Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, XTRO napisał:

mam gdzie nie gdzie to samo, przypalenie po t1. Powinno minąć po pierwszym deszczu 

Nie jestem przekonany czy to przypalenie, wg mnie gdyby tak było zżółknięte byłyby same końcówki liści 

Opublikowano
leszczyk674 napisał:

Co polecacie na dokarmianie dolistne w pszenicy? Dostała 160 kg azotu w granuli i teraz chciałbym coś dolistnie zastosować. Pozdrawiam

Co to znaczy "chciałbym COŚ dolistnie zastosować ? Konkretnie w jakim celu ma być stosowane to COŚ ?

Opublikowano

Jak pisałem wcześniej podejrzewam że fenpropidyna spowodowała że troche zakleił mi się filtr w połączeniu z unixem. Kupiłem kilka butelek i teraz nie wiem co robić, miał ktos doświadczenie z tym środkiem?

20220503_110752.jpg

Opublikowano
yooo napisał:

W jakich fazach rozwojowych pszenicy najważniejszy jest opad deszczu ? Na flagę i 1 kolanko ?

Opad deszczu nie jest istotny. Liczy się dostępność wody w glebie.

Damianek20 napisał:

Modusa i jednego zabiegu medax nie liczę bo przy 0,3 modusa to powinna być sztywna, stosowałem sporo lat Modus i widziałem efekt a w tym było go brak 🤷 po prostu za późno zrobiłem. A czy medax z odżywkami w 2 godz się wchłoną no trudno powiedzieć. Z +/- 50 M2 dachu zebrałem ponad 400 l wody.  Też liczę koszty ale jak wylęgnie to liczysz jakie są straty. Mi deszcz poszedł jak zabieg wykonałem za łącznie 280 zł hektar a zrobiłem ich 4 h wtedy no i co mam zrobić 🤷 tak wyszło .

Rozumiem że ta cała sytuacja z regulatorami miała miejsce w poprzednim sezonie i faktycznie został potwierdzony brak efektu "skracania" 🤔

Opublikowano
6 minut temu, Piffpaff napisał:

Jak pisałem wcześniej podejrzewam że fenpropidyna spowodowała że troche zakleił mi się filtr w połączeniu z unixem. Kupiłem kilka butelek i teraz nie wiem co robić, miał ktos doświadczenie z tym środkiem?

20220503_110752.jpg

Miałem fenpropidyne z adamy tylko że andros i zakleiło mi gówno sito jak budapren xD Tern przelatywał jak woda, co ciekawe andros był droższy, ale nie mieli tyle ternu co chciałem. Ostatni raz ten szajs kupiłem 

Opublikowano
10 minut temu, jajonasz napisał:

Miałem fenpropidyne z adamy tylko że andros i zakleiło mi gówno sito jak budapren xD Tern przelatywał jak woda, co ciekawe andros był droższy, ale nie mieli tyle ternu co chciałem. Ostatni raz ten szajs kupiłem 

ja mialem fenpropidyne i z adamy androsa, mialem marpice z syngenty , mialem tern i z zadnym nie bylo problemu a w dodatku mieszalem to z prochlorazem i 1.5 l Proleaf gdzie mamy miedź. tylko ze ja na samym poczatku dawalem kondycjoner wody stabilix. moze kwestia bardzo twardej wody?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, slavvek napisał:

Makro to się wprowadza w glebę. To nie jest za darmo, a psiukanie tym, to są jakieś śmieszne ilości. Nie powiem, owszem, stosuję tego typu specyfiki, ale w innym rodzaju upraw, i widzę efekty. Ale to są aplikacje w rodzajach i ilościach niewspółmiernych z tym co wprowadza się na pole.

Stosuje się makro jeśli roślina tego potrzebuje i nie potrafi/nie może pobrać przez korzeń. Ilość to nie wszystko, jest jeszcze jakość. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
jajonasz napisał:

6 minut temu, Piffpaff napisał:

Teraz mam stracha że znowu zaklei filtry, nie mam dużo więc pojadę oddzielnie medax unix I tebu a za kilka dni sama fenpropidyna jakieś stare mikro I cypermetyna, nie będę ryzykował

Opublikowano

Jeśli potrzeuje, a nie potrafi/nie może  pobierac makro czy czegokolwiek,, to co to znaczy? Brak,czy susza? W suszę podajesz i OK ?

