Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, STIG13 napisał:

Konkretnie w tym roku wziąłem pierwszy raz dr green quality 

To do zabiegu T3 będziesz dodawał ? Ja będę po 1kg . A 1,5kg zrobię i koniec . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano (edytowane)

@BomV doradzał w tej kwestii nie będę żeby mi ktoś nie zarzucił że kogoś wprowadziłem w błąd .

U mnie od spodu siano, ale 3-4 górne liście , miejscami 5 jeszcze zielone

IMG_20220526_115409.jpg

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

10 kg siarczanu magnezu na liść flagowy to nie za duzo? 

Opublikowano
18 minut temu, mysza103 napisał:

@BomV doradzał w tej kwestii nie będę żeby mi ktoś nie zarzucił że kogoś wprowadziłem w błąd .

IMG_20220526_115409.jpg

U mnie to samo a wszystko powiedzmy kompleksowo prawie, a czy książkowo.. 

Opublikowano (edytowane)

Gdyby były wcześniej jakieś deszcze to i dół byłby zapewne zielony, no ale jest jak jest i nic na to nie poradzimy , tylko wooodyyy trza na już. 

A jeszcze jedno są  u was w pszenicach ci co siali po jęczmieniu jarym , samosiewy jęczmienia ? ,bo dziś jezdżąc po polach rzuciło mi się to w oczy że sporo jeczmienia jarego jest w pszenicy który zimą nie wymarzł i teraz się wykłosił . U mnie tego nie ma , bo jarych zbóż nie sieję , ale u ludzi sporo tego się trafia 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

@mysza103 no u mnie 3 klasa ziemi i raczej takiego deficytu wody chyba nie było, bynajmniej nie byłem tego świadomy. A ostatnio to faktycznie sucho..

Jakie wymiary kosza zasypowego/przyjeciowego na zboże  macie u siebie? Głównie posiadam d47. Nie planuje nic kupować, ale gdyby nawet to po długości idzie zrobić zapas i kipować np na 2 razy

Opublikowano
40 minut temu, jezyk_nh napisał:

Ja np mam sporo jęczmienia w pszenicy ale ozimego. I to w kwalifikacje. A dodam że nigdy nie sialem ani  nie młóciłem ozimego. Kupiony w ampol-merol. Lipa

Też mam j.ozimy w pszenicy kwalfikat Reform.

Opublikowano

@jahooo ja kojarzę avenue i chyba cs mintecristo czy jakoś tak. Chyba Bardowski rok albo dwa lata temu ja kosił 

46 minut temu, gustaww napisał:

Też mam j.ozimy w pszenicy kwalfikat Reform.

Ogółem niektóre odmiany zauważyłem w szczególności te nowsze i bardziej popularne są bardziej zanieczyszczane pszenżytem aby kupować znowu kwalifikat

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mysza103 napisał:

IMG_20220526_115409.jpg

U mnie bez ochrony 100 procent lepiej wyglads i susza też była ale może nie taka jak tu choć i widać choroby.  

Edytowane przez alfa
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, alfa napisał:

U mnie bez ochrony 100 procent lepiej wyglads i susza też była ale może nie taka jak tu choć i widać choroby.  

A mógłbyś z łaski swojej zaznaczyć na tym zdjęciu gdzie widać te choroby , bo ja się na tym nie znam , a chętnie się czegoś bym od jakiegoś znawcy dowiedział , więc proszę zaznacz te choroby i napisz co to za grzyb . Grzybówke dałem jak na razie tylko jedną prochloraz + tebukonazol , i moim zdaniem ta pszenica nie jest porażona chorobami grzybowymi , ale jak już pisałem co ja się tam znam , także czekam na rady

4 godziny temu, mysza103 napisał:

@BomV

IMG_20220526_115409.jpg

Tutaj masz pszenicę dokładnie z tego samego miejsca co ta powyżej , w przybliżeniu , to te grzyby będzie ci lepiej wskazać @alfa

IMG_20220523_183519.jpg

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Bataje miałem w tamtym roku. Ładnie wyglądała, plon około 6,5-7t. Jedynie parametry miała gorsze od Euforii i nie załapała się na konsumpcję. Teraz mam tylko Euforie zasiana na całości areału. 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

A mógłbyś z łaski swojej zaznaczyć na tym zdjęciu gdzie widać te choroby , bo ja się na tym nie znam , a chętnie się czegoś bym od jakiegoś znawcy dowiedział , więc proszę zaznacz te choroby i napisz co to za grzyb . Grzybówke dałem jak na razie tylko jedną prochloraz + tebukonazol , i moim zdaniem ta pszenica nie jest porażona chorobami grzybowymi , ale jak już pisałem co ja się tam znam , także czekam na rady

Tutaj masz pszenicę dokładnie z tego samego miejsca co ta powyżej , w przybliżeniu , to te grzyby będzie ci lepiej wskazać @alfa

IMG_20220523_183519.jpg

Zwracam honor na nie wyrwanej  wygląda to dobrze . A tam te brązowe to susza ale żółte albo przypalenia albo jakiś grzyb 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v