Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja się zastanawiam czy nie rozlać RSMu 2 dawki na zboża w tym tygodniu, pierwsza poszła 4-5 marzec. W 2019 (susza) częściowo tak zrobiłem a reszta pól początkiem kwietnia i wyszło, że lepiej było podać wcześniej póki woda była.. a u mnie nie widać żadnych opadów na marzec..

Edytowane przez Florek93
Opublikowano
23 minuty temu, milanreal1 napisał:

Na wiechlinę skuteczna jest tylko pendimetalina doglebowo po siewie.

Z dzisiejszego filmiku o odchwaszczaniu wiosennym (hektar wiedzy)

wiech.jpg

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, mateusz16466 napisał:

Panowie czy dawka 0.2l/ha moddus start dokrzewi mi pszenicę siana w listopadzie? Wrzucić do tego jakieś mikro? Jaka minimalna temperatura dla takiego zabiegu?

U mnie z Modusem niestety się nie udaje. Natomiast w ubiegłym sezonie ( opcja kosztowna teraz)   rozsiałem 230 kg saletry początkiem Marca i z pszenicy która była wręcz do przesiewania zrobiła się całkiem dobra obsada. Z jednej rośliny udało się uzyskać 3 a nawet cztery kosy. Wiem nie jest to stan idealny ale plon był około 6 t. Jak dla mnie było warto i jeśli zajdzie taka potrzeba w przyszłości to wiem że to działa. Z Moddusem natomiast jest wymagana temperatura , słońce .

Edytowane przez Agra
Opublikowano (edytowane)

Witam, szukam porady w celu nawozenia pszenicy. Otoz na sciernisko podałem 20t/ha obornika a przedsiewnie  300kg/ha polifoski. Wiem, ze pszenica zbytnio nie reaguje dobrze na nawozenie obornikiem ale nie bylo innego wyjscia. Mialem w planach wysiac wiosna 2 dawki azotu: 1 dawka 200kg/ha saletrosanu 26, 2 dawka 150kg/ha zaksanu. Jednak obserwując obecny stan jest ona koloru ciemnozielonego i w miarę dobrze rozkrzewionia.

Moje pytanie czy jest sens dawać ta 1 dawke azotu czy lepiej poczekac i wysiac tylko 2 dawke? 

Edytowane przez Rolmlo
Opublikowano
13 godzin temu, milanreal1 napisał:

Na wiechlinę skuteczna jest tylko pendimetalina doglebowo po siewie.

13 godzin temu, drobny napisał:

Z dzisiejszego filmiku o odchwaszczaniu wiosennym (hektar wiedzy)

wiech.jpg

dzieki. najlepiej atlantis star ale drogo i nie ma nigdzie

Opublikowano

Chciałbym zastosować na N1 Saletrę amonową. Problemem jest że przez najbliższy miesiąc nie będzie żadnych opadów. Czy saletra rozpuści się i przedostanie do korzenia bez opadów? Z góry dziękuję za rady.

Opublikowano

Witam ja mam takie pytanie nad skutecznością zabiegu na skracanie. Chodzi mi o zastosowanie moddus 250 ec a np power grain 250 substancje czynne te same więc różnicy oprócz ceny to nie ma?

Opublikowano

Mateusz16466  . Uważam że powinno być ok. opadów brak ale mamy ciągłe przymrozki co też powoduję że gleba  jest dosyć wilgotna więc saletra powinna się rozpuszczać wchłaniać.

U mnie z kolei pszenica rozkrzewiona właściwie. Na części azot wysiany . Czy to nie spowoduje dalszych rozkrzewień??

Opublikowano
karollo111 napisał:

Chciałbym zastosować na N1 Saletrę amonową. Problemem jest że przez najbliższy miesiąc nie będzie żadnych opadów. Czy saletra rozpuści się i przedostanie do korzenia bez opadów? Z góry dziękuję za rady.

Który szaman przepowiada trafnie pogodę na miesiąc do przodu ?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, magtom36 napisał:

Witam ja mam takie pytanie nad skutecznością zabiegu na skracanie. Chodzi mi o zastosowanie moddus 250 ec a np power grain 250 substancje czynne te same więc różnicy oprócz ceny to nie ma?

Jak z każdym generykiem. ŚOR to nie tylko substancja aktywna, ale nośniki itp. Jedne są dobre inne do niczego. Z synthosu powinno być ok

4 minuty temu, KrisKristof napisał:

Co powiecie na T1 120g protiokonazolu i 

cyflufenamid 50 g/l Z Kendo w dawce 0.15l

koszt takiego zabiegu to 140 zł na ha 

•  

150 gram i powinno być dobrze, jeśli będą temperatury

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
3 godziny temu, karollo111 napisał:

Nie sam jesteś w takiej sytuacji.

Trzeba siać teraz bo bardzo długo będzie się rozpuszczać a dostępność dla roślin będzie wyglądała jeszcze gorzej. Póki jest zimno straty nie powinny być wielkie.

Azot powinien być dostępny już na koniec krzewienia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v