Opublikowano

Czy mogę podać razem 0,75 yaravita mancozin, 0,75 elvita amino i do tego prochloraz, fenpro i tebu? 

Pytam że względu na sporą ilość miedzi która podobno nie zbyt dobrze reaguje z miedzią. 

Dodatkowo  czy te 80 g miedzi gdzie zboże mi już trochę uciekło ( 2 kolanko już jest) nie zaszkodzi zbożu? 

Odpuścić z tą yaravita czy podawać? 

Opublikowano

Czy ktoś może mi doradzić bo został mi tylko saletrzak i nie dawałem 2 dawki azotu na pszenice i pszenżyto czy opłaca się siać teraz Cześ pszenic pierwsze kolanko

Opublikowano (edytowane)

Moi mili. Proszę o pomoc w rozpoznaniu. Nie pasuje mi to do końca ani do stokłosy, ani do wiechliny, ani do wyczyńca. Liście wyraźnie wyraźnie bruzdkowane, błyszcząco zielona od spodu, brak owłosienia blaszki liściowej czy źdźbła, uszko około 2mm, pochwa liściowa otwarta. Występuje miejscowo w pszenicy ozimej, gdzie nie doszedł oprysk expertem i dff

1650871415527.jpg

1650871415546.jpg

Edytowane przez isentor
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Piffpaff napisał:

20220503_110752.jpg

Nic dziwnego. Środki silnie skoncentrowane (masz tu aż 750g substancji w litrze) w formulacji EC oraz adiuwanty olejowe należy wolno dodawać do opryskiwacza. Jak nie masz rozwadniacza to lej cienki strumień środka na strumień wody i będzie wszystko dobrze. Niestety wielu ma paskudny nawyk wlewania środka do opryskiwacza, idzie niewiele wody a środek jest wlewany jak z wiadra, stężenie za duże, nie ma jak się rozpuścić i robi się taka maź, trudna do rozpuszczenia.

14 minut temu, isentor napisał:

Moi mili. Proszę o pomoc w rozpoznaniu. Nie pasuje mi to do końca ani do stokłosy, ani do wiechliny, ani do wyczyńca. Liście wyraźnie wyraźnie bruzdkowane, błyszcząco zielona od spodu, brak owłosienia blaszki liściowej czy źdźbła, uszko około 2mm, pochwa liściowa otwarta. Występuje miejscowo w pszenicy ozimej, gdzie nie doszedł oprysk expertem i dff

1650871415527.jpg

1650871415546.jpg

A może życica?

Edytowane przez milanreal1
Opublikowano
18 minut temu, isentor napisał:

1650871415527.jpg

1650871415546.jpg

WŁOŚNICA ZIELONA .

Opublikowano
9 minut temu, milanreal1 napisał:

Nic dziwnego. Środki silnie skoncentrowane (masz tu aż 750g substancji w litrze) w formulacji EC oraz adiuwanty olejowe należy wolno dodawać do opryskiwacza. Jak nie masz rozwadniacza to lej cienki strumień środka na strumień wody i będzie wszystko dobrze. Niestety wielu ma paskudny nawyk wlewania środka do opryskiwacza, idzie niewiele wody a środek jest wlewany jak z wiadra, stężenie za duże, nie ma jak się rozpuścić i robi się taka maź, trudna do rozpuszczenia.

A może życica?

Formulacja ec i adiuwanty olejowe? Nie pomyliles czasem sc?

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

WŁOŚNICA ZIELONA .

Tam podobno w przypadku włośnicy jest zamiast jęczyka pęczek włosków, u mnie jak widać na fot. 1 nie ma tych włosków lecz krótki języczek, aczkolwiek mogę się mylić i to faktycznie włośnica.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v