Agrest napisał:

U mnie po expert i dff też w tym roku cienko.

Jesień wyjątkowo sprzyjająca na zabieg. Dwuliścienne poprawka po całości bo po zimie ziemia spękał i powychodziły siewki, plus krety, nornice. Tego żaden herbicyd nie utrzyma. Miotła została praktycznie pasem od miedz, Tu jest gorsze przykrycie resztek pożniwnych, może więcej brył było, a to wszystko ma wpływ. No i rogi pola gdzie na zakręcie jedna lanca nadgania 3x szybciej więc dawka mniejsza 

Nie robiłem poprawki, wygląda paskudnie ale wody mało, ciągły stres dla rośliny i nie ma go co pogłębiać.

I tak patrzę to chyba jednak końcówka eżektor dwustrumieniowy do 8m/s chyba też ma wpływ na gorsze pokrycie gleby. A swoim opryskiwaczem nie zrobię ciśnienia.

Takie końcówki muszą mieć ciśnienie 5-7 bar, jak się pryska na chwasty to sie cofie w narożnikach pola ,a nie na okrągło

Opublikowano
17 godzin temu, lukasz067 napisał:

Panowie podpowie ktoś czym to ratować i czy jest sens  robione tylko t1 prochloraz 400 i fenpropidyna 125 pojawiło się na nie dużym placu na jednej działce 

20220606_144602.jpg

Dam radę to zwalczyć tebukonazolem?

• Root Admin
Opublikowano
Tomek90 napisał:

A co ma szerokość belki do cofania? 🙄

Cofam 2 razy z rsm, 2x z chwastem, 1x z fungicydem, od flagi już nie cofam. 

nie mam narożników z katem prostym. na trójkątnym polu z obłym narożnikiem ja po prostu nie umiem wycofać aby całość dopryskac

Opublikowano

Idzie złamać opryskiwacz i opryskać trójkąt, jak możliwe że wiekszośc narozników masz w trójkącie, skoro jedzieśz na okrągło to przy kocie rozwartu=ym OK , ale przy ostrym też taki mam, to na okragło zostaje dużo nie pryskanego

Ja tylko z chwastem cofam, i rozsiewaczem nawozu

Opublikowano

Ja też cofam i staram się robić dokładnie, ale mam ograniczenia sąsiednich działek w postaci sądów czy krzewòw plus do tego spadek dawki przy ruszaniu i zawsze jest jakiś omijak. Pole klin i rzepak po sąsiedzku też trzeba kolejną sekcję trochę później załączyć więc mały trójkąt niedopryskany zostanie.

Opublikowano
6 godzin temu, yacenty napisał:

daj 0.6 zobaczysz różnice

Bacary tyle? Wczoraj poprawiałem wyczyńca axialem kilka arów tak dla eksperymentu czy pszenica to odczuje i czy chwasta spali. Wyczyniec kwitł pszenica zaczynała pylniki wyrzucać zobaczymy za kilka dni?

Opublikowano
11 minut temu, Agrest napisał:

Ja też cofam i staram się robić dokładnie, ale mam ograniczenia sąsiednich działek w postaci sądów czy krzewòw plus do tego spadek dawki przy ruszaniu i zawsze jest jakiś omijak. Pole klin i rzepak po sąsiedzku też trzeba kolejną sekcję trochę później załączyć więc mały trójkąt niedopryskany zostanie.

A czemu spadek cieczy włączas gaz do dechy i rura

Opublikowano

Panowie Wy nie usychacie? u mnie na słabych glebach w okolicach Tychów usychamy, deszcze które innym dawały po 10mm i 20 to nam od 1-5mm max, dramat sucho strasznie, dziś ma padać widzę cos idzie ale obawiam się po tym co widzę że tez bardziej zachodem to przejdzie, dolnym śląskiem i w górę

Opublikowano
8 minut temu, proxy8441 napisał:

Panowie Wy nie usychacie? u mnie na słabych glebach w okolicach Tychów usychamy, deszcze które innym dawały po 10mm i 20 to nam od 1-5mm max, dramat sucho strasznie, dziś ma padać widzę cos idzie ale obawiam się po tym co widzę że tez bardziej zachodem to przejdzie, dolnym śląskiem i w górę

Narazie pływamy przynajmniej u mnie 

Opublikowano
14 minut temu, proxy8441 napisał:

Trochę brakło wody i rzepak już łuszczyny redukował ale popadało choć mogło go więcej spaść i ogólnie nie jest źle.

Opublikowano
26 minut temu, miwigos napisał:

A czemu spadek cieczy włączas gaz do dechy i rura

Zależy na jakim ciśnieniu wyłączę kompa. Przy ruszeniu potrzebuje  czasem chwili by dobić do tych 200l. A nie mam super hiper opryskiwacza reagującego na moje fale mózgowe tylko poniemiecki wysłużony sprzęt mający już swoje mankamenty

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